Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Beiskolázási terv készítése

2016.03.11

A jövő tanév beiskolázási tervének elkészítése

Nem felejtett el valamit? Az intézményvezetőnek minden év március 15-ig el kell készítenie a következő tanév beiskolázási tervét. Ennek érdekében legalább néhány nappal korábban közzé kell tenni a nevelőtestület számára a felhívást, hogy az érdeklődők jelentkezésüket meg tudják tenni. Az egységes tartalom érdekében érdemes egyszerű és egységes jelentkezési lapot készíteni. A jelentkezési lap mintája a cikk végén letölthető.

A jelentkezési határidő lejáratát követően az intézményvezetőnek döntést kell hoznia a továbbképzésre jelentkezők kérésének támogatásáról vagy elutasításáról. A pedagógusok továbbképzési rendszeréről szóló 277/1997. (XII.22.) Kormányrendelet előírásai szerint a támogatás biztosítása esetén nem szükséges határozatot hoznunk a támogatásról, elutasításkor azonban okvetlenül szabályos határozatban kell közölnünk elutasító döntésünket.

Az intézményvezető döntését a következő tanév beiskolázási tervében kell rögzíteni. A kormányrendelet pontosan meghatározza ennek tartalmát, amelyre tanácsos figyelni. A cikk végén közreadok egy egyszerű táblázatot, amely tartalmazza a kormányrendelet által megkövetelt összes adatot.

Több igazgató kollégával és pedagógussal beszéltem, akik úgy vélekedtek, hogy a minősítési rendszer bevezetésével a pedagógusok továbbképzési kötelezettségéről szóló kormányrendelet hatályát vesztette. Ez teljes tévedés: a pedagógusok hétévenkénti továbbképzési kötelezettsége továbbra is fennáll. Azt azonban el kell ismernünk, hogy a szóban forgó kormányrendelet valóban jelentős átgondolásra és korszerűsítésre szorulna; de ez – szerencsére – nem a mi feladatunk! Sokan úgy érvelnek, hogy nincsenek állami források a továbbképzési kötelezettség finanszírozására, és ez önmagában lehetetlenné teszi a pedagógus továbbképzési rendszer működtetését. Azonban ez az álláspont sem állja meg a helyét.

A továbbképzési rendszer sikeres menedzseléséhez tisztában kell lennünk azzal, hogy a pedagógusok igen jelentős hányada jelentős forrásokat hajlandó áldozni továbbképzési kötelezettségének teljesítésére. Ez általában a diploma megszerzésével végződő mesterképzések, új szakképzettségek (szakok) megszerzését célzó képzések és a szakvizsgák esetében van így. Én több száz szakvizsga-képzésben résztvevő pedagógust tanítok évente, többségük saját pénzéből finanszírozza új diplomájának megszerzését, egy csekélyebb részüket – részlegesen – támogatja iskolájuk vagy óvodájuk. Az ingyenesen elérhető továbbképzések jelentős hányadát a POK-oknál érhetjük el.

Jelentkezési lap minta: Jelentkezési lap

Határozat minta: Támogató határozat

Beiskolázási terv minta: Beiskolázási terv minta

 

A mappában található képek előnézete Feleségem és én