Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Minősítési keretszámok 2019-ben

2018.03.01

Nyilvánosak a 2019. évi pedagógusminősítési keretszámok és a minősítési tervbe történő felvétel különös feltételei

Az oktatásért felelős miniszter 2018. február 28-án kihirdette a 2019. évre vonatkozó pedagógusminősítési keretszámot és a minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeit. A pedagógusok, főként pedig az őket menedzselő igazgatók, intézményvezetők nagy érdeklődéssel várták a döntést, hiszen az elmúlt öt év minősítési mutatói mélyen a várakozások alatt teljesültek. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben a miniszter által engedélyezett 160 ezer fős létszám helyett csupán 82 ezer pedagógus esett át élete első minősítési folyamatán. 2018-ban voltak a legrosszabbak a teljesítési mutatók, hiszen a tervezett és engedélyezett 35 ezer fő helyett még 10 ezer kolléga sem töltötte föl sikerrel a minősítéshez szükséges portfólióját.

Ennek egyik oka bizonyára az lehetett, hogy 2018-ban a Pedagógus II. fokozatba történő jelentkezés feltétele még mindig 20 év szakmai gyakorlat, vagy 14 év szakmai gyakorlat + pedagógus szakvizsga volt, azaz a pedagógus középkorosztály számára még nem volt elérhető a magasabb fokozat elérését kitűző minősítési eljárásban való részvétel.

A 2019. évi különös feltételek arra szolgálnak, hogy a bevezetés időszakában a 326/2013. (VIII.30.) Korm. rendeletben meghatározott (2013. szeptember 1-jétől számítandó) hat év szakmai gyakorlattól eltekint az oktatásirányítás azzal, hogy átmeneti könnyítésként már kevesebb szakmai gyakorlattal is engedélyezi a magasabb életpálya-fokozat elérését célzó minősítési rendszerbe történő jelentkezést. A miniszter az elmúlt két évhez hasonló magas szinten határozta meg a minősítési keretszámot, amely 2019-ben ismét 35 ezer fő lehet.

2018-ban az jelentkezhet a Pedagógus II. fokozat elérésére, akinek legalább 12 év szakmai gyakorlata, vagy 8 év szakmai gyakorlata + pedagógus szakvizsgája van. Ez a döntés a tavalyinál jóval szélesebb rétegek számára biztosíthatja a minősítési eljárásba történő jelentkezés lehetőségét.

2018-ban tovább bővültek a mesterpedagógus fokozat elérési lehetőségei, mert az egy évvel korábbi 32 év (!) szakmai gyakorlat megkövetelésével szemben már csak 20 év szakmai gyakorlat és pedagógus szakvizsga a mesterfokozatú minősítési eljárásba történő jelentkezés feltétele.

Az intézményvezetőknek és a pedagógusoknak most mérlegelniük kell a lehetőségeket, de nincs erre túlságosan sok idejük, mert 2018. március 31-ig az intézményvezető számára el kell juttatniuk a minősítési eljárásba történő bekapcsolódáshoz szükséges kitöltött jelentkezési lapjukat. Az Oktatási Hivatal honlapján itt érhető el a tájékoztatás:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogusminosites/2019_evi_pedagogusminosites

A 2019. évi minősítési keretszámokról kiadott közlemény ezen a linken érhető el:

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/pem/2019_evi_minositesi_keretszamok_kozlemeny.pdf

 

A mappában található képek előnézete Portrék rólam