Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Portfólió-készítés

Cikkek

A megvalósítás dokumentumainak csatolása

2014.04.01

szamitogep.jpgTalán egyik utolsó lényeges portfóliós problémánk: kell-e vagy sem csatolnunk a tematikus terv megvalósítását igazoló dokumentumokat az óratervekhez/foglalkozási tervekhez. A jogszabályokból, az útmutatóból és a feltöltő-felületből kiolvasva az elvi választ az ellenkezik a Hivatal álláspontjával! Mit tegyünk hát?

 

A megvalósítás dokumentumainak bemutatása

2014.03.25

6773928908_f19fb2b8d2_b.jpgFeltöltünk ezerrel! Készülnek a csoportprofilok, tematikus tervek, óra- és foglalkozásvázlatok. Nem könnyű, de megoldható. Probléma van azonban az útmutatóban kötelezőként megjelölt, a megvalósítás dokumentumai beszerkesztésével. Nincs ugyanis ennek megfelelő hely a feltöltő-felületen. Ugyanakkor az óratervek, foglalkozási tervek c. résznél a feltöltő-felület jelzi: a megvalósítás dokumentumait be kell mutatnunk.

 

Akik feltölthetnek, és akik nem...

2014.02.18

pedag-5.jpgKiknek érdemes azonnal belefogniuk a portfólió-feltöltésbe, kiknek kell azt jól megfontolniuk? Mikor kezdhetik meg portfóliójuk feltöltését, illetőleg készítését a legalább nyolc év szakmai gyakorlattal rendelkező kollégák, akik az április 30-ig nyitva álló speciális eljárásban még nem kezdhetik meg a feltöltést? Milyen tanácsokat lehet adni a nyugdíjhoz közel állók számára? Díjköteles-e az április 30. utáni minősítés?

 

Feltöltési tapasztalatok

2014.02.12

vonat-teli.jpgMegnyílt hát a pedagógus-portfólió feltöltő felülete. Első tapasztalataim (leszámítva az igen nehézkes regisztrációs folyamatot) igazán pozitívak: a feltöltő-felület barátságos, jól áttekinthető, a feltöltött dokumentumokat jól visszajelzi, a dokumentumokat a felületen is lehet ellenőrizni. Van persze egy-két gyermekbetegsége, amelyet bizonyára többen is jelezni fogunk az Educatio-nak. Szóval, fogjunk bele!

 

Változások a portfólió-készítési munkálatokban

2014.02.10

tanar-2.jpgA portfólió-készítéshez szükséges feltöltő-felület február 6-i megnyitását követően kezdhettük el megvizsgálni azt, milyen lehetőségeket biztosít a feltöltő-felület a pedaógus portfólió feltöltésére. Meglepő és váratlan megállapítást tehettünk: a portfóliós felület lehetővé teszi "egyszerűsített változat" feltöltését, amely jóval kevesebb munkát jelent a teljes portfólió feltöltéséhez képest. Hogy ez a lehetőség jogszerű-e, az egy másik kérdés!

 

Megnyílt a portfóliós feltöltő-felület

2014.02.06

chrysanthemum.jpgFebruár 6-án a kora esti órákban az intézményvezetők tájékoztató levelet kaptak az Oktatási Hivataltól arról, hogy megnyílt a portfóliós feltöltő-felület. Az első feladat az intézményvezetőké: az arra jogosult pedagógusok számára a KIR elektronikus felületén engedélyezniük kell a regisztrációt. Az ezt követő folyamatokról szól első gyors tájékoztató bejegyzésem!

 

Portfóliós élmények

2014.02.03

Most csalódni fognak: talán sokaknak érdektelen személyes bejegyzést teszek közzé! Önöknek bizonyára elegük van a portfólió-készítés körüli végeláthatatlan teendőkből... Engem pedig sokszor hívnak telefonon, keresnek meg e-mail-jeikkel kollégák, akik - talán akaratlanul - nagyon kedves, néha nevetséges, számomra mégis fontos üzeneteket hagynak. Ezekből közlök néhányat... Hátha önnek is szereznek néhány derűs pillanatot!

 

Óratervek, foglalkozási tervek készítése

2014.01.25

help.jpgA pedagógus portfóliónak ugyan nem lényegtelen alkotóelemét, de nem is a leglényegesebb részét képezik az óratervek, foglalkozási tervek. Sokan azonban az óraterveket helyezik munkájuk előterébe, ami komoly hibának tekinthető, mert a későbbiekben aránytalanná teheti a portfóliót. Bejegyzésünkben az óratervek, foglalkozási tervek készítésével kapcsolatos tanácsokat fogalmazunk meg és mintát adunk.

 

A féléves ütemterv, foglalkozásterv elkészítése

2014.01.25

A pedtanar-2.jpgagógus portfólió kötelező dokumentuma a különleges bánásmódot igénylő tanulók/gyermekek számára készítendő féléves ütemterv, foglalkozási terv. Ehhez először keresnünk kell egy különleges bánásmódot igénylő csoportot, el kell készítenünk csoportprofiljukat, majd - a tematikus tervnél már begyakorolt módon, de annál egyszerűbben - el kell készíteni a félévre szóló foglalkozástervüket.

 

Tematikus terv elkészítése

2014.01.20

szamfejtes.jpgAz elmúlt néhány napban elkészítettem életem első tematikus tervét! Ez volt a portfóliókészítésnek az a munkafolyamata, amelytől a legjobban tartottam. Az útmutató tematikus tervezésre vonatkozó javaslatait használtam, de a mellékletben közölt tervezési formát nem sikerült betartanom, ezért átdolgoztam a tematikus terv táblázatát. Remélem, sokuk megelégedésére!