Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Már nem csökkenthető a várakozási idő

2014.01.15

Amint a pedagógus-továbbképzés várakozási idejének csökkentéséről szóló bejegyzésben azt részleteztem, a köznevelési törvény 2014. január 1-jén hatályba lépett 97.§ (20b) szakasza elrendelte, hogy a 2013. szeptember 1-jei Pedagógus I. fokozatba történő besorolás alkalmával figyelembe kell venni mindazokat a szabályosan végrehajtott várakozási idő-csökkentéseket, amelyeket a sikeresen teljesített pedagógus-továbbképzések alkalmával (hétévenként egy alkalommal) elrendelt előbb a 277/1997. (XII.27.) Kormányrendelet, majd a 138/1992. (X.8.) Kormányrendelet, amely már nincs hatályban.

Az Nkt. 97.§ (20b) szakasza azonban világosan úgy rendelkezik, hogy ez a szabály - mármint a várakozási idő csökkentésének beszámítása a fizetési fokozat megállapításakor - kizárólag a 2013. szeptember 1-jei besorolások alkalmával érvényes. Ha ennek figyelembe vételével átgondoljuk, hogy 2013. szeptember 1-jét követően a pedagógus-továbbképzés követelményeit teljesítők várakozási idejének csökkentését milyen jogszabály rendeli el, akkor azt kell megállapítanunk: nincs ilyen jogszabály. Sem a Kjt, sem a Pedagógus-továbbképzésről szóló (már említett) Kormányrendelet, sem a 138-as rendelet helyét elfoglaló 326/2013. (VIII.31.) Kormányrendelet nem rendelkezik erről.

Ennek nyomán azt kell megállapítanunk, hogy az említett dátumtól a pedagógus-továbbképzések teljesítését követően nem jár és nem adható a várakozási idő csökkentése, tehát az egyes kategóriákból minde pedagógus  háromévenként kerül a következő kategóriába.

A 326/2013. (VIII.31.) Korm.r. 35.§ (3) bekezdése csak azt rendeli el, hogy a pedagógus fizetési fokozatok közötti várakozási idejét törvénnyel alapított kitüntetés, díj vagy a miniszter által alapított díj után kell egy évvel csökkenteni. A Kjt. 65.§-a pedig úgy rendelkezik, hogy "A közalkalmazott a közalkalmazotti idő alapján hároméveknént eggyel magasabb fizetési fokozatba lép."  A közalkalmazott várakozási ideje - a Kjt. 65.§ (3) bekezdésében meghatározottak tartósan magas színvonalu munkavégzés estén is csökkenthető. De pedagógus-továbbkézés teljesítése esetén már nem!

Ha háromévenként, hát háromévenként... Nincs mit tenni!

 

A mappában található képek előnézete Egyházi iskola lettünk