Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Érettségi díjazása

2012.06.19

Az érettségi vizsgán közreműködő pedagógusok díjazására vonatkozó szabályokat a 100/1997. (VI.13.) Kormányrendelet 60.§-a határozza meg, amely szerint a közreműködőknek díjazás jár (nem pedig adható).

A díjazás mértéke az írásbeli vizsgára beosztott felügyelő tanárok esetében nem lehet kevesebb a minimálbér 2%-ának és a vizsgázó tanulók számának szorzatánál. A felügyeleti díj azokra az órákra jár, amelyeken legalább 30 percet ügyelt a felügyelő tanár: tehát nem jár a munkaidő-hosszabbítás miatt elrendelt 10-20 perces felügyeletre, a váltás miatt néhány perccel meghosszabbodott 60 perces ügyeletet követő időtartamokra.

Sok munkáltató azonban úgy jár el, hogy a végzősök elmaradó óráinak terhére rendeli el az érettségi felügyeletet. Ez az eljárás teljes mértékben jogszerűtlen, mivel a kormányrendelet rendeli el a felügyeleti díj kifizetését. Ezt az intézmény vezetője saját hatáskörében nem jogosult felülbírálni. A kormányrendelet megfogalmazása világos: a felügyeleti díj jár, annak minimlis mértéke tanulónként a minimálbér 2%-a. Ha a munkáltatók fenti érvét elfogadnánk, akkor ugyanilyen megítélés alá eshetne a kérdezőtanárok vagy a javítótanárok, esetleg az érettségi vizsga jegyzőjének szintén jogszabályban rögzített munkadíja is. Nem beszélve arról, hogy különbséget kellene tenni a díjazás vonatkozásában azok között, akiknek (adott esetben) egyetlen végzős kimenő órájuk sem maradt el, és azok között, akiknek 1-2 vagy éppen akár 10-12 órájuk maradt el.

Összegezve: a felügyeti díj kifizetését a munkáltató nem tagadhatja meg, az a pedagógusoknak jogszabály elrendelése szerint jár.

 

 

A mappában található képek előnézete Ballagás-2012