Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mennyi hát a 32?

2015.01.22

Mennyi hát a 32?

Az elmúlt egy-két nap során több levelet is kaphattunk a Hivataltól, amely ismét felszabadította bennünk a boldogsághormont! Magam részéről alig vártam már, hogy leendő tanfelügyelőként ismét tanúbizonyságot tehessek tudásomról: február első hetében informatikai jártasságomat csillogtathatom meg, majd február és március közepén pótvizsgázhatok a tanfelügyelettel kapcsolatos aktuális változásokból. Nem lehetett volna ezt olcsóbban és egyszerűbben? Ebben az a jó, hogy oly mértékig kiképzett leszek minden változásról, hogy talán már a 2016-os várható változásokból is levizsgázhatnék…

Füke László igazgató kollégánk igen mértéktartóan írta meg mindannyiunk véleményét: Egy mester bolyongásai

A mai napon az Oktatási Hivatal leveléhez kell megjegyzést fűznöm, amelyben – igencsak félreérthetően – világosan az szerepel, hogy a tanfelügyeleti munkában részt vevők saját intézményükben továbbra is heti 32 óra kötött munkaidőt kötelesek eltölteni. Az olvasók döntő többsége ezt úgy érti, hogy a tanfelügyeleti munkát nem a kötött munkaidő terhére kell teljesítenünk. Arra szeretnék rámutatni, hogy ez az értelmezés teljes mértékben lehetetlen, tehát téves.

Mint tudjuk, a tanfelügyelőt a kormányrendelet előírásai szerint a hét egy napján mentesíteni kell az iskolájában (óvodájában) történő munkavégzés alól, mert a szóban forgó napon az Oktatási Hivatal megbízásából végez munkát. Ha ennek ellenére az iskolában töltendő 32 óra kötött munkaideje nem változna, akkor a szóban forgó 32 óra kötött munkaidőnek tehát négy munkanapra kellene eloszlania, azaz napi átlagban 8 óra kötött munkaidőt kellene teljesítenünk a saját intézményünkben. Tekintettel arra, hogy a napi munkaidő mértéke napi 8 óra, nyilvánvalóan nem lehet egyetlen napon sem (nemhogy minden átlagos napon) 8 óra kötött munkaidőt előírni, hiszen nem maradna idő a nem kötött munkaidő-szegmens teljesítésére.

A heti munkaidőnk tehát továbbra is 40 óra, a heti kötött munkaidőnk heti 32 óra. A jogi szabályozás hiányossága mutatható ki abban, hogy nincs meghatározva, hogy a tanfelügyelettel töltendő, maximálisan napi 8 óra munkaidőnk hányadrészét (véleményem szerint 100%-át) kell a kötött munkaidő részeként tekinteni, amelyet – természetesen – nem az iskolában fogunk eltölteni, hanem azon kívül! Például úgy, hogy készülünk a számunkra előírt újabb vizsgákra!

 

Pár perce ezt a levelet kaptam Osztályvezető Úrtól:

Petróczi Gábor igazgató, c. főiskolai docens

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Tisztelt Igazgató Úr!

Javaslatát képviselni fogom a 326-os módosítása során.

Ezzel kapcsolatos válaszaim, a jelenleg hatályos jogszabályokból levont következtetéseket tartalmazzák.

Tisztelettel:

Gerendás János

osztályvezető

Tanügy-igazgatási
és Ellenőrzési Osztály

OKTATÁSI HIVATAL

 

 

A mappában található képek előnézete Családom