Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akik feltölthetnek, és akik nem...

2014.02.18

 Kiknek érdemes belefogni, és kiknek nem? Mikor nyílik meg a feltöltési lehetőség

a legalább nyolc év szakmai gyakorlattal rendelkezők számára?
 
Február 6-tól nyitva áll a feltöltő-felület azon kollégák számára, akik rendelkeznek legalább 14 év szakmai gyakorlattal és szakvizsgával. Ha közülük valaki még nem kapott a regisztrációra felhívó e-mailt az Oktatási Hivataltól, haladéktalanul forduljon a munkáltatójához. Ha a kolléga valóban rendelkezik a szükséges feltételekkel, és mégsem kapott hivatalos értesítést a Hivataltól, akkor két eset lehetséges:
·   az intézményvezető késlekedik a portfólió-feltöltésre jogosult kollégák számára megadni a felhatalmazást, holott a jogosultak körének rövid áttekintését követően egyetlen klikkeléssel a feljogosítás elvégezhető,
o ebben az esetben haladéktalanul keressük meg az intézményvezetőt azzal a kéréssel, hogy sürgős elfoglaltságai ellenére szakítson negyedórát az engedélyek megadására.
·  az intézmény nem végezte el a pedagógusok adatainak KIR-be való feltöltését, különös tekintettel a pedagógus e-mail címére, szakmai gyakorlati éveinek meghatározására, szakvizsga-diplomája számának bejegyzése, diplomája számának és kiállítójának bejegyzése, stb.,
o ebben az esetben a KIR számára nem állnak rendelkezésre azok az adatok, amelyek alapján meghatározhatná, hogy megvan-e a szóban forgó kollégának a 14 év szakmai gyakorlata, és rendelkezik-e szakvizsgával, ezért nem kap jogosultságot.
 
Előadásaimon minden alkalommal megkérdezi néhány nyugdíjhoz közel álló kolléga, hogy nekik érdemes-e még a portfólió-készítésbe belefogniuk. Ha a kolléga 2015-ben nyugdíjba vonul, akkor a válasz többnyire az, hogy nem érdemes, hiszen legkorábban 2015. január 1-jén kaphatja meg az emelt illetményt, néhány havi többletfizetésért pedig talán már nem érdemes. Ha a 2016-ban, vagy azt követően nyugdíjba készülő kolléga rendelkezik szakvizsgával, akkor a válasz: feltétlenül érdemes. Ha pl. 2017 júniusában lesz valaki nyugdíjas, akkor két és fél éven át kapja a havi 25 eFt több emelt illetményt, ami kb. 700 eFt többletjövedelmet eredményez számára. Ráadásul a szakvizsgával rendelkező, nyugdíj előtt álló kollégák számára április 30-ig ingyenesen van lehetőség a portfólió benyújtására, ezt követően pedig a Pedagógus II. fokozat elérésére.
Ha a nyugdíj előtt álló kollégának nincs szakvizsgája, akkor április 30-ig nem töltheti föl portfólióját, de 2014-ben kérelmezheti minősítését. Az államtitkáráság március 12-én tájékoztatót adott ki, amelyben rögzítették, hogy ez az eljárás - annak ellenére, hogy nem kötelező - INGYENES.
 
Mi a helyzet a 14 év szakmai gyakorlattal nem rendelkező kollégákkal? Azok, akiknek nem rendelkeznek legalább 14 év szakmai gyakorlattal ÉS szakvizsgával – először 2014. március 31-ig kérhetik a minősítésüket annak érdekében, hogy Pedagógus II. fokozatba kerüljenek. Számukra az Államtitkárság február 28-i közleményével két különös feltételt szabott, amelynek alapján kizárólag azok nyújthatnak be 2014-ben rendes minősítés iránti kérelmet, akik rendelkeznek az alábbi feltételek egyikével:
  • legalább 30 év szakmai gyakorlat, vagy
  • legalább 8 év szakmai gyakorlat ÉS szakvizsga
Ez azt jelenti, hogy azok a kollégák, akik a fenti feltételek valamelyikének nem felenek meg, pl. van 25 év szakmai gyakorlatuk, de nincs szakvizsgájuk, 2014-ben nem nyújthatnak be minősítési kérelmet. Figyelem! A 2015. évi rendes minősítési eljárásra jelentkező kollégáknak március 31-ig kell benyújtaniuk jelentkezési lapjukat az intézményvezetőhöz!
 
A minősítési eljárához feltétlenül szükség van a portfólió feltöltésére. Számukra 2014-ben (várhatóan május 1-je után) fog megnyílni a portfóliós-felület, amelynek segítésével megteremthetik a feltételt a minősítésük megindításához. Ne feledjék el, hogy ha nem élnek mielőbb a nem kötelező minősítés lehetőségével, akkor 5-8 évig (2013. szeptember 1-jétől 6-9 évig) nem kerülhetnek magasabb fizetési fokozatba! Az államtitkárság infromációi alapján ez az eljárás is díjmentes lesz!
 
A legalább 8 év szakmai gyakorlattal rendelkezőknek azt tanácsolom, hogy haladéktalanul kezdjék el a portfólió elkészítését attól függetlenül, hogy a portfóliós felület számukra egyelőre nem érhető el: nyissanak egy Portfólió c. mappát a számítógépükön, és kezdjék el a portfóliós elemek „gyártását”. Most kaphatnak ugyanis segítséget, tanácsot idősebb pedagógustársaiktól, akik ugyanezt készítik. Ne feledjék el, hogy számukra már nem áll fönn az egyszerűsített portfólió készítésének lehetősége: teljes portfóliót kell benyújtaniuk!
 
Végezetül el kell mondanom, hogy a14 év szakmai gyakorlattal vagy szakvizsgával nem rendelkező kollégák számára az intézmény vezetője - egyelőre - a legjobb szándékkal sem tudja engedélyezni a portfóliós felületre történő regisztrációt, mert a KIR erre – jelenleg – nem ad lehetőséget!
 
2014. március 25..
 
Petróczi Gábor
közoktatási szakértő

 

 

A mappában található képek előnézete Feleségem és én