Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az osztályfőnöki óra beszámíthatósága

2016.10.02

Az osztályfőnökök neveléssel-oktatással lekötött munkaidejének

pontos számítási módja a 2016/17-es tanév kezdetétől

 

A 326/2013. (VIII.30.) Kormányrendelet 2016. július 30-án hatályba lépett módosításai indokolt és szükséges kedvezményeket vezettek be az osztályfőnöki megbízással rendelkező pedagógusok számára. A Kormányrendelet 17.§ (1a) bekezdése elrendeli, hogy az osztályfőnöki munkával összefüggő tevékenységet heti két órában be kell számítani a pedagógusok munkaidejének a neveléssel-oktatással lekötött (jellemzően 22-26 órát kitevő) részébe. A Kormányrendelet 17. § (1) bekezdésének 12. pontja arról is rendelkezik, hogy a pedagógus osztályfőnöki munkával összefüggő tevékenységének a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőbe beszámított két órán felüli része beszámít a kötött munkaidőnek a neveléssel-oktatással lenem kötött részébe (a 26-32 óra közötti részbe).

Az utóbbi napokban egyre többen fordultak hozzám azzal a kérdéssel, hogy a pedagógus által megtartott osztályfőnöki óra részét képezi-e a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőbe beszámítható két órának, azaz a megtartott osztályfőnöki órán túl valóban csak egy további órát kell-e beszámítani a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőbe, vagy sem.

A pontos válaszhoz a köznevelési törvényhez kell visszanyúlnunk, amely alapvetően meghatározza azt, hogy a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alapvető feladata a pedagógus számára elrendelt tanórák és egyéb foglalkozások megtartása:

Nkt. 62. § (6) A teljes munkaidő ötvenöt-hatvanöt százalékában (a továbbiakban: neveléssel-oktatással lekötött munkaidő) tanórai és egyéb foglalkozások megtartása rendelhető el…

A pedagógus számára elrendelt osztályfőnöki óra tehát a köznevelési törvény 62.§ (6) bekezdésének elrendelése alapján eleve a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő részét képezi. A Kormányrendeletnek az osztályfőnöki munkával összefüggő tevékenységbe további két órában történő beszámítása tehát semmiképpen nem vonatkozhat az osztályfőnöki órára. A pedagógus neveléssel-oktatással lekötött munkaidejébe tehát bele kell számítani a tantárgyfelosztásban rá osztott órákat, az ennek részeként megtartott osztályfőnöki órát, és további két órát az osztályfőnöki feladatkörrel kapcsolatos – osztályfőnöki órán túli – egyéb tevékenység jóváírására.

A helyes értelmezést segíti az Oktatási Hivatal (?) a „Gyakran ismétlődő kérdések” címmel 2016. augusztus 29-én kiadott, a pedagógusok munkaidejének felosztásának új szabályairól szóló tájékoztató anyagának 3. sz. kérdésére adott válasz is:

 

A neveléssel-oktatással lekötött órából az osztályfőnöki tevékenységre fordítandó időkeretbe beszámít-e az osztályfőnöki óra, vagy azt tanóraként kell figyelembe venni?

Válasz:

Az osztályfőnöki óra változatlanul tanórának számít, ezért azt a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőnek az említett három tevékenység valamelyikére (vagy mindegyikére) fordítandó idő levonása után fennmaradt, tanórákra fordítandó idejébe kell beszámítani. Az előbb említett példát folytatva tehát egy olyan pedagógusnak, akinek a törvény szerinti neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 22-26 óra, ha osztályfőnöki megbízást kap, 22-24 óra között lehet beosztani tanítási órák, foglalkozások megtartására úgy, hogy ebben az osztályfőnöki óra is benne van.

 

A hivatali álláspont itt tölthető le: Hivatalos álláspont

Sajnálatos módon a fentebb letölthető, aláírás nélküli "hivatalos" álláspont már nem található meg az interneten! Hogy miért? Ezt nem tudom!

*

Úgy gondolom, az osztályfőnöki órákkal kapcsolatos jogszabályi háttér bemutatása, a szakértői okfejtés meggyőzi az okvetetlenkedőket is!

 

A mappában található képek előnézete Életképek