Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megjelentek a 2017. évi minősítési feltételek

2016.03.01

A 2017. évi minősítési keretszámot 35.000 főben határozta meg a miniszter, hiszen az elmúlt két évben meghatározott évi 30.000 főnek csupán a felét sikerült eddig minősíteni.

Kötelező a 2017. évben azoknak a 2015. január 1-jén ideiglenesen Pedagógus I. fokozatba sorolt pedagógusoknak, akik legfeljebb 32 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek. Figyelem, ez azt jelenti, hogy szakmai gyakorlatuk pontos időtartama a jelentkezés napján nem éri el a 33 (!) évet.

Saját döntésük alapján jelentkezhetnek a Pedagógus II. fokozat eléréséhez szükséges minősítési eljárásba azok a pedagógusok, akiknek legalább 20 év szakmai gyakorlatuk van, vagy szakvizsgával és legalább 8 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek.

A mesterfokozatot elérő minősítési eljárásba - jelentősen megváltoztatva a tavalyi feltételeket - azok jelentkezhetnek, akik az alábbi feltételek mindegyikének megfelelnek: legalább 20 év szakmai gyakorlat, legalább 10 év vezetői vagy magasabb vezetői gyakorlat, érvényes vezetői vagy magasabb vezetői megbízás és intézményvezetői szakképzettséggel ekvivalens pedagógus szakvizsga.  2016-ban azok jelentkezhettek a mesterfokozatú minősítésre, akik mentortanári vagy vezetőtanári szakvizsgával rendelkeztek. Ebben az évben az intézményvezetői megbízással és gyakorlattal rendelkezők preferálására tért át az oktatásirányítás. Ez ugyan logikus, de hol a logika a tavalyi döntésben, vagy miért nem épült az idei döntés - legalább részben - a tavalyira?

A kormányzat kénytelen tovább bővíteni a feladatok ellátásához szükséges szakértői keretszámot, ezért az OH fel fogja kérni a legalább 14 év szakmai gyakorlattal, pedagógus szakvizsgával és az OH által meghatározott további feltételeknek megfelelő pedagógusokat arra, hogy vegyenek részt a mesterfokozat elérését célzó minősítésben. E bekezdésben az OH által meghatározott feltételek nyilvánvalóan azt jelentik, hogy a Hivatal tartja fenn magának a jogot, hogy meghatározza, hogy mely területeken (óvoda, általános iskola, szakszolgálat, stb.) működő szakértőkre van szüksége, vagy a tanár szakképzettséggel rendelkezők közül mely szakosokra és milyen számban tart igényt. Erre a lehetőségre pályázni nem lehet, a Hivatal fogja felkérni a szükségleteinek megfelelő pedagógusokat.

A 2017. évi minősítési eljárásról szóló közleményt itt lehet letölteni:

Minősítési feltételek - 2017.

 

 

A mappában található képek előnézete Állami kitüntetést kaptam