Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Közalkalmazotti tanács választása

2012.01.18

A közalkalmazotti tanács választásáról szóló cikk itt letölthető: Közalkalmazotti tanács választása

Kötelező-e közalkalmazotti tanácsot működtetni az 50 főnél több közalkalmazottat foglalkoztató közoktatási intézményekben? Meg lehet-e spórolni a költségeket?


A Közalkalmazotti tanács (üzemi tanács) működtetése a Munka törvénykönyve előírásai szerint az 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató intézményekben kötelező. A jogszabályok azonban nem fűznek jogkövetkezményeket ahhoz, ha egy intézményben nem működik közalkalmazotti tanács, mert pl. nem sikerült megválasztani, vagy elfeledkeztek az újjá választásáról.


1. Először azt kell megnézni, hogy az irattárban őrzött jegyzőkönyvek alapján mikor volt utoljára Kt.-választás az iskolában, mikor kezdte meg működését a legutoljára megválasztott közalkalmazotti tanács! Ha ez az időpont három évnél (naptári nap) régebben volt, akkor a M.t. 43. § szerint a közalkalmazotti tanács megbízatása (külön intézkedés nélkül) a működési idő lejárta miatt megszűnt. Ebben az esetben azonnal vissza kell vonni a Kt elnökének és tagjainak biztosított órakedvezményt, hiszen ők a működési idő lejártával semmiképp sem tekinthetők funkcióban lévő Kt.-tagoknak.


2. Tájékoztatni kell az intézmény alkalmazotti közösségét a Kt. mandátumának lejártáról, és a hatályos jogszabályok szerint meg kell választani a választási bizottságot. A tájékoztató iratra vonatkozó javaslatot és a hatályos jogszabályok kivonatát lejjebb, illetve mellékelten közlöm. Fontos szabály, hogy a választási bizottság megválasztását követő 8 héten belül nem lehet megtartani a K.t. választásokat.


3. Tájékoztatásként közöljük, hogy azokban az intézményekben, ahol pedánsan sikerült betartani a K.t. működésére vonatkozó 3-éves időtartamot, a következő időpontokban kellett lebonyolítani a K.t. választásokat:
a. 1998 október hónap
b. 2001 október hónap
c. 2004 október hónap
d. 2007 október hónap
e. 2010 október hónap
 

 

A mappában található képek előnézete Képek az iskolámról


 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.