Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A 2017. évi minősítési feltételek pontos értelmezése

2016.03.06

A 2017. évi minősítési eljárásba történő jelentkezés félreérhető aspektusai

A miniszter 2016 februárjának utolsó napján kiadta a 2017-es évi minősítési rendszerbe történő jelentkezésre vonatkozó határozatát. Sok pedagógus kollégánk nézi ezekben a napokban a miniszteri közleményt annak megállapítása érdekében, hogy vajon:

 • kötelezett-e a 2017. évi minősítési eljárásban való részvételre?
 • önkéntes döntése alapján bekapcsolódhat-e a 2017. évi minősítési eljárásba?
 • biztosít-e lehetőséget a határozat a Ped. I. vagy Ped. II. fokozatban lévők számára a mesterpedagógus fokozat eléréséhez szükséges minősítési eljárásban való részvételre?

A határozat megjelenése óta több kérdést, telefonhívást kaptam az alábbi két témakörben, így ezekre igyekszem koncentrálni.

1. Kik számára nyitott a mesterpedagógus fokozat elérését célzó minősítési eljárás?

A mesterfokozat elérését megcélzó minősítési eljárás feltételeit nagyon szigorúan szabta meg a miniszter, ráadásul – amint a határozatot beharangozó cikkemben már kifejtettem – az előző évi rendelkezéssel köszönőviszonyban sincsenek a 2017. évi feltételek. A mesterfokozatú minősítésre azok a Ped. I. vagy Ped. II. fokozatban lévő pedagógusok jelentkezhetnek, akik rendelkeznek a most felsorolt feltételek mindegyikével: legalább 20 év szakmai gyakorlat, - legalább 10 év vezetői vagy magasabb vezetői gyakorlat, - vezetői vagy magasabb vezetői megbízás - intézményvezetői szakképzettséget tanúsító pedagógus-szakvizsga

Több érdeklődő (érthetően) nincs tisztában azzal, hogy milyen beosztások tekinthetők a jogszabályok szerint magasabb vezetői vagy vezetői megbízásoknak. Többen kérdezték, hogy a munkaközösség-vezetői beosztás vajon vezetői megbízásnak tekinthető-e.

A magasabb vezetői és a vezetői megbízások körét a 326/2013. (VIII.30.) Kormányrendelet 21. §-a határozza meg az alábbiak szerint:

A köznevelési intézményben – az intézmény gazdálkodási jogosítványaitól függetlenül –

a) magasabb vezetői megbízásnak minősül:

 • a miniszter, az országos, területi nemzetiségi önkormányzat közgyűlése, a települési nemzetiségi önkormányzat, a települési önkormányzat képviselő-testülete, a fenntartó vezetője vagy megbízottja által adott intézményvezetői megbízás,
 • a tagintézményvezetői megbízás,
 • az intézményegység-vezetői megbízás,
 • az intézményvezető-helyettesi megbízás,
 • az állami intézményfenntartó központ által fenntartott köznevelési intézmény kivételével a gazdasági, az ügyviteli, a műszaki, a személyzeti intézményvezető-helyettesi megbízás,

b) vezetői megbízásnak minősül:

 • a tagintézményvezető-helyettesi megbízás,
 • az intézményegységvezető-helyettesi megbízás,
 • a gazdasági, az ügyviteli, a műszaki, a személyzeti vezetői megbízás.

2. Hogyan értendő a határozat 1. pontjában szereplő legföljebb 32 év szakmai gyakorlat?

A miniszteri határozat 1. pontja írja elő a 2017. évi minősítési kötelezettséget azon pedagógusok számára, akik 2015. január 1-jén ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba kerültek, és legföljebb 32 év szakmai gyakorlati idővel rendelkeznek.

Az Oktatási Hivatal értelmezése alapján a legfeljebb 32 év szakmai gyakorlat azt jelenti, hogy a szakmai gyakorlat éveinek száma nem éri el a 33 évet. Felhívjuk itt a figyelmet arra, hogy a szóban forgó szakmai gyakorlat időtartamát – a közlemény legutolsó sora szerint – úgy kell érteni, hogy a feltételeknek a jelentkezés benyújtásakor, azaz 2016. április 30-án kell megfelelni.

Tehát azoknak az ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba sorolt pedagógusoknak, akiknek a szakmai gyakorlata 2016. április 30-án (egész években számolva) nem több mint 32 év, azaz nem éri el a 33 évet, a 2017. évi minősítési rendszerben kötelező részt venniük. Ezt az értelmezést támasztja alá a 326/2013. (VIII.30.) Kormányrendelet 6/A. § (1) bekezdése, amely arról rendelkezik, hogy a pályafutás során a rendelet 6. § (1) és (2) bekezdésében szerzett szakmai gyakorlat időtartamát össze kell számítani. Az összeszámításkor egy évnek 365 napos időtartam felel meg. Tehát annak a pedagógusnak, akinek 2016. április 30-án „csak” 32 év és 364 nap szakmai gyakorlata van, tehát megfelel annak a feltételnek, hogy szakmai gyakorlati éveinek száma nem több mint 32 év.

Hát, így számoljanak!

A cikk jól nyomtatható változatát itt töltheti le: Bekapcsolódási feltételek

 

A mappában található képek előnézete Életképek

 

Profilkép