Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megnyílt az online kérdőíves felület

2015.11.04

Az online kérdőíves felmérés szoftverének indulása az intézményi önértékelésben

November 2-án a www.oktatas.hu felületén a tanfelügyeleti eljárás részeként megjelent az intézményi önértékelésben elkészítendő online kérdőíves felmérés elérési lehetősége, amely megnyitja az utat az önértékelésben résztvevő kolléga, a pedagógus munkatársak, a szülői kör, továbbá – középiskolában – a tanulói kör online kérdőív-kitöltésének megszervezésére.

Elsőként az intézményvezetőnek be kell lépnie az oktatas.hu felületen az Intézmény menübe, azon belül a Látogatási beosztások megtekintése almenübe, majd ki kell jelölnie a 2015. évi tanfelügyeletben résztvevő kollégákhoz az adatgyűjtő pedagógus személyét (figyelem: az adatgyűjő személye szerencsétlen megnevezéssel szerepel: önértékelő megadása). Az adatgyűjtéssel megbízott pedagógusok intézhetik a tanfelügyeleti ellenőrzésben résztvevő pedagógusok esetében a kérdőíves felmérésre kijelölt pedagógusok, szülők, középiskolában tanulók számának meghatározását, ők tölthetik le az online kérdőívek azonosító kódját és elérési linkjét, ők küldhetik meg azt a kérdőívezésben érintett személyeknek.

Az online kérdőívek az adatgyűjtési feladatokkal megbízott pedagógusok számra az alábbi módon érhetők el: látogatóként be kell lépnie az oktatas.hu felületére, ott a Bizottság menüt választva, majd a Pedagógiai-szakmai ellenőrzési feladatok elvégzése, ezt követően az Értékelési feladatok elvégzése lehetőséget kell választani.

Az önértékelésre kijelölt kollégák a tanfelügyeletre kijelölt pedagógustársukra vonatkozóan ekkor meg tudják nyitni a számára szükséges kérdőívekre vonatkozó adatsort, ha a pirossal (baloldalon) jelölt Kérdőívek opciót választják, és itt beállíthatják, hogy az adott pedagógus esetében:

  • hány munkatársi értékelést
  • hány szülői értékelést
  • hány tanulói értékelést (csak középiskolákban) kívánnak beszerezni.

Ezt követően a Megnyitás fület választva a munkatársi, szülői és tanulói adatoknak megfelelően megjelennek azok a kódok, amelyekkel fel lehet lépni az online kérdőívek kitöltésére. Ha a jobb felső sarokban található „Letöltés” fülre lépnek, akkor megnyitható a kitöltőkre vonatkozó adatokat, így a hozzájuk tartozó egyéni kódokat is tartalmazó Excel-tábla. Ne feledkezzünk meg a sárga menüsávban engedélyezni a szerkesztést! Ha ezt megtesszük, a táblában megjelennek az egyes kitöltők számára érvényes linkek is.

Az egyéni kitöltői kódot is tartalmazó linkeket ezt követően el lehet küldeni e-mail-ben a kitöltők számára (ehhez az e-mail-küldési funkciót is felajánlja a szoftver), és a megküldött levélben szereplő linkre kattintva az egyszeri kitöltés elvégezhető. Azaz némi problémát tapasztalunk, mert a linkre kattintva az „Elnézését kérjük, de a magadott …. kódhoz tartozó kérdőívet már kitöltötték” üzenet jelenik meg. Hogy miért, azt nem tudjuk. De ha az üzenetben szereplő linket kijelölve kimásoljuk, és beillesztjük a böngészőnk címsorába, akkor az online értékelő lap kitölthető. A kérdőívet már sikeresen kitöltők számát az önértékeléssel megbízott pedagógus látja saját felületén, de a kitöltési eredményeket nem.

Hát, mit mondjak: jó kis munka ismét! Sok sikert hozzá mindannyiunknak!

Tapasztalat: az online módszer nagyon rossz hatásfokkal működik, a részletes tapasztalatokat külön cikkben közlöm!

 

A mappában található képek előnézete Feleségem és én