Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyetemi hallgatóimnak

liceum.jpgEzen a lapon az egri Eszterházy Károly Egyetemen tartott előadásaim  tekinthetők meg pdf-fájlként letölthető formában, és a hallgatóknak szánt bejegyzéseim is itt olvashatók. Az előadásokat a pedagógus szakvizsga-képzésben résztvevő tanügyigazgatási szakértő, mérés-értékelés, minőség-menedzsment, vizsgaelnöki és más szakos hallgatóim számára tartom. Azt hiszem, a hallgatók szeretik az előadásaimat! Az előadásokat jó haszonnal olvashatják vezető kollégáim is.

 

Cikkek

Szakvizsgázó hallgatók vizsgája, 2019

2019.09.27

tanevindito_konferencia_20180823_102151.jpgEz a bejegyzés az Eszterházy Károly Egyetem 1. éves bármely szakos pedagógus szakvizsga hallgatóinak, valamint a 2. éves közoktatási vezető szakos szakvizsgázó pedagógus hallgatóinak 2019. december 9-i internetes vizsgájához nyújt segítséget. Ők az előadásaimat 2019. szeptember 28-án vagy október 5-én Egerben hallgatták. Tájékoztatást olvashatnak hallgatóim a vizsga időpontjáról, a vizsga módjáról, továbbá tanácsokat kapnak a vizsga letételéhez. Itt tekinthetik meg a vizsga tárgyát képező két előadás prezentációját is. Ami a prezentációs diákon nem szerepel, az nem képezi a vizsga anyagát!

 

Digitális kommunikáció a portfólióban

2017.12.11

idea-1.jpgAz Eszterházy Károly Egyetem II. éves szakvizsgázó hallgatói hamarosan elkezdik készíteni a portfóliójukat. A portfólió kötelező témaköreként lehet számítani - az elmúlt évekhez hasonlóan - a digitális kommunikáció c. témakör megjelenésére. Ehhez kívánok segédanyagot biztosítani ezen előadás közzétételével.

 

Digitális osztálykirándulás szervezése felhőinformatikai eszközökkel

2017.11.06

20170607_162431.jpgMeglepő újdonságként szolgálhat tanítványaink számára, ha pedagógusként az osztálykirándulás előkészítését nem a hagyományos papír alapú eszközökkel, hanem a diákok számára oly kézenfekvő digitális eszközökkel végezzük. Z generációs tanítványaink már a digitális kor szülöttei, így teljes mértékben új tanulási és információszerzési szokásaik vannak. Okostelefonjukat pedig nem elsősorban telefonálásra, hanem kapcsolattartásra, dokumentumok közös használatára és megosztására és más digitális anyagok olvasására használják. Így a tanítványaink számára szervezendő osztálykirándulás tervei, adatai, utazási időpontjai és térképei is okostelefonjukon állhat rendelkezésükre – ha ehhez mi, pedagógusok is partnerek vagyunk!

Cikkem a Raabe Klett Kiadónál 2017 novemberében jelent meg a Digitális kommunikáció a 21. századi iskolában c. kötet fejezeteként, a teljes kötet itt érhető el és rendelhető meg:

http://raabe.hu/termek/digitalis-kommunikacio-a-21-szazadi-iskolaban/

 

Érettségi vizsga

2015.04.29

6773928908_f19fb2b8d2_b.jpgAz alábbi előadást az Eszterházy Károly Főiskola vizsgaelnöki szakos hallgatói számára "Az oktatás vizsgarendszere" tantárgy oktatásának részeként tartottam meg. A dokumentum pdf-formátumban letölthető. Megköszönöm Kocsis Anikó kollégánknak a 2015 augusztusi frissítésben való szíves közreműködését! A 2016. évi frissítést is elvégeztem.

 

Minősítés és portfólió-2014

2014.10.05

img_4151.jpgLegújabb előadásom a "Minősítés és portfólió" címmel a 2014. november 30-ig feltöltendő portfólió szabályait tartalmazza azok számára, akik 2014. április 30-ig jelentkeztek a 2015. évi pedagógus minősítési eljárásba. Az előadás az I. és II. éves hallgatók számára is a decemberi vizsga részét képezi.

 

Digitális kommunikáció

2014.10.05

pedag-5.jpgEzt az előadást másodéves főiskolai hallgatóim számára készítettem annak érdekében, hogy a záróvizsga kötelező témaköreként szereplő "digitális kommunikáció" portfólióelem elkészítését segítsem. A digitális kommunikációról szóló portfóliós fejezethez mindenkinek azt javaslom, hogy ne ragadjon le az internet és az elektronikus levelezés hasznosságának bemutatásánál, hanem részletezze a többi digitális kommunikációs lehetőséget is. Ehhez ad segítséget előadásom. És persze önmaga is haladjon előre a digitális kommunikációs sztrádán!

 

Pedagógus-továbbképzés

2013.11.26

holgy.jpgEz az előadás a pedagógusok továbbképzési rendszerével kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról szól. Nagyon sok vezető és pedagógus kolléga fordul hozzám a hétéves kötelező továbbképzéssel kapcsolatos értelmezési, számítási problémákkal. A munkáltatók is rendkívül bizonytalanok az alkalmazás kérdésében: nagyon sok a pontatlanság. Nézze meg az előadást!

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egyetemi hallgatóimnak | Fényképek: Eszterházy 2011 | Hozzászólások: 10

Munkaszervezés-minősítés-munkaidő

2013.11.02

geczi_annamaria.jpgA pedagógus szakvizsgaképzésben részt vevő I. éves hallgatóim számára 2014. október 4-én tartott előadás az iskolai és óvodai munka szervezési feladatairól, a pedagógusok minősítési rendszeréről és a tanfelügyelet külső értékelési rendszeréről.  Az előadás a december 16-i vizsga anyagát képezi.

 

SzMSz, pedagógiai program, házirend

2013.10.12

fejlodes.jpgAz előadás az SzMSz-ről szóló előadás átdolgozása. Kevesebb annál, mert nem szól részletesen az SzMSz mellékletét képező adatkezelési szabályzatról. Több annál, mert szól a pedagógiai program és a házirend átdolgozási követelményeiről. Az előadásba beszúrt dokumentumokat, amelyek az SzmSz, pedagógiai program és a házirend átdolgozásához szükséges cheklistát tartalmazzák, szintén ide másolom.

 

Tanácsok a portfólió szerkesztéséhez

2013.03.11

informacio.jpgA bejegyzés az Eszterházy Károly Főiskola szakvizsgázó hallgatói számára készült, akik záróvizsgájukra portfóliót készítenek. Az itt leírtak nem tekinthetők a Főiskola hivatalos álláspontjának, csupán egy tanár javaslatainak és segítő tanácsainak értelmezhetők.

 

Az SzMSz átdolgozási szempontjai 2012-ben

2012.09.21

liceum.jpgAz Eszterházy Károly Főiskola pedagógus szakvizsgára készülő tanügyigazgatási szakos II. éves hallgatói számára 2012. szeptember 22-én az SzMSz 2012. évi aktuális átalakításáról tartott előadásom tartalmazza a jogszabályok által előírt elemek felsorolását, az adatkezelési szabályzattal szemben támasztott követelményeket, valamint felhívja a figyelmet az SzMSz fölöslegessé vált mellékleteire.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egyetemi hallgatóimnak | Fényképek: Portrék rólam | Hozzászólások: 2

Prezentáció a portfólió bemutatására a záróvizsgán

2012.06.13

prezentacio.jpgA mai záróvizsgán (2012. június 13.) lehangoló tapasztalatokat szereztem sok hallgató portfólióját bemutató prezentáció meghallgatásakor. A prezentációk készítésének és bemutatásnak legfontosabb tapasztalatait teszem közzé a záróvizsgázó hallgatók számára. A hibákért részben a hallgatók, másrészben a főiskola hibáztatható, mert nem ismertettük tisztességesen a követelményeket. Jó, hogy hallottam Enikőt, Istvánt, Viktóriát és Erikát, így vannak jó példák is: köszönöm nekik!

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egyetemi hallgatóimnak | Fényképek: Eszterházy-2012 | Hozzászólások: 0

Ellenőrzés az iskolában

2012.04.11

quality.jpgHogyan ellenőrizzék az igazgató és helyettesei az iskolában folyó munkát? Mik az ellenőrzés alapelvei? Képes-e hatékonyan ellenőrizni egy vezető azokon az órákon, amelyekhez nem rendelkezik megfelelő szakképesítéssel? Mire vigyázzunk a tanítási órák ellenőrzésekor?

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egyetemi hallgatóimnak | Fényképek: Eszterházy 2011 | Hozzászólások: 0

Intézmények értékelése

2011.09.23

tablakreta.jpgMilyen a közoktatási intézményrendszer irányításának felépítése, hogyan kell szisztematikus iskolai adatbázist kialakítani, hogyan kell viszacsatolni a tapasztalatokat az intézmény fejlesztésébe. Ezt az előadásomat szeretem a legjobban (?), talán ez a legnépszerűbb is! Mindenesetre mindig ezzel kezdem a főiskolán a bemutatkozásomat!

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Egyetemi hallgatóimnak | Fényképek: Eszterházy-2012 | Hozzászólások: 0