Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Portfólió-2015

2015.07.10

Mik legyenek az első lépések?

2015. november 30-ig kell feltölteniük teljes portfóliójukat azoknak a pedagógus kollégáknak, akik jelentkeztek a 2016. évi minősítési eljárásra vagy intézményvezetőjük - kötelező résztvevőként - jelentkeztette őket. Aki komolyan gondolja, aki szeretne praktikus tanácsokat, segítséget, jól használható mintákat kapni, az csatlakozzon: dolgozzon velünk lépésről lépésre!

Persze igénybe vehet online segítséget is, a Menedzser Praxis Kiadó korszerű portfóliókészítést segítő online felületet működtet, amely segítségére lesz a portfóliója elkészítésében. Az online felületet ingyenesen kipróbálhatja és tájékozódhat róla a http://portfolio.iskolaszolga.hu/ webcímen.

Először is azt kell mindenkinek tudnia, hogy a 2015. november 30-ig feltöltendő portfólió kizárólag teljes porfólió lehet, az egyszerűsített portfóliós eljárás lehetősége már megszűnt. Most arra hívom az érintetteket, hogy kezdjék meg a munkát! Ehhez adok most praktikus tanácsokat.

Az 1. feladat: Készítse el Word dokumentumban maximálisan két oldal terjedelemben az intézményének bemutatását. Arról az intézményről van szó, amelyben jelenleg dolgozik. Ha ez az iskola (óvoda, köznevelési intézmény, stb.) több tagintézményből áll, akkor is az egész intézményt kell bemutatnia. Természetes azonban ilyenkor, hogy az egész intézmény rövid bemutatását követően a pályázó saját tagintézménye bemutatására helyezi a hangsúlyt. Az intézmény bemutatásához szükséges a legfontosabb működési adatok felsorolása (az új útmutató 74. oldalán szereplő információk alapján):

  • az intézmény pontos neve, címe, típusa
  • az intézmény arculata, specialitásai, tagozatai, képzési formái
  • az intézményben tanuló diákok száma,összetétele
  • a pedagógusok száma, a nevelőtestület összetétele
  • a pedagógus tevékenységéhez szükséges infrastruktúra értékelése
  • a tanórákon kívüli foglalkozások rövid bemutatása
  • a pedagógusok közötti szakmai együttműködés

A dokumentum terjedelme (12-es betűmérettel és 1,5 -es sorközzel szerkessze az iratot) ne haladja meg a két oldalt! Higgye el, hogy nem érdemes, és nem is szabad többet írnia: kidobott munka, elpazarolt idő! Ne írjon ettől többet, úgy határozza meg ennek az egyszerűen elkészíthető dokumentumnak a mélységét, hogy belül maradjon a terjedelmi korlátokon. Azt javaslom még az érintett kollégáknak, hogy az intézményvezetőt kérjék meg, hogy bocsásson rendelkezésére információt minden portófóliót készítő kollégának egy féloldalas terjedelemben,amelyben szerepelnek az intézmény hivatalos adatai, a tanulók és a pedagógusok száma, a nevelőtestület összetétele. Felhívom a pályázó kollégák figyelmét, hogy két portfóliókészítő kolléga még ugyanabban az intézményben sem nyújthat be azonos dokumentumot az intézmény bemutatására!

Tehát az első feladat - annak ellenére, hogy még nem nyílt meg a portfóliós felület - készítse el intézménye bemutatását! Hozzon létre egy "Saját portfólióm" nevű mappát, kész dokumentumait itt tárolja! Legjobb, ha saját portfóliós mappáját az interneten tárolja (felhőinformatika), mert ott bárhonnan eléri és biztonságban van. Kezdje el ma, de legkésőbb holnap!

 

A mappában található képek előnézete Feleségem virágai