Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Középiskolás diákjaimnak

2012.03.19

Lehetőségek a Brown-mozgás modellezéséhez:

Brown mozgás kísérletei

Kísérleti feladat a 12. osztályos fakultációsok számára:

Kísérleti feladat

Webhelyek a rezgések, a rezgőmozgás, hullámfizika, interferencia tanulmányozásához:

Rezgőmozgási animációk

Hullámok szimulációja, Doppler-elv

 

  Mérési feladat:.
 Kép  Mérje meg egy kerékpár első kerekének szöglassulását öt mérésből, vegye föl a lassuló kerék szögelfordulás-idő diagramját! A mérés részletes tartalmi és formai követelményei az alábbi linkre kattintva letölthetők:

Forgómozgás kísérleti feladat

 Mindenkinek jó munkát, az előző méréshez hasonló sikert kívánok!

 

 Mérési feladat - szeptember 29.  

Hajtsunk rajzlapból 9-12 cm körátmérőjű, legalább 120 fokos nyílásszögű forgáskúpot! Ejtsük le egy magas ház legalább 4. emeletéről, és vizsgáljuk meg a mozgását az egyes emeletek előtti szakaszokon!

a)      A munka címe az alábbi legyen: Magas házból kiejtett papírkúp mozgásának vizsgálata

mérést végző páros: ………………………                                                   

mérés dátuma: 2010. szeptember …..Kép

A mérés helyszíne: Kazincbarcika, Mátyás király u. ….. sz

b)      Készítsen a mérésről rajzot, vázlatot, amely tartalmazza a mérés körülményeit, a ház magasságát, az emeletek számát, a mérések során használt mennyiségek jelölését!

c)       Mérjük meg 5-5 méréssel a 3. emelet, a 2. emelet, az 1. emelet és a földszint előtti sebességét. Számoljunk minden emeletnél mért sebességnél átlagot és hibát!

d)      Készítsük el a 4. emelet (vagy akár 10. emelet) és a földszint közötti mozgás út-idő diagramját, a hely mérését kezdjük a kiejtés helyén, a talaj felé mutasson az x-tengely pozitív iránya. (Egy emelet magasságát vehetjük a mérésben 3 méternek). A kiejtett kúp így a 4. emelet alsó szintjétől számítva 12 m-t fog megtenni.  Rögzítsük tapasztalatainkat sebesség-idő grafikonon, amely azt tartalmazza,  hogy az egyes emeleteknél mekkora a kúp sebessége!

A mérést két diák közösen végezheti, de mindegyiküknek külön készített jegyzőkönyvet kell beadnia, amelyben a felhasznált mérési adatok azonosak, az elkészített grafikonok esetleg különböznek. A mérésnél legyünk óvatosak!

Figyelem: a letölthető változaton sematikus ábra is szerepel, amely ezen a szövegen - szerkeszthetőségi okok miatt - nem szerepel, így javaslom inkább a letölthető változat alkalmazását! Ötlet: érdemes 4-5 db ugyanolyan méretű és súlyú kúppal kísérletezni, mert nem kell folyton róni az emeleteket!

 

Petróczi Gábor

fizikatanár

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Képek az iskolámról


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.