Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanfelügyelet

A "Tanfelügyelet" c. menüt 2015. január 4-i dátummal indítom meg annak érdekében, hogy a 2015-ben beinduló tanfelügyeleti rendszerrel kapcsolatos intézményi teendőkhöz nyújthassak segítséget. A menüben első bejegyzésként a 2015-ben tanfelügyeleti ellenőrzésre kerülő pedagógusok körének meghatározásáról szóló cikk szerepel, majd ezt követni fogják a tanfelügyelői látogatásra való intézményi felkészülés teendőiről, az igazgató soron következő tanfelügyeleti előkészítő feladatairól szóló bejegyzések. A későbbiekben ismertetem a pedagógusok és intézményvezetők tanfelügyeleti ellenőrzésének módját, az erre való felkészülés során szükséges teendők körét. Remélem, a bejegyzés hasonlóan népszerű lesz, mint az elődjeként működő "Portfólió-készítés" c. menü. Sok sikert kívánok a tanfelügyeleti felkészüléshez!

 

Cikkek

Ki választja ki a meglátogatandó órákat?

2016.01.20

oralatogatas_1.jpgA szabályzatok nem rögzítik teljesen világosan azt, hogy a tanfelügyeleti látogatás során ki választhatja ki azt a tantárgyat, azokat az órákat és azokat az osztályokat vagy csoportokat, ahol a tanfelügyelők órákat látogatnak. A tanfelügyeleti kézikönyvből mégis kiolvasható a válasz, amelyet saját megjegyzéseimmel igyekszem támogatni.

 

Milyen változásokra számíthatunk

2016.01.19

munka-8.jpgAz elmúlt néhány hónapban meglehetős bizonytalanságban dolgoztunk az önértékelési-minősítési-tanfelügyeleti hármas rendszer szorításában. Azt láttuk, hogy az ellenőrzési rendszerek bizonytalanok, a módszerek kiforratlanok, a rendelkezésünkre álló idő, energia, erőforrás pedig kevés! Hogyan lesz ezután?

 

Az intézményi önértékelés eredményeinek beemelése a tanfelügyeleti ellenőrzésbe

2016.01.19

biblia-2.jpgA 2016. évi tanfelügyeleti ellenőrzések során az intézményi önértékelés mely elemeit, eredményeit kell beemelni a tanfelügyeleti eljárásba.  Hogyan érdemes tervezni a kérdőíves felméréseket, milyen eredményekre számíthatunk? Gondoljuk át még egyszer - az egyelőre igen nehézkesen működő - kérdőíves felmérési módszer gyakorlatát!

 

Az első tanfelügyeleti nap tapasztalatai

2015.12.08

kotel.jpgAz iskolámban ma 17.15-kor befejeződött az első tanfelügyeleti ellenőrzés, amelynek során két kollégánk tanfelügyeleti látogatására és értékelésére került sor. Nagyon készültünk, mindent alaposan (?) előkészítettünk, de a 16.30-ra kitűzött zárást 45 perccel túlléptük! Viszont majdnem mindent lezártunk! Köszönet Rozmán Éva és Grallert László tanfelügyelő kollégának! Jó volt velük dolgozni!

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tanfelügyelet | Fényképek: Képek az iskolámról | Hozzászólások: 20

Tanfelügyeleti látogatás racionálisan

2015.11.30

munka-7.jpgNéhány nap múlva indulnak az első tanfelügyeleti ellenőrzések. Mi, tanfelügyelők és igazgatók izgatottan készülődünk az alapos előkészítést igénylő látogatásokra. Cikkünkben sorra vesszük a tanfelügyeleti ellenőrzés célszerű és időben is hatékony lebonyolításához szükséges javaslatokat! Ha jól felkészül - akár tanfelügyelőként akár igazgatóként - mindannyian jobban járunk!

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tanfelügyelet | Fényképek: Életképek | Hozzászólások: 5

Tanfelügyelet forgatókönyve

2015.11.11

irat.jpg2015 decemberében lesznek az első tanfelügyeleti ellenőrzések az iskolákban és óvodákban. Hogyan kell felkészülnie az intézmény vezetésének és a tanfelügyelőknek a helyi látogatásra? Hogyan kell elkészíteni a tanfelügyeleti látogatás forgatókönyvét? A december 2-i módosításokat pirossal emeltem ki.

 

Változás a pedagógusminősítés rendjében

2015.10.05

learning.jpgA pedagógusok minősítési eljárásában 2016. január 1-jétől kellett volna bevezetni azt az előírást, amely szerint a minősítés eredményébe 30%-os súllyal bele kell számítani a tanfelügyeleti ellenőrzés eredményét és az ahhoz alapként szolgáló intézményi önértékelés eredményét. A 326-os kormányrendelet 2015. szeptember 9-én hatályba lépett módosítása azonban másként rendelkezett.

 

Az intézményi önértékelés és a 2015. évi tanfelügyeleti ellenőrzés

2015.09.01

hydrangeas.jpgCsak a napokban lett világossá számomra, hogy milyen átmeneti szabályok alapján kell beemelni az intézményi önértékelés eredményeit a 2015-ben tanfelügyeleti ellenőrzésre kerülő pedagógusok értékelésébe. Remélem, ön már tisztában van vele!

 

A tanfelügyeleti ellenőrzés szabályai

2015.06.16

munka-4.jpg2015. július 30-ig az Oktatási Hivatal elkészíti a 2016. évi ellenőrzési tervet, majd július 31-ig értesíti az ellenőrzési tervbe fölvett pedagógusokat, intézményvezetőket és intézményeket. Azaz 2016-ban megindul a tanfelügyeleti rendszer. Cikkünkben áttekintjük a pedagógusok és intézményvezetők ezzel kapcsolatos legfontosabb feladatait, a feladatok időrendi ütemezését. Cikkünk a 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 2015. április 22-én hatályba lépett jelentős változásai alapján készült.

 

Kik jelentkezhetnek 2015-ben mesterpedagógusi minősítésre?

2015.04.23

tanar-5.jpg2015. április 17-én hatályba lépett a 326/2013. (VIII.30.) Kormányrendelet módosítása, amely - látszólag - lehetővé tette minden olyan szakvizsgázott pedagógus számára a mesterpedagógus fokozat elérését célzó minősítési eljárásba jelentkezést, akinek legalább 14 év szakmai gyakorlata van. Én is nagyon megörültem a lehetőségnek! Április 22-én azonban megérkezett az Oktatási Hivatal állásfoglalása, amely szerint az új rendelkezést együtt kell értelmeznünk a miniszternek a 2016. évi minősítésekre vonatkozó különös feltételeivel. És sajnos igaza van!