Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Intézményvezetői szakképzettség

2013.01.24

Milyen szakképzettséggel lehet teljesíteni az intézményvezetői szakképesítést


1. 2012. szeptember 1-jétől az új Köznevelési törvény az alábbiak szerint rendelkezik:
 

Az intézményvezetői megbízás feltétele az intézményvezetői szakképzettség. Tehát nem elegendő a pedagógus szakvizsga, mint 2012. augusztus 31-ig, hanem (szakvizsga keretében szerzett) intézményvezetői szakképzettséget ír elő (már az első vezetői megbízásnál is) a Köznevelésről szóló törvény.

A 11/1997. (II.18.) MKM-rendelet 3. §: A tanügyigazgatási szakértői szakképzettség egyenértékű a közoktatásról szóló - többször módosított - 1993. évi LXXIX. törvény (a továbbiakban: Kt.) 17. §-ának (5) bekezdésében szabályozott pedagógus-szakvizsgával, továbbá megfelel a Kt. 18. §-ának (4) bekezdésében szabályozott oktatási intézményvezetői szakképzettségnek.

Intézményvezetői szakképzettségnek felelnek meg még a további szakképzettségek:
• a közoktatási vezető szakirányú továbbképzési szak, 8/1997. (II. 18.) MKM rendelet,
• tanügyigazgatási szakértő szakirányú továbbképzési szak, 11/1997.(II. 18.) MKM rendelet
• a vezető óvodapedagógus szakirányú továbbképzési szak, 13/1997. (II. 18.) MKM rendelet,
• a Budapesti Tanítóképző Főiskolán megszerzett óvodamenedzser szak, 7/1987. (VI. 29.) MM rendelet (2. § (2)
 

A fenti rendeleteket 2006-ban az új felsőoktatási rendszerre történő áttéréssel hatályon kívül helyezte a jogalkotó. Ezt követően a felsőoktatási intézmények a szakirányú továbbképzés szervezésének általános feltételeiről szóló 10/2006. (IX. 25.) OKM rendelet alapján indíthatnak pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzést, így többek között, intézményvezetői szakképzettség megszerzésére felkészítő szakirányú továbbképzést is.

2. Hatályban van a 10/2006. (IX. 25.) OKM rendelet a szakirányú továbbképzés szervezésének általános feltételeiről, 2. számú melléklet:
A választáson alapuló ismeretkörök az alábbiak lehetnek:
e) nevelési-oktatási intézményvezetői ismeretek.

Álláspontom szerint ez azt jelenti, hogy amennyiben a pedagógus-továbbképzésben résztvevő kolléga – a leckekönyv tanúsága szerint – választotta a fentebb hivatkozott intézményvezetői ismereteket, akkor szakvizsgája intézményvezetői szakképzettségnek minősül.

277/1997. (XII.22.) Korm. r. 5. § (9): Vezetőképzés a pedagógus-szakvizsgára történő felkészítés,… amelynek során intézményvezetői szakképzettséget lehet szerezni. Vezetőképzés lehet a felsőoktatás keretében folyó, a jogi, a közgazdasági, a pénzügyi szakképzettség megszerzésére irányuló felkészítő képzés, valamint a legalább hatvan órás felkészítést biztosító minden olyan képzés, amely biztosítja a közoktatási intézmények vezetéséhez szükséges tanügy-igazgatási, korszerű pedagógiai szervezési, korszerű pedagógiai taneszköz alkalmazási ismeretek elsajátítását.


3. Hatályban van a 10/2006. (IX. 25.) OKM rendelet a szakirányú továbbképzés szervezésének általános feltételeiről, amely irányt mutat a szakvizsgaként elismerhető diplomákról. Ez a szakasz azonban nem speciálisan az intézményvezetői szakképzettségről, hanem általában a szakvizsgáról szól.

5. § (1) Szakirányú továbbképzésben az oklevelet a felsőoktatási törvény 62-63. §-a szerinti általános szabályok figyelembevételével úgy kell kiadni, hogy az tartalmazza az alapképzésben vagy mesterképzésben szerzett végzettségi szintet és a szak megnevezését, amelyre a szakirányú továbbképzés épül, a 2. § (1) bekezdésének c) pontjában meghatározott szakirányú továbbképzés esetében továbbá az alapképzésben a külön jogszabályban meghatározott szakirány szerinti, már megszerzett szakképzettséget.
(2) A 2. § (1) bekezdés d) pontja szerinti képzésben a pedagógus-szakvizsga követelményeinek teljesítését az oklevélben fel kell tüntetni.
6. § (1) Szakirányú továbbképzés akkor indítható, ha azt az adott felsőoktatási intézményvezető kérelme alapján a Hivatal nyilvántartásba vette és ezt követően a felsőoktatási intézmény a szakirányú továbbképzési szak tantervét a honlapján közzétette.
(8) Pedagógus szakvizsgává kizárólag olyan szakirányú továbbképzés minősíthető, melynek képzési ideje 4 félév, a képzés során megszerzendő kreditek száma 120, melyből 10 kreditet a szakdolgozat teljesítésével lehet megszerezni.

Kazincbarcika, 2013. január 24.

Petróczi Gábor
közoktatási szakértő

 

 

 

A mappában található képek előnézete Eszterházy-2012

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

jozsefgalambos@freemail.hu - intézményvezetői gyakorlat

2012.11.16 08:41

Tisztelt Petróczi Gábor!

Iskolánkban lehetek-e 2013. szeptember 1-jétől intézmény-vezető, ha szakvizsgázott pedagógus vagyok és közoktatás-vezető (tahát a végzettségem adott), viszont csak 7 év pedagógiai gyakorlatom van?

Petróczi Gábor - Re: intézményvezetői gyakorlat

2012.11.18 17:13

Kedves József!
A köznevelési tv. 67.§ tartalmaza az intézményvezetői megbízás feltételeit, ez azonban csak legalább 5 év pedagógus-munkakörben töltött gyakorlatot követel meg. A válasz tehát pozitív.

B-né F. Ágnes - agnes700621@freemail.hu

2012.10.30 13:05

Tisztelt Petróczi Gábor!
Óvodában a tagintézmény-vezetői megbízás feltételeiről szeretnék érdeklődni Öntől. Az előző válaszaiban azt olvastam, hogy csak az intézményvezetői pályázatot köti a jogszabály intézményvezetői szakképesítéshez, a tagintézmény-vezetőit nem. Eddig úgy értelmeztem, hogy mivel a tagintézmény-vezető is vezetői munkakör, ezért ugyanúgy szükséges hozzá az intézményvezetői szakvizsga,nem elég csupán hogy szakvizsgázott óvodapedagógus legyen a pályázó. Ebben azonban az olvasottak után már nem vagyok biztos. Szeretném kérdezni, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok alapján milyen feltételekkel írhatom ki a tagóvodámban a tagintézmény-vezetői pályázatot?Köszönettel: B-né F. Ágnes

Petróczi Gábor - Re: agnes700621@freemail.hu

2012.11.04 06:28

Kedves Ágnes!

Jól értelmezte: a tagintézmény vezetője számára nem előírás sem a szakvizsga, sem az intézményvezetői szakképzettség. Most újra végigkerestem a jogszabályokban, de nincs ilyen. Tehát óvónői szakképzettség is elegendő a feladat ellátásához.

radnai.tunde@yahoo.com - óvodavezető

2012.10.19 16:47

Tisztelt Petróczi Gábor!
A KÉRDÉSEM A KÖVETKEZŐ LENNE:1987-BEN ÓVODAIMENEDZSER SZAKOT VÉGEZTEM A BUDAPESTI TANITÓKÉPZŐ FŐISKOLÁN.
ÓVODAVEZETŐ LEHETEK-E EZZEL A KÉPESITÉSSEL?
kÖSZÖNETTEL
r.TÜNDE

Rózsa Zsolt - rzsolt13@t-online.hu

2012.10.19 09:55

Tisztelt Petróczi Úr!

Magánóvodánkban lehetek-e vezető, ha van pedagógus (tanár) diplomám, és közoktatási vezető diplomám is van, illetve 1995 óta tanítottam, valamint OKJ-s vizsgaelnök is vagyok. Óvodapedagógus főiskolába jelentkeztem alkalmasságin megfeleltem, de mivel régi az érettségim nem vettek fel. Semmit nem számítottak be. (térítés köteles esti képzésre ) Azt mondták, hogy érettségizzek újra, és utána jelentkezhetek megint.Így a törvénynek nem tudok megfelelni, hogy óvodapedagógus is legyek. Lehetek-e így vezető?Kérem, hogy a megadott címre küldje válaszát! rzsolt13@t-online.hu Köszönöm.

Szné Judit - sznejudit@gmail.com

2012.10.08 08:55

Tisztelt Petróczi Gábor!
2008-ban szakvizsgáztam Preventív és korrektív pedagógiai szakon. Ahhoz, hogy pályázhassak intézmény vezetői állásra, elég lenne egy tanügyigazgatás továbbképzés elvégzése? Ha igen, tudna-e ilyen jellegű tanfolyamot ajánlani4 köszönettel: Szné Judit

Petróczi Gábor - Re: sznejudit@gmail.com

2012.10.11 20:17

Kedves Judit!
Kérdésében ott rejlik a pontos válasz: igen, elegendő lenne a tanügyigazgatási diploma, hiszen az elismerten intézményvezetői szakképzettséget jelent. Ha szerénytelen lennék, akkor az egri főiskolát ajánlanám, ahol én (is) tanítom a tanügyigazgatási szakos hallgatókat, de jelentkezhet ugyanott közoktatás-vezetői képzésre is. Persze ha nincs túl messze, de sok hallgatónk van a Dunántúlról is. Gondolja át!

Rózsa Gézáné - 9749 Nemesbőd, Dózsa gy.u.9.

2012.08.13 11:30

Segítségét szeretném kérni tagintézmény vezetői megbízással kapcsolatban:
2005. februárban az ELTE Tanító-és Óvóképző Főiskolai Kar szervezésében pedagógus szakvizsgával bővített tanító fejlesztési szakirányú 2.5 éves képzésen vettem részt.
A képzés 3. 4. és 5. félévében közoktatás vezetői ismereteket tanultunk összesen 120 órában.Erről a leckekönyvben van igazolás.
Kérdésem : Elfogadható-e ez a képzés a tagintézmény vezetői megbízásnál?
Köszönettel: Rózsa Gézáné

Petróczi Gábor - Intézményvezetői szakképzettség

2012.08.19 15:21

Kedves Kollégám!

Ezt ugyan én nem vagyok jogosult elbírálni, de az óraszám és a felsorolt közoktatás-vezetői szakterület, továbbá a leckekönyv bejegyzése véleményem szerint elégséges az intézményvezetői szakképzettség dokumentálására. Nem lenne baj, ha a kiadó felsőoktatási intézmény álláspontját írásban is beszerezné.

Ráczné Guba Melinda - raczbeci@gmail.com

2012.09.30 21:37

Tisztelt Pétróczi Gábor!
2006-ban szakvizsgáztam , Egyéni bánásmódú gyerekek fejlesztő pedagógiája szakon, Egerben.Indexemben szerepel az Intézményvezetési és fejlesztési ismeretek, Nevelési- oktatási intézmények közigazgatási és gazdálkodási ismeretek. Ezzel a végzettséggel pályázhatok e Intézményvezetői státuszra.( Tagintézményről lenne szó)
Válaszát előre is köszönöm: Ráczné Melinda

Petróczi Gábor - Re: raczbeci@gmail.com

2012.10.01 04:03

Kedves Melinda!

Tagintézmény-vezetőire igen, intézményvezetőire nem. Csak az intézményvezetői pályázatot köti a jogszabály intézményvezetői szakképesítéshez.

mayerika@freemail.hu - Budapest

2012.09.18 10:10

Nagy Józsefné (Ildikó) - jnagy@gmail.com

2012.09.01 13:52

Tisztelt Petróczi Gábor!
Kérdésem a következő:
Iskolánkba szeptembertől új igazgató került. Igazgatóhelyettes kollégáját is magával hozta, (12 óra kötelező óraszámban tanít) ám határozott idejű közalkalmazotti jogviszonnyal ruházta fel. (gondolom nem volt elég idő megpályáztatni a helyét). A nevelőtestület véleményét sem kérte ki ez ügyben. Mit tehet ilyenkor a nevelőtestület?
Fogadja el, vagy kérhet jogorvoslatot?
Mindenesetre nem pedagógus etikára, korrektségre utal ez a döntés.
Köszönettel: Ildikó

Horváthné L. Erika - lajtaierika@citromail.hu

2012.09.06 09:52

Tisztelt Petróczi Gábor!
Kérdezni szeretnék Öntől!Iskolánk 8 osztályos alapfokú intézmény.A magyar szakos kolléganőnknek főiskolai végzettségű magyar szakja van, ami besorolás szerint F.Viszont elvégezte a Pázmány Péter Katolikus egyetem Hittudományi Karának hittantanár szakát, így okleves középiskolai katolikus hittanárnak nyilvánították, ami egyetemi végzettség.A kérdésem az lenne, hogy besorolásnál figyelembe kell-e vennem az egyetemi végzettségét?!Várom válaszát!Előre is köszönettel: Horváthné Lajtai Erika

Petróczi Gábor - Re: lajtaierika@citromail.hu

2012.09.06 20:14

Kedves Erika!
Kérdésére teljesen egyértelmű választ adhatok. Ha hittant tanít az iskolában, akkor önnek el kell ismernie a hittanári végzettségét is a besoroláshoz, azaz egyetemi végzettsége alapján kell besorolni. Ha hittant nem tanít, csak magyart, akkor természetesen nem kell a kinevezés alapjaként elfogadnia az egyetemi szintű hittanári diplomáját, azaz csak a főiskolai végzettsége alapján kell besorolni.

Petróczi Gábor - Igazgatóhelyettesi megbízás

2012.09.06 20:28

Kedves Ildikó!
Sehol nem írja azt jogszabály (tudomásom szerint), hogy csak határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező pedagógust lehet igazgatóhelyettesi, magasabb vezetői feladatok ellátásával megbízni. Az igazgató esetében igen, helyettes esetében nem. Itt tehát nincs probléma. Az ig.h. megbízása előtt viszont kötelező kikérni a nevelőtestület véleményét; igaz: figyelembe venni nem kötelező. Jogorvoslatra nincs lehetőségük, mert nem egy konkrét pedagógust ért jogsérelem. Ugyanakkor az eljárás törvénytelen, mert jogszabályba ütközik. Lehetőségek: felhívni szóban az igazgató figyelmét arra, hogy döntése törvénytelen. A nevelőtestület kérheti a kérdés értekezleten történő napirendre tűzését. Egy vagy több személy levélben fordulhat a fenntartóhoz, kérve a törvénytelen helyzet megszüntetését (az igazgató ezt könnyedén orvosolhatja). Más lehetőséget nem látok!

Bodnár Klára - intézményvezető

2012.08.30 12:09

Kedves Gábor!
Cikkét olvasva az alábbi kérdés merült fel bennem: 2005/2006-os tanévben pedagógus szakvizsgát tettem az Önök intézményében. Az indexemben szerepel "intézményvezetési és fejlesztési ismeretek" - melyet Ön tanított :D, valamint "nevelési-oktatási intézmények közigazgatási és gazdasági ismeretek". A 2010/2011-es tanévben a Magyar Táncművészeti Főiskolán gyakorlatvezető-mentortanári szakirányú szakképzettséget szereztem, ott "szakmai menedzsment" tantárgyként tanultunk intézményvezetői ismereteket. A hatályban maradt 10/2006. (IX.25) OKM rendelet, valamint 277/1997 (XII.22.) Korm.r. 5.§ (9) rendelet alapján: jól értelmezem, hogy végzettségem megfelel intézményvezetői szakképzettségnek?

Petróczi Gábor - Re: intézményvezető

2012.08.30 20:42

Kedves Klára!

Engem meggyőzött, hogy szakvizsgái során megfelelő mértékben tanult intézményvezetői ismereteket. A kérdés csak az, hogy azt, akinek ezt a kérdést el kell bírálnia, meggyőzi-e ez. Mondjuk meg őszintén, nem szerecsés jogi szabályozásról van szó, hiszen az esetek többségében az elbírálóktól függ, elismerik-e vezetői szakképzettségnek vagy sem. Kevés kivétel van, pl. tanügyigazatási szakértő, közoktatási vezető, stb.

Tóth Szilvia - Az egyetemi végzettség is kevés az óvodavezetéshez?

2012.08.26 10:58

Óvodavezetőnek szeretnének megválasztani munkahelyemen. Főiskolai szintű óvodapedagógusi végzettségem van, ezen kívül tánc-és drámapedagógusi végzettségem, pedagógus szakvizsgám és MA pedagógiatanári végzettségem is. Az új törvény szerint mégsem lehetek vezető, egyetemi, szakvizsgás végzettséggel sem óvodámban....Ez azért szomorú lenne...Beiratkoztam egy közoktatás vezető szakra -melynek egyik specializációjában, nevetséges módon, magam is oktatok...-, de mivel két éves a képzés, és nem fejezem be a tanulmányaimat egy év alatt, ezért jövőre nem pályázhatok az vezetői állásra, melyet megbízott vezetőként pillanatnyilag betöltök. Van erre megoldás? Számomra nonszensz, hiszen "csak" óvodavezető szeretnék maradni...