Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A munkáltató munkaidő-nyilvántartási kötelezettségéről

2013.09.02
A munkaidő kötelező nyilvántartásával kapcsolatos vezetői tevékenységről
 
316/2013. (VIII.30) Kormányrendelet pontosan meghatározza, hogy a köznevelési intézményekben az intézményvezetőnek milyen munkaidő-nyilvántartást kell vezetnie. Az előírás összhangban van a Munka törvénykönyvének 134. § (1) bekezdésével, amely a munkáltatót kötelezi a munkaidő nyilvántartására.
 
316/2013. (VIII.30) Korm. r. 17. § (7) Az  intézményvezető az  órarend és a  munkatervben meghatározott feladatok alapján az  iskolában/óvodában foglalkoztatott pedagógusok vonatkozásában munkaidő-nyilvántartást vezet, és a munkavégzést havonta igazolja.
 
A munkáltatónak a munkaidő nyilvántartási kötelezettségével kapcsolatban az alábbi gondolatokat teszem közzé:
·    A munkaidő nyilvántartását a törvény nem a munkavállaló, hanem a munkáltató feladatkörébe sorolja.
·    Semmiféle jogszabály nem rendeli el a pedagógusok (és az intézményvezetők) számára jelenléti ív vezetését.
·    Semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy a kötött munkaidő és a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő munkavállaló általi, konkrét munkafolyamatokkal történő felhasználásáról bármiféle kimutatást, jelentést kellene készíteni. Ilyen munkáltatói utasítást ugyan jogszerűen rendelhet el a munkáltató, azonban az ilyen nyilvántartások a vezetés számára teljesen fölöslegesek és – megkockáztatható – teljes mértékben hasznosíthatatlanok.
·    A kötött munkaidő neveléssel-oktatással lekötött időtartamát hitelt érdemlően bizonyítják a haladási napló bejegyzései. Ezekről más nyilvántartás vezetése szükségtelen.
·    Az értekezleteken, fogadóórákon, intézményi továbbképzéseken való részvételt a rendezvény pontos időintervallumát megjelenítő jelenléti ív vagy jelenléti ív és jegyzőkönyv hitelt érdemlően tanúsítja.
·    A kötött munkaidő időtartama hitelesen bizonyítható chipkártyás beléptető rendszer adatainak dolgozónkénti importálásával és az összegzés aláírásával.
·    Az intézményben kötelezően eltöltendő kötött munkaidő igazolása a pedagógus számára kijelölt kötelező munkaidőt elrendelő írásos beosztás egyszerű munkáltatói aláírásával is megoldható. Ehhez semmiféle érdemi számolás, összegzés, egyéb fölösleges művelet nem szükséges.
o   Figyelem, a Mt.103. § (1) bek. által legalább három, legföljebb hat óra munkavégzést követően 20 perces munkaszünetet (ebédszünet) kell biztosítani, amelyet a Mt. 103. § (6) bek. szerint több részletben is kiadhat a munkáltató.
o   A Mt. 86.§ (3) bek. elrendelése szerint a munkaközi szünet nem része a munkaidőnek.
·    A nem kötött munkaidő igazolásának kérdése más természetű, hiszen ennek teljes mértékben vagy részben intézményen kívüli felhasználását, beosztását a munkavállaló jogosult meghatározni. Éppen ezért annak ellenőrzése gyakorlatilag lehetetlen. A munkavállaló tehát akkor jár el racionálisan, ha a heti 40 órás teljes munkaidő és a 32 órás kötött munkaidő közötti (a munkavállaló szabad beosztása alapján) felhasznált munkaidőt minden alkalommal – külön vizsgálat és dokumentáció nélkül – igazolja.
 
A legegyszerűbb munkáltatói igazolási módszer tehát az alábbiakban körvonalazható:
·         minden egyes pedagógus számára kijelöljük a hétfőtől péntekig terjedő napokra a kötött munkaidő naponként változó időintervallumát,
·         a teljes hetekre elrendelt kötött munkaidő összegét szerepeltetjük az elrendelő dokumentumon (a töredék hetekkel, hiányzó napokkal nem kell foglalkoznunk),
·         a heti 40 órából hiányzó 8 órát pedig heti összes óraszámként minden további vizsgálat nélkül igazoljuk!
 
 
Kazincbarcika, 2013. szeptember 2.
 
Petróczi Gábor
igazgató, közoktatási szakértő

 

 

A mappában található képek előnézete Épületrekonstrukció

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Anna - hozzászólások

2013.09.14 15:16

Kedves Sorstársaim!

A hozzászólások megtekintéséhez nem kell regisztrálni. A reagálások nem Petróczi Úrtól származnak, hanem azoktól a látogatóktól, akik üres szöveggel küldik el a hozzászólásukat. Ezt a zárójelben lévő nevekből lehet látni. Petróczi Úr nem reagál a kérdésekre, talán elfoglalt, vagy maga is látja a probléma megoldhatatlanságát, így érdemi választ nem tud adni? Azért én kíváncsi lennék, hogy más iskolákban hogyan sikerült megoldani a 32 órás beosztást. Nálunk a vezetőség hallani sem akar arról, hogy kijelölje a munkaidőt, s kedve szerint oszt be bennünket mindenféle feladatra. Így gyakorlatilag reggeltől estig bent kell tartózkodnunk a munkahelyünkön. Hová lehetne fordulni a problémával? Az érdekképviselet tehetetlen, s fél is. Munkajogász, esetleg munkaügyi bíróság? Aztán akkor könnyen az utcán találhatjuk magunkat...

Petróczi Gábor - Re: hozzászólások

2013.09.17 05:46

Kedves Annna!
Köszönöm a higgadt válaszát! Az üres üzeneteket valóban nem én küldtem. A helyzet még prózaibb: elfelejtettem lezárni a hozzászólásokat. Ne haragudjanak, képtelenség napi több tucat hozzászólásra, e-mail-re, telefonra igényesen válaszolni. Hadonászni pedig nem akarok!
Kedves Olvasók! Nem kell regisztrálni, nincs letiltva semmilyen információ. A kérdésekre - most már - tudok válaszolni, azt tegnap megírtam egy új bejegyzésben. Remélem, elégedettek lesznek vele!
Köszönettel mindenkinek: Petróczi Gábor

Petróczi Gábor - Régi és új hozzászólások!

2013.09.18 19:44

Minden kedves kollégámnak szól!

Kedves Kollégák!
Amint Annának megírtam, véletlenül maradt nyitva a hozzászólás panel. A kapott sok észrevétel, kérdés között igyekeztem a napokban rendet csinálni, az üres válaszokat törölni. Nem mindet sikerült megválaszolnom, ezért elnézést kérek!
Kérem, lássák be, ha naponta több tucat e-mail-re, telefonhívásra, ezen a felületen föltett kérdésre igényesen akarok válaszolni, akkor pont arra nem marad időm, amiért olyan sokan szeretik ezt a lapot! Nekem nincsenek jogászaim, háttérmunkásaim, alkalmazottaim, csak én vagyok a szerkesztő, korrektor, gondolkodó naés az író! Ne vegyék tiszteletlenségnek, de nem tudok ilyen mennyiségben válaszolni!
Viszont szeptemberben még több előadást tartok, ma Budapesten, majd Debrecenben, Gyomaendrődön és Hódmezővásárhelyen. Aztán itthon dolgozom, mert vár a statisztika engem is!

Szabó Márta - szakmai gyakorlati idő számítása

2013.09.05 21:31

Tisztelt Igazgató Úr!
Nagyon köszönöm fáradozását. Rendkívül hasznos segítség a munkámban. A 326/2013 (VIII. 30.) Korm. rendelet 13. § érdekelne. Különösen a (2) bekezdés. Mit jelent ez? A GYED, GYES időtartama nem számít a magasabb fokozatba történő lépésnél? Hogyan lesz ennek számítása 2013. szeptember 1-jétől? Nem ugyanabba a fizetési fokozatba kerül az, aki igénybe vette a 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadságot, mint amibe eddig volt sorolva? Remélem, rosszul értelmezek valamit.
Segítségét köszönöm: Márta

Petróczi Gábor - Re: szakmai gyakorlati idő számítása

2013.09.18 19:38

Kedves Márta!

Ez az előírás kizárólag a Pedagógus I. fokozatban (majd a többiben) az átminősítést megelőzően eltöltendő pedagógusi gyakorlatra vonatkozik, nem pedig a besorolásra. Ez a probléma feloldása!

Talk Show - 32 órás benntartózkodás = kötött munkaidő

2013.09.03 19:47

Tisztelt Petróczi Úr!
Kedves Kollégáim!

Szeretnék érdeklődni, sikerült e saját iskoláikban megoldani a 32 órás benntartózkodást?
Nálunk több olyan kolléga is van, akinek a megtartott órái közötti lyukas óráival a benntartózkodása meghaladja a 32 munkaórát ... és akkor ebben még nincsenek benne az értekezletek, egyéb iskola programok (dekorálás, sulihét, színházlátogatás, kirándulás....stb) Nem fér bele minden a 32 órába! Ilyenkor mi a helyzet? Az igazgató a 32 óra felett további munkaórákat is elrendelhet? (Ráadásul ingyenesen - merthogy túlóráról hallani sem akarnak!) Vagy megint arra apellál mindenki, hogy a pedagógus egy olyan "faj", aki majd úgyis elvégzi a rá bízott feladatot?
Kérlek osszátok meg a kötött munkaidővel kapcsolatos tapasztalataitokat!

üdvözlettel
egy jogkövető tanár

matematikus - Re: 32 órás benntartózkodás = kötött munkaidő

2013.09.03 20:55

Tisztelt Petróczi Úr!

Jól gondolom, hogy a 22-26 órányi időszakot tanóránként kell számolni, a fennmaradó időt pedig hatvan percenként?

Marianna - Re: Re: 32 órás benntartózkodás = kötött munkaidő

2013.09.07 23:49

Tisztelt Petróczi Gábor Úr!
Szeretném én is ebben kérni a segítségét! Hogyan kell értelmezni a 40 órás munkaidő 80%-át? A tanórák 45 percesek, 1 óra=60 perc!!!! Csak számomra ellentmondásos ez??
Gratulálok az oldalhoz, nemrégiben ajánlotta számomra egy ismerősöm.
Válaszát előre is köszönöm!
Marianna

Petróczi Gábor - Re: Re: Re: 32 órás benntartózkodás = kötött munkaidő

2013.09.18 19:27

Kedves Marianna!
A 40 óra 80%-a 32 óra. A tanítási órákat az előkészítő, lezáró, adminisztráló résszel nyugodtan lehet 60 perccel számítani, bár jogszabály nem határozza meg. Köszönöm a gratulációt! Hátha találkozunk személyesen is!

Petróczi Gábor - Re: Re: 32 órás benntartózkodás = kötött munkaidő

2013.09.18 19:32

Kedves Kollégám!

A tanítási órák munkaidőre való átszámítását nem határozza meg jogszabály. Én 60 perccel számolok az előkészítő és záró feladatokkal együtt. A munkáltató bizonyára szabályozni fogja belső utasításban.

P.N. - munkaidő kijelölése

2013.09.04 19:16

Tisztelt Szakértő Úr!
Kérdésem, hogy a vezetőség köteles-e a naponkénti munkaidőt írásban kijelölni? Meghaladhatja-e ez a napi 32 órát? Jól tudom-e, hogy a munkaidő előbb kezdődik, mint az első óra becsöngetési időpontja, hiszen senki sem pontban 8 órakor esik be az iskolába?

Petróczi Gábor - Re: munkaidő kijelölése

2013.09.18 19:31

Kedves Kolllégám!

Kérésükre erről részletes bejegyzést írtam, kérem, nézze meg!

Elkeseredett! - Re: 32 órás benntartózkodás = kötött munkaidő

2013.09.06 20:17

Tisztelt Petróczi Úr!
Kedves Kollégáim!

Sehogyan sem sikerül!
A mai napig nincs sem munkaköri leírásunk, sem 32órás beosztás, 3 pedagógus sincs (főállású) az iskolában, mert nincs megfelelő szakja, ja és orvosi vizsgálaton sem vettünk még részt! Kréta??? Fénymásoló papír??? És egyebek??? – ugyan már!!!
Ez mind ment eddig, de most mivel az igazgatónak nincs saját körű döntése, a tankerület nem áll a helyzet magaslatán, így ezek mind nincsenek. „Majd” és „keressük a megoldást” - van!

A héten 5 óránál előbb nem értem haza, kedden 7-kor a szülői értekezlet miatt. Lyukas órám nincs, de már műsort is kell készíteni, az órarend pedig minden nap többször változik. A hiányzó pedagógusokat helyettesítgetjük persze INGYEN az új törvényre hivatkozva!!!! ( de mivel nincs betöltve az állás szerintem a túlóra pénz is járna!!!)

26 órám van,
1 óra felzárkóztatás
1 óra osztályfőnöki teendők (ami nem elég)
1 óra tanügyi és egyéb dokumentumok vezetése, készítése, ....
magyart tanítok, 6 óra járna javításra DE már meghaladtam a 32-t!!!
Akkor még hol az értekezlet, ünnepségek, osztályprogramok, kirándulás, pályázatok, versenyek, játszóházak, városi rendezvényeken való részvétel, felkészülés rá, színház, ..... FELKÉSZÜLÉS A TANÍTÁSRA - a többi iskolában erre is kaptak a 32 órából sokat a pedagógusok!
És még erre helyettesítsünk???? Én pl. mikor?????
Lassan annyi program és rendezvény van, hogy mindennel foglalkozunk, csak nem az oktatással!!
Hát így az eddigi minőségi munkánkat sem tudjuk hosszú távon tartani, nemhogy javulást elérni!!!!
Ja és az utazó pedagógusok egymás után szállingóznak el, mert úgy megkeserítik a helyzetüket a rengeteg km-rel és rossz órarenddel, hogy inkább visszamondanak mindent!
Szerintem eddig sem 22 órában dolgoztunk és nem is 40-ben! Ha jól összeszámoljuk, akkor többre is kijött az. Egy-két hét volt, mikor nem, de hol ez miatt, hol az miatt (negyedév, félév, karácsony, farsang, ilyen versenyek, ilyen - olyan ünnepségek...) volt az sokkal több is, mint 32, sőt 40-nél is több!!! A kollégáim és én is úgy érzem, hogy káosz van és értetlenség, de ami a legszomorúbb, hogy megint nem egységes a rendszer és nem egyformán vonatkoznak minden iskolára, pedagógusra a törvények!

Én még azok között voltam, aki azt mondta, hogy igen, ellenőrizzenek, nem tartok tőle, ha normális módszer és elvárás keretein belül intézik, de nem ártana a tankerületekkel kezdeni az ellenőrzést, mert hatalmas ellentétek vannak és hatalmas hozzáállási problémák a tankerületek között is! Lassan úgy érzem, véletlenül sem az oktatásnak és az iskolának, a gyerekeknek akarnak jót! Hát a pedagógusokról meg nem is beszélek, mert csak meg van még inkább keserítve az életünk.
Van, aki már nem csak iskolát vált, hanem tankerületet is, addig, amíg tud és módja van rá!

Kedves Jogkövető tanár! Mi elolvassuk és értelmezzük és mégsem úgy megy semmi és ha szólunk, akkor sem változik semmi, mert másra fogják vagy más csak hallgat, mert neki is van felettese! Remélem ezzel mindent elmondtam!Petróczi Gábor - Re: Re: 32 órás benntartózkodás = kötött munkaidő

2013.09.18 19:24

Kedves Elkeseredett Kollégám!

Megértem a számos nehézséget, magam is tapasztalom az általános rendezeltlenséget és bizonytalanságot, a nem megfelelő előkészítést! Mégis arra kérem, értékelje át a helyzetet! Lásson szépet is a feladatainkban, a gyerekeket, az iskolát! Majd megoldjuk, ha bírjuk!

Talk Show - Re: 32 órás benntartózkodás = kötött munkaidő

2013.09.13 17:01

Tisztelt Petróczi Úr!
Kedves Kollégáim!

Már tudom, hogy darázsfészekbe nyúltam, úgy látom, többségünket nem a törvényes munkaidőben dolgoztatnak! Hiába ismételgetik a "32 órát"!
Az iskola vezetőjénél mikor kérdeztem, támadásnak vette, nem hajlandó tudomásul venni a 32 órás benntartózkodás szabályát!
De miért nem olvashatóak a reagálások? Titkos talán? Pedig mindenkit nagyon érdekelnek a gyakorlati tapasztalatok!

üdvözlettel
jogkövető tanár

M. J. - Re: 32 órás benntartózkodás = kötött munkaidő

2013.09.14 19:33

Nálunk a mai napig még az sincsen kijelölve, hogy mely órákban kell benn lenni. Így aztán egész nap bármikor rángathatnak, mert 32 óra az 32 óra. Egyszerűen lehetetlen egy többfunkciós intézményben a naponta változó órarend miatt 32 órában dolgozni. Nekem például az elmúlt két hétben 38 órára jött ki a benntartózkodás. A felmérők várnák 3 osztályra vonatkoztatva a javítást, de mikor? Készülni, miután 17-18 óra között hazavetődöm?Reggel pedig fél 8-ra beérni, mert a gyerek nem lehet felügyelet nélkül? Azt mondja erre a vezetőség, hogy a munkát el kell végezni. Kész. Eddig is ennyit dolgoztunk, mi most a baj? Kár, hogy illetékesek nem nagyon dolgoztak még az általuk kialakított rendszerben. Holnaptól átírom a kémia könyveket, mert szerintem nem korszerűek? ( Humán tárgyakat tanítok.)Én sem értek hozzá....na és?

Petróczi Gábor - Re: 32 órás benntartózkodás = kötött munkaidő

2013.09.18 19:34

Kedves Jogkövető!

Elnézést a késedelemért, nem láttam a bejegyzéseket. A napokban föltettem egy egyszerű mószert a kötött munkaidő elrendelésére, remélem elfogadja a pedagógus és a vezetői társadalom! Törekszem rá!

Sfe - közös igazgatás

2013.09.03 06:42

Kedves Gábor!
Mindennapos olvasója vagyok honlapodnak, pont az ilyen írások miatt. Amit egyszerűen is meg lehet oldani, azt miért kellene agyonbonyolítani? Ha rengeteg dolgod engedi, kérlek foglalkozz egy kicsit a közös igazgatású intézmények vezetői szerkezetével, a szükséges vezetői létszámokkal, egyáltalán hogyan kell számolni a tanulólétszámot, együtt, külön? Például általános iskola és alapfokú művészeti iskola esetén. Nagyon sokféle változat él még egy tankerületen belül is. Sokaknak segítenél az eligazodásban. Üdvözlettel Spáthné Faragó Éva

Spáthné Faragó Éva - Re: közös igazgatás

2013.09.16 12:30

Kedves Gábor!
Mindennapos olvasója vagyok honlapodnak, pont az ilyen írások miatt. Amit egyszerűen is meg lehet oldani, azt miért kellene agyonbonyolítani? Ha rengeteg dolgod engedi, kérlek foglalkozz egy kicsit a közös igazgatású intézmények vezetői szerkezetével, a szükséges vezetői létszámokkal, egyáltalán hogyan kell számolni a tanulólétszámot, együtt, külön? Például általános iskola és alapfokú művészeti iskola esetén. Nagyon sokféle változat él még egy tankerületen belül is. Sokaknak segítenél az eligazodásban. Üdvözlettel Spáthné Faragó Éva

Petróczi Gábor - Re: közös igazgatás

2013.09.18 19:33

Kedves Kollégám!

Nem tehetem, nem értek hozzá: ha valaki megteszi, ellenőrzés után szívesen közreadom!