Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sok pedagógus mentesül a minősítési kötelezettség alól

2016.04.13

Kiknek kell jelentkezniük a 2017. évi minősítési tervbe?

Előző cikkeimben részletesen leírtam az oktatásért felelős miniszter 2017-es évre vonatkozó minősítési tervével kapcsolatos tudnivalókat. A szóban forgó cikkben az is fontos szerepet kapott, hogy kiknek kötelező jelentkezniük a 2017. évi minősítési eljárására, illetőleg kik jelentkezhetnek arra.

A tegnapi napon az Oktatási Hivatal megküldte az intézmények számára a 2017. évi minősítő vizsgákra és minősítési eljárásokra történő jelentkezéshez szükséges jelentkezési lapot (végre!). Sok örömünk nem telik benne: a jelentkezési lap az egész rendszerhez hasonló bonyolultságot mutat. Én magam – egyszerű gimnáziumi igazgatóként – először is két oldalasra rövidítettem a jelentkezési lapot úgy, hogy minden formai elemét megtartottam.

De mindenekelőtt arról kell beszélnünk, hogy miniszter úr 2016. március 1-jei bejelentését követően mi a teendőjük azoknak a pedagógusoknak, akik – a jogszabály-módosítások majdani megjelenését követően (?) kedvezményekre számíthatnak saját minősítésüket illetően.

Változnak a minősítési kötelezettségre vonatkozó szabályok az alábbi pedagógusokra vonatkozóan.

1. Azok a pedagógusok, akiknek 2016. szeptember 1-jén kevesebb idejük van hátra az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig, mint hét év

Azok a pedagógusok, akiknek hét évnél kevesebb idejük van a nyugdíjig és Pedagógus I. fokozatban vannak, minősítés nélkül kerülnek át a Pedagógus II. fokozatba. Ez a várható intézkedés – az államtitkár úr adatai szerint – mintegy 18 ezer pedagógus kollégát érint majd. Figyelem: itt kizárólag a 65 éves öregségi nyugdíjkorhatárról van szó: a nők 40 év szolgálati idővel történő esetleges nyugdíjba vonulása nem tartozik ide! Számításaim szerint tehát azokra a pedagógusokra vonatkozik majd ez a kedvezmény, akik 1958. szeptember 1-jét megelőzően születtek. Ők ugyanis mindannyian legkésőbb 2023. augusztus 31-én betöltik a 65 éves öregségi nyugdíjkorhatárt.

2. Azok a pedagógusok, akik 2015. január 1. napjával ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba kerültek

A miniszter úr 2016. március 1-jei bejelentése azt tartalmazta, hogy az ideiglenesen a Pedagógus II. fokozatban lévő pedagógusokat sem fogja minősítési kötelezettség terhelni a jövőben, Pedagógus II. fokozatú besorolásukat tehát – további minősítés nélkül – véglegesnek tekinthetik. Ez a várható jogszabály-módosítás 12 ezer pedagógust mentesít az ideiglenes Pedagógus II. besorolás véglegesítésének, portfóliójuk teljessé tételének és megvédésének „örömteli” kötelezettsége alól.

Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az eddigiekben ismertetett változásokat a cikk megírásakor a jogszabályok még nem tartalmazzák. Azok akkor tekinthetők majd véglegesnek, ha a módosítandó rendelkezéseket tartalmazó jogszabály megjelenik. Hogy erre mikor (hát: „hamarosan”) és miért nem került még sor, azt nem könnyű megmondani!

Most beszéljünk arról, hogy mi a teendőjük azoknak a pedagógus kollégáknak, akik a most hatályos jogszabályok és a miniszter 2017. évre vonatkozó minősítési keretszámról megjelent közleménye alapján kötelesek jelentkezni a 2017. évi minősítési eljárásra, azonban a fentiekben ismertetett 1. vagy 2. pontban foglaltak alapján a minősítési eljárás alóli mentesítésre számíthatnak.

Fontos, hogy 2016. április 30-ig a minősítési eljárás alól várhatóan mentesülő pedagógus kollégáknak is jelentkezniük kell a 2017. évi minősítési eljárásra, ha a miniszter közleménye alapján egyébként jelentkezési kötelezettség terheli őket. Tehát jelentkezniük kell azoknak az ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba sorolt kollégáknak is, akiknek a szakmai gyakorlata 2016. április 30-ig nem éri el a 33 évet (csak – mondjuk – 32 év 364 nap vagy annál kevesebb). Azoknak is jelentkezniük kell, akiknek 2016. szeptember 1-jén kevesebb idejük van hátra a 65 éves öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig, mint hét esztendő. Mindkét csoportba  tartozók jelentkezését az intézményvezetőnek május 10-ig rögzítenie kell az OH informatikai rendszerében, amely a tegnapi napon szintén megnyílt (és működik!). Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a mentességre jogosult kollégák jelentkezését – a módosítást bevezető jogszabály megjelenését követően – törölni fogják a rendszerből.

A tegnapi napon az Oktatási Hivatal megküldte az intézmények számára a 2017. évi minősítő vizsgákra és minősítési eljárásokra történő jelentkezéshez szükséges jelentkezési lapot (végre!). Sok örömünk nem telik benne: a jelentkezési lap az egész rendszerhez hasonló bonyolultságot mutat. Én magam – egyszerű gimnáziumi igazgatóként – először is két oldalasra rövidítettem a jelentkezési lapot úgy, hogy minden formai elemét megtartottam. Az általános iskolában vezető kollégáim hasonlóan lerövidíthetik a jelentkezési lapjukat. A középiskolákban dolgozó igazgató kollégák talán tudják hasznosítani az általam a fölösleges részektől megszabadított jelentkezési lapot, ezért ezt Word-ben letölthetően közre adom. Természetesen letölthető formában közlöm a teljes jelentkezési lapot is.

Az OH által megküldött jelentkezési lap: Jelentkezési lap-OH

A gimnáziumokban használható, letölthető – rövidített – jelentkezési lap: Gimnáziumi jelentkezési lap

Az Oktatási Hivatal tájékoztató levele: OH_tájékoztató

 

A mappában található képek előnézete A jobbik részem