Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Javaslat az átdolgozott pedagógiai progam szerkezetére

2013.01.03

 Javaslatok a pedagógiai program módosításához

 
A tartalomjegyzék itt letölthető: Pedagógiai program vázlata
 
1.      A pedagógiai programot feladatának megfelelően kell kezelni, ez „csupán” az iskola pedagógiai tevékenységének lényegét rögzítő dokumentum. Nem feladata tehát az olvasó meggyőzése iskolánk nagyszerűségéről, hiszen olvasói általában kizárólag tanügyigazgatási szakemberek.
2.      A pedagógiai programban csak azt kell kifejteni, amit a jogszabályok kötelezővé tesznek. Nincs szükség az iskola történetére, az iskola működésével kapcsolatos információk közlésére, a fenntartóval kapcsolatos részletes adatokra, stb.
3.      A pedagógiai program legyen célszerűen rövid, hiszen a helyi tanterveket már nem tartalmazza: racionális terjedelme nem több 50-60 oldalnál.
4.      Lényeges része a kerettantervek konkrét megnevezése és a minimális óraszám felett esetleg választott órák körének és mértékének és esetleges kiegészítő tananyagának meghatározása.
5.      Nem szabad elfelejtetni, hogy a kerettantervek alapból tananyaggal zsúfoltak, igen meg kell fontolni a tananyag emelését.
6.      Készítettem egy javaslatot a tartalomjegyzékre vonatkozóan, amelyben talán elfogadható racionális rendben szerepel minden szükséges szabályozási terület. Némely új szabályozási területen hagytam benne némi támpontot jelentő konkrét információt is.
7.      Töltsék le a tartalomjegyzék-szerűen elkészített pedagógiai programot, szúrják be a mostani dokumentumból megfelelően kiválasztott nem túl terjedelmes (rövidített) részeket, készítsék el az új szabályozási területek rövid leírását! Ne felejtsék el frissíteni az automatikus tartalomjegyzéket: Hivatkozás menüpont, Frissítés alpont, Teljes jegyzék frissítése funkció.
8.      Végül talán a legracionálisabb tanács: nem kilóra megy! Készítsen rövid, világos és áttekinthető pedagógiai programot!
 
Kazincbarcika, 2013. január 3.
 
Petróczi Gábor s.k.
közoktatási szakértő

 

 

A mappában található képek előnézete Portrék rólam