Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanfelügyelet

A "Tanfelügyelet" c. menüt 2015. január 4-i dátummal indítom meg annak érdekében, hogy a 2015-ben beinduló tanfelügyeleti rendszerrel kapcsolatos intézményi teendőkhöz nyújthassak segítséget. A menüben első bejegyzésként a 2015-ben tanfelügyeleti ellenőrzésre kerülő pedagógusok körének meghatározásáról szóló cikk szerepel, majd ezt követni fogják a tanfelügyelői látogatásra való intézményi felkészülés teendőiről, az igazgató soron következő tanfelügyeleti előkészítő feladatairól szóló bejegyzések. A későbbiekben ismertetem a pedagógusok és intézményvezetők tanfelügyeleti ellenőrzésének módját, az erre való felkészülés során szükséges teendők körét. Remélem, a bejegyzés hasonlóan népszerű lesz, mint az elődjeként működő "Portfólió-készítés" c. menü. Sok sikert kívánok a tanfelügyeleti felkészüléshez!

 

Cikkek

Tanfelügyeleti látogatás racionálisan

2015.11.30

munka-7.jpgNéhány nap múlva indulnak az első tanfelügyeleti ellenőrzések. Mi, tanfelügyelők és igazgatók izgatottan készülődünk az alapos előkészítést igénylő látogatásokra. Cikkünkben sorra vesszük a tanfelügyeleti ellenőrzés célszerű és időben is hatékony lebonyolításához szükséges javaslatokat! Ha jól felkészül - akár tanfelügyelőként akár igazgatóként - mindannyian jobban járunk!

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tanfelügyelet | Fényképek: Életképek | Hozzászólások: 5

Tanfelügyelet forgatókönyve

2015.11.11

irat.jpg2015 decemberében lesznek az első tanfelügyeleti ellenőrzések az iskolákban és óvodákban. Hogyan kell felkészülnie az intézmény vezetésének és a tanfelügyelőknek a helyi látogatásra? Hogyan kell elkészíteni a tanfelügyeleti látogatás forgatókönyvét? A december 2-i módosításokat pirossal emeltem ki.

 

Változás a pedagógusminősítés rendjében

2015.10.05

learning.jpgA pedagógusok minősítési eljárásában 2016. január 1-jétől kellett volna bevezetni azt az előírást, amely szerint a minősítés eredményébe 30%-os súllyal bele kell számítani a tanfelügyeleti ellenőrzés eredményét és az ahhoz alapként szolgáló intézményi önértékelés eredményét. A 326-os kormányrendelet 2015. szeptember 9-én hatályba lépett módosítása azonban másként rendelkezett.

 

Az intézményi önértékelés és a 2015. évi tanfelügyeleti ellenőrzés

2015.09.01

hydrangeas.jpgCsak a napokban lett világossá számomra, hogy milyen átmeneti szabályok alapján kell beemelni az intézményi önértékelés eredményeit a 2015-ben tanfelügyeleti ellenőrzésre kerülő pedagógusok értékelésébe. Remélem, ön már tisztában van vele!

 

A tanfelügyeleti ellenőrzés szabályai

2015.06.16

munka-4.jpg2015. július 30-ig az Oktatási Hivatal elkészíti a 2016. évi ellenőrzési tervet, majd július 31-ig értesíti az ellenőrzési tervbe fölvett pedagógusokat, intézményvezetőket és intézményeket. Azaz 2016-ban megindul a tanfelügyeleti rendszer. Cikkünkben áttekintjük a pedagógusok és intézményvezetők ezzel kapcsolatos legfontosabb feladatait, a feladatok időrendi ütemezését. Cikkünk a 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 2015. április 22-én hatályba lépett jelentős változásai alapján készült.

 

Kik jelentkezhetnek 2015-ben mesterpedagógusi minősítésre?

2015.04.23

tanar-5.jpg2015. április 17-én hatályba lépett a 326/2013. (VIII.30.) Kormányrendelet módosítása, amely - látszólag - lehetővé tette minden olyan szakvizsgázott pedagógus számára a mesterpedagógus fokozat elérését célzó minősítési eljárásba jelentkezést, akinek legalább 14 év szakmai gyakorlata van. Én is nagyon megörültem a lehetőségnek! Április 22-én azonban megérkezett az Oktatási Hivatal állásfoglalása, amely szerint az új rendelkezést együtt kell értelmeznünk a miniszternek a 2016. évi minősítésekre vonatkozó különös feltételeivel. És sajnos igaza van!

 

A 326-os Kormányrendelet 2015. április 17-i módosulása

2015.04.17

virag-3.jpg2015. április 17-én (a mai napon) hatályba lép a 326/2013. (VIII.31.) Kormányrendelet várva várt módosítása, amely lényeges változásokat léptet életbe a pedagógusok minősítési eljárásában és a gyakornokok minősítő vizsgáján. Lényeges változásokat hoz a módosult jogszabály a gyakornokok gyakornoki idejének számításában, de fontos előírást tartalmaz a minősítő bizottságok munkájára vonatkozóan is.

 

A minősítő bizottság elnökének feladatai

2015.03.26

2015tanar-1.jpg. április 8-án indult a pedagógusok minősítési rendszere: ekkor kezdődtek meg az első minősítési látogatások az iskolákban, óvodákban. A minősítendő pedagógusok izgatottan készülődnek a megmérettetésre, de a minősítő bizottságok tagjaiban is van egy kis bizonytalanság. Cikkünkben azt járjuk körül, hogy milyen feladatokat kell elvégeznie a minősítő bizottsági elnököknek a látogatás megkezdése előtt.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tanfelügyelet | Fényképek: Iskolai képek | Hozzászólások: 18

Tematikus terv a minősítésben

2015.03.22

rosszullet.jpgKell-e a pedagógusok minősítési eljárása során a szakértők óralátogatásakor vagy foglalkozáslátogatásakor a meglátogatott órákhoz csatlakozó tematikus tervet benyújtani? Vagy elegendő az óravázlatok elkészítése? Áttekintjük a jogszabályok és a minősítési Útmutató előírásait!

 

Az intézményi önértékelés elkészítése

2015.02.22

munka-4.jpgEgyre több kollégámnak okoz problémát az intézményi önértékelés hamarosan sorra kerülő elkészítése. Jogosan vetik föl, hogy az intézményi önértékelés elkészítésével kapcsolatban kevés konkrétumot tartalmaznak a hatályos jogszabályok és a tanfelügyeleti kézikönyvek is szűkszavúak. Cikkünkben összegyűjtjük az intézményi önértékeléssel kapcsolatos előírásokat és elvárásokat, és tanácsot adunk. Ne feledjék, még ebben az évben mindannyiunknak el kell készítenie az intézményi önértékelés dokumentumát! Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a 326-os kormányrendelet március 15-én hatályba lépő módosítása szerint a 2015. évi minősítésekhez nincs szükség az intézményi önértékelésre. Módosítás: március 4-én!

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tanfelügyelet | Fényképek: Lurdy-ház-2013