Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A megvalósítás dokumentumainak bemutatása

2014.03.25

 Dokumentumok csatolása az óratervekhez

 
Az útmutató és a feltöltő-felület egyaránt előírja, hogy az óratervekben be kell mutatni a megvalósítás dokumentumait. Szükséges tehát, hgoy a Wordben készült óratervekhez vagy azok után a megvalósítást bemutató dokumentumokat csatoljunk, de javaslom, hogy mértékkel tegyük!
 
·        Ha a csatolandó dokumentum is Word-ben készült, akkor egyszerűen másolja az eredeti dokumentum végére, és mentse az így módosított óravázlatot. Konvertálja pdf-be, és töltse föl.
 
·      Ha jpg vagy más képformátumban készült fotót, dokumentumot akar csatolni az óratervhez, akkor a megfelelő helyen válassza a „beszúrás” menüt, ott válassza ki a „Kép” beszúrását, illessze a helyére, futtassa körbe a képet a „szöveg körbefuttatása” menü beállításaival, és készen van.
 
·    Ha egy vagy több diát kíván az óraterv végére beszúrni, akkor (a legföljebb néhány diából álló) prezentációt „Mentés másként” menüben mentse el a felajánlott jpg-formátumban (kép). Ha megtette, az Office létrehoz egy mappát, amelyben minden diaképet egyesével ment el képfájlként. Ezeket egyesével bemásolhatja a megfelelő helyre, ismét használja a „szöveg körbefuttatása” funkciót! Ennek eredményét mutatja az alábbi ábra.
  
·         Ha Excel-táblát kíván beszúrni a Word dokumentum egy pontjára vagy végére, akkor egyszerűen jelölje ki az egérrel az Excel-tábla átmásolandó részét, adja ki a jobb billentyűvel a „másolás” parancsot, majd a Wordben másolja be a kijelölt részt a szükséges helyre (a felajánlott lehetőségek közül a kép formátumot válassza).
·         Ha pdf-ben készült dokumentumot akar csatolni az óratervhez, akkor két lehetősége van
o  a PDF-XChange Viewer ingyenes szoftverben meg kell nyitni a pdf-fájlt, és a File menüben Exportálás/Exportálás képként menüben létrehozzuk az oldalszámnak megfelelő képfájlt, amelyet képként beszúrhatunk a dokumentumba. Ez a szoftver arra is használható, hogy pdf-fájlokba írjunk vele.
o   mindkét dokumentumot pdf-ben menti, és az előző bejegyzésemben szereplő szoftverrel összefűzi dokumentumokat
o   a Word dokumentumban kiválasztja a „Beszúrás” menüben a jobb felső szélén lenyitja az „Objektum” (beszúrása) almenüt, ezen belül ismét az „Objektum” menüt, a legördülő menüből az „Adobe Acrobat PDFXML Document” lehetőséget, ahol kiválasztja a beszúrandó pdf-dokumentumot. A minőség (csíkos lesz a beszúrt kép) nem megfelelő, ezért ezt senkinek nem javaslom
o   a legjobb lehetőség, hogy a beszúrandó pdf-fájlt „mentés másként” menüben elmenti jpg-képként, és az így keletkezett képet simán be tudja szúrni a Word dokumentumba
 
 
Tanóra
Napközi
Egyéb
Össz
St
Mutatók
 
1
18
1
4
23
1
Tanárok átlaga
17,9
2
19
0
4
23
1
Teljes átlag
17,9
3
9
16
0
25
1
26 órája van
2
4
15
6
2
23
1
25 órája van
3
5
26
0
0
26
1
24 órája van
0
6
25
0
1
26
1
23 órája van
8
7
20
3
2
25
1
22 órája van
1
8
20
0
3
23
1
22-től kevesebb
1
 
·  A kezdőknek ajánlható legegyszerűbb módszer szinte bármilyen a megvalósítást igazolódokumentumnak az óratervhez való csatolására: fényképezze le az adott alkotást, képet, diát, Excel-táblát, pdf-dokumentumot és azt képként (jpg-fájl) illessze be az óravázlat megfelelő részébe.
 
·   Szintén könnyen alkalmazható módszer a képernyő terjedelmét meg nem haladó bármilyen dokumentumnak az óratervhez való csatolására: hozza be a monitorra a beszúrni kívánt fájlt a megfelelő méretben, nyomja meg a Shift + Print Scrn billentyű-kombinációt, amivel a szóban forgó képernyőt képként elmenti. Ha ezt követően a dokumentum adott pontjára kiadja a Ctrl+V billentyűkombinációt, vagy a Másolás parancsot, az adott képernyőképet beilleszti a dokumentum adott helyére.
o   Hasonlóan könnyen kivághatunk bármely dokumentumtípusból egy tetszőleges részt a Képlopóval, amelyet a Start menüben a Minden program, majd a Kellékek alcímen érhetünk el. Ennek segítéségével tetszőleges részt kiemelve png képfájlként elmenthetjük, és a más ismert módon bárhová beszúrhatjuk.
 
 Szintézis: Bizony elég bosszantó, hogy előírják számunkra, hogy az óravázlatokhoz mellékeljük a megvalósítás dokumentumait, de a technikai feltételek a szoftverben ehhez nem állnak rendelkezésre.
 
 Ez a cikk tisztes Word-fájlként itt letölthető: Dokumentumok csatolása

 

 

A mappában található képek előnézete Portrék rólam