Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Intézményi önértékelés

zoldsegek3.jpgAz intézményi önértékelésről szóló mappát 2015. augusztus 1-jén nyitottam meg. Egy kedves kollégánk hívta föl rá a figyelmemet, hogy ideje lenne a most mindenkit foglalkoztató intézményi önértékelési rendszerrel is foglalkoznom. Kérem, a cikkeket sorban olvassa el, a legrégebbitől kezdve, a legújabbal bezárva. Kevés, ha a legjobban hangzó címűt olvassa el! Az egyes bejegyzéseket olvasók számát értékelve jelenleg ez a helyzet!

Foglalkozom is vele, hiszen augusztus végén két előadást is vállaltam az intézményi önértékelésről, szeptember 29-én pedig országos konferencián vállaltam kétórás előadást az intézményi önértékelés és a pedagógus minősítési rendszer kapcsolatáról. Az előadás a Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft. szervezésében Budapesten a Lurdy Házban lesz, a részvétel díjtalan, de regisztrációköteles. Az előadáson 590 fő jelezte részvételét, köszönöm a hallgatóságnak a bizalmat!

A konferencián elhangzott előadás itt tekinthető meg:

http://prezi.com/rim1y1thv3cc/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

 

Cikkek

Harmadik nekifutásra

2016.02.08

kerdoiv-2.jpg Az Oktatási Hivatal 2016. február 1-jén közzétett levelével ismét megváltoznak az intézményi önértékelés szabályai. Ebben a tanévben már harmadszor! Tekintsük át, miben és hogyan érdemes változtatnunk! Hogyan kell módosítanunk az éves önértékelési tervet? A szülőkkel és a diákönkormányzattal is egyeztetnünk kell - erre kiváló alkalmat nyújtanak a féléves szülői értekezletek!

 

A kérdőíves felmérés tapasztalatairól

2015.11.23

kerdoiv-2.jpgKét hete a pedagógusok tanfelügyeleti és önértékelési eljárásának kérdőívezési feladatain dolgozom munkatársaimmal. Nagyon izgalmas, de sok bosszúsággal jár a felderítő munka. Jelenleg kételyeim vannak az eredményes befejezést illetően. Levontuk azonban az első tanulságokat, és a következőkben már más technikákat fogunk alkalmazni. Olvassa el a tapasztalatainkat!

 

Megnyílt az online kérdőíves felület

2015.11.04

kontroll-2.jpg2015. november 2-án megnyílt a tanfelügyeleti rendszer számára szükséges online kérdőíves felület, amely tulajdonképpen az intézményi önértékelés részeként működik. A felületen kell elvégeznie az önértékelést az önértékelésre kijelölt pedagógusnak, az ő értékelésére felkért pedagógus kollégáknak, a szülőknek, középiskolában a tanítványok körének. Ismerkedjünk meg a felület működésével!

 

Az intézményi önértékelés hét túlélési esélye

2015.10.18

Milyenhelp.jpg stratégiával lehet túlélni az intézményi önértékelési folyamatot? Ha szeretné megtudni, ha szeretne a racionális intézményi önértékeléshez átgondolt ötleteket kapni, ahhoz sikeres stratégiát alkotni, feltétlenül olvassa el a cikket!

 

Az intézményi önértékelési rendszer

2015.08.12

kontroll-3.jpgEzt a cikket olvassa el elsőként az, aki most ismerkedik az intézményi önértékelési rendszer lényegével, működésével az az iskolákra, óvodákra váró feladatokkal. Az intézményvezetők pedig elsőként ezt olvastassák el az önértékelési csoportok leendő tagjaival, esetleg a teljes tantestülettel. Cikkünk röviden foglalja össze az intézményi önértékelési rendszer működésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Ezt írtam meg utolsóként!

 

Online kérdőívek

2015.08.09

ertekeles.jpgA pedagógusok 2015-ben bevezetendő önértékelési eljárása a pedagógusokról szóló adatok gyűjtésén alapul. Ennek egyik kötelező összetevője az online kérdőíves felmérés, amelynek eredményeit az Oktatási Hivatal támogató informatikai rendszerében kell rögzíteni. Online kérdőívet kell kitöltenie az önértékelésben részt vevő pedagógusnak, a szülőknek, középiskolában a pedagógus tanítványainak, valamint a nevelőtestület ezzel megbízott tagjainak.

 

A pedagógusok értékelési és önértékelési módszerei

2015.08.04

ertekeles-2.jpgAz intézményi önértékeléssel foglalkozó cikkünk 4. részében a pedagógusok értékelésének és értékelésének módszereivel foglalkozunk, ismertetjük az önértékelési rendszer egymást követő lépéseit. Végiggondoljuk az adatgyűjtéssel kapcsolatos teendőket: óralátogatás, interjúkészítés, a pedagógus dokumentumainak elemzése, online kérdőívek felvétele. És hogyan történik majd az önértékelés lezárása?

 

Az önértékelési program értékelési szabályai

2015.08.03

paragra.jpgAz intézményi önértékeléssel foglalkozó cikksorozatom harmadik elemeként az intézményi önértékelő rendszer értékelési szabályait igyekeztem összegyűjteni, és helyenként saját észrevételeimmel, tanácsaimmal kiegészíteni. A cikkben arról olvashat, hogy milyen módszerekkel történik az intézményi önértékelés, és hogyan kell az összegyűjtött adatokat rögzíteni. Már elkészült a cikk többi része is, de csak türelem!

 

Az önértékelési program elkészítése

2015.08.02

virag-4.jpg2015 őszén a köznevelési intézményekben be kell vezetni a pedagógusok belső intézményi önértékelését, mert a jogszabályok előírásai szerint ez a pedagógiai-szakmai értékelés részét képezi. Az ezzel kapcsolatos elsőként szükséges lépés az önértékelési program erőforrásainak meghatározása, a szükséges tervek elkészítése. Igaz, csupán lebonyolítási terveket készíthetünk, hiszen az intézményi önértékelés módszereit jogszabály határozza meg.

 

Az intézményi önértékelés és a tanfelügyelet

2015.08.01

szivritmus.jpgAz intézményi önértékelésről szóló mappa első bejegyzésében az intézményi önértékelés és a tanfelügyeleti ellenőrzés, valamint a pedagógusok minősítési eljárásának összefüggéseit igyekszem megvilágítani. A cikkben bemutatom, hogy az intézményi önértékelés 2015 őszén kötelezően elindítandó rendszeréből kapott eredményeket hogyan kell beépíteni a pedagógusok tanfelügyeleti ellenőrzésébe, illetve hogyan épül be a pedagógusok minősítési eljárásának végeredményébe.