Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanfelügyelet

A "Tanfelügyelet" c. menüt 2015. január 4-i dátummal indítom meg annak érdekében, hogy a 2015-ben beinduló tanfelügyeleti rendszerrel kapcsolatos intézményi teendőkhöz nyújthassak segítséget. A menüben első bejegyzésként a 2015-ben tanfelügyeleti ellenőrzésre kerülő pedagógusok körének meghatározásáról szóló cikk szerepel, majd ezt követni fogják a tanfelügyelői látogatásra való intézményi felkészülés teendőiről, az igazgató soron következő tanfelügyeleti előkészítő feladatairól szóló bejegyzések. A későbbiekben ismertetem a pedagógusok és intézményvezetők tanfelügyeleti ellenőrzésének módját, az erre való felkészülés során szükséges teendők körét. Remélem, a bejegyzés hasonlóan népszerű lesz, mint az elődjeként működő "Portfólió-készítés" c. menü. Sok sikert kívánok a tanfelügyeleti felkészüléshez!

 

Cikkek

Tanfelügyeleti helyzetkép - 2019

2019.01.25

teszt-1.jpg2019-ben az intézményvezetői és az intézményi tanfelügyeletek dominálnak, de három év szünet után ismét megindult a pedagógusok tanfelügyeleti ellenőrzése. Cikkünkben áttekintjük a tanfelügyeleti rendszer helyzetét, az elmúlt néhány évben bevezetett változásokat, és tanácsokat adunk a tanfelügyeletekre történő felkészüléshez.

 

Mesterpedagógusok órakedvezménye

2018.12.02

mosoly-3.jpgEgy mesterprogramot készítő pedagógus kérdezte tőlem, hogy a munkáltatóval kötendő megállapodásában hány óra órakedvezménynek kell szerepelnie. Ezt a kérdést a megállapodásban nem kell és nem is érdemes szabályozni. A mesterpedagógusoknak azonban csak egy része jogosult a munkaidő-kedvezményre. Ismerjük meg a pontos részleteket!

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tanfelügyelet | Fényképek: Őszi sanzon

Kérdőívek szerepe az intézményi tanfelügyeletben

2018.04.09

keses.jpgAz intézményi tanfelügyeleti ellenőrzés folyamán a tanfelügyelőknek vizsgálniuk kell az intézményi önértékelés során keletkezett kérdőíves felmérések eredményeit. Hogyan kell beemelni az intézményi önértékelés kérdőíves tapasztalatait az intézményi tanfelügyeleti ellenőrzésbe?

 

Az intézményi önértékelés kérdőíveinek beemelése a vezetői tanfelügyeletbe

2017.12.12

flower.jpgA vezetői tanfelügyeleti ellenőrzés folyamatában - intézményvezetők, tagintézmény-vezetők és intézményegység-vezetők esetében egyaránt - be kell emelni az intézményi önértékelés során keletkezett kérdőívek eredményeit. Gyakori tévedés, hogy a vezetők intézményi önértékelése során el lehet tekinteni a szülői kör kérdőíves felmérésétől, középiskolákban a tanulói kör véleményének beszerzésétől.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tanfelügyelet | Fényképek: Színezd újra

Felkészülés a tanfelügyeleti ellenőrzésekre

2017.08.22

Immár hababel.jpgrmadik évébe lépett a pedagógusok, intézményvezetők és intézmények tanfelügyeleti ellenőrzési rendszere. Az elmúlt időszak tanfelügyelői és intézményvezetői tapasztalatai alapján tekintsük át azt, hogy milyen szempontok figyelembe vételével kell felkészülnünk a tanfelügyeleti ellenőrzésekre! Az írás a RaabeKlett Kiadó 2017/18-as tanévkezdő kiadványának részeként nyomtatásban is megjelenik.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tanfelügyelet | Fényképek: Balaton-2017

Fejlesztési terv feltöltése a tanfelügyelet lezárásaként

2016.09.15

plusz.jpgA napokban értesítést kaptunk az Oktatási Központoktól, hogy pár napon belül töltsük föl a tanfelügyeleti ellenőrzésen átesett pedagógusok számára készített fejlesztési tervet az OH informatikai rendszerébe. Ennek kapcsán áttekintettem a fejlesztési tervvel kapcsolatos (nem létező) előírásokat, és közzéteszem az általam hónapokkal korábban fejlesztési tervként készített rövid mintát. Azt gondolom, hogy ennyi mindenkinek elég!

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tanfelügyelet | Fényképek: A jobbik részem

A 2016-os tanfelügyeleti ellenőrzések szervezése

2016.03.30

tanfelugyelet.jpgA 2016-ra eredetileg kitűzött tanfelügyeleti látogatások többségét ugyan törölte a Hivatal, de 2016 áprilisának elején új szabályok szerint folytatódik a pedagógusok tanfelügyeleti ellenőrzése. Az eljárás úgy az intézmények mint a tanfelügyelők számára lényegesen egyszerűbbé vált. A módosult szabályok szerinti felkészülésről és a tanfelügyeleti ellenőrzések lebonyolításáról szól cikkünk.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tanfelügyelet | Fényképek: A jobbik részem

Vezetői tanfelügyelet

2016.03.02

2016munka-4.jpg áprilisában kerül sor (?) az első intézményvezetői tanfelügyeleti ellenőrzésekre. Tekintsük át, hogy a tanfelügyelet milyen módszerekkel ellenőrzi az intézményvezetőket, tagintézmény-vezetőket és az intézményegység-vezetőket. Tegyünk világos különbséget az intézményvezetők vezetőként, illetve pedagógusként történő tanfelügyeleti ellenőrzése között!

 

Jelentős változások

2016.02.01

fal.jpeg2016. február 1-jén 16.30-kor az Oktatási Hivatal elektronikus üzenetet küldött az intézményvezetőknek a tanfelügyeletet és az önértékelési rendszer érintő azonnali változásokról. A könnyítések törvényszerűen szükségesek voltak. A minősítési rendszert egyelőre nem érintik a változások, az már változott (majdnem) eleget. A cikk végén az OH levelének másolatát is közreadjuk!

 

A tanfelügyeleti ellenőrzés praktikus előkészítése

2016.01.25

virag-3.jpgÚgy tűnik, az egységes fellépésnek köszönhetően vannak reményeink a tanfelügyeleti rendszer karcsúsítására! Amíg azonban ez hatályba lép, addig a régi, a jogszabályban meghatározott és a tanfelügyeleti kézikönyvekben részletezett eljárásrendet kell követnünk. De mit tehetünk azért intézményvezetőként, pedagógusként, tanfelügyelőként, hogy a tanfelügyeleti ellenőrzésnél minden frappánsan és rendben menjen?

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tanfelügyelet | Fényképek: Életképek