Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új pedagógus munkakörök a köznevelési törvényben

2012.05.30

A 2012. szeptember 1-jétől hatályba lépő köznevelési törvény (2011. évi CXC. törvény) 3. sz. melléklete tartalmazza a pedagógus munkaköröket, amelyek közül néhányat emelünk ki a teljesség igény nélkül:

Eddig is és ezután is létező leggyakoribb munkakörök:

  • tanító,
  • tanár,
  • középiskolai tanár,
  • könyvtárostanár
  • fejlesztő pedagógus

            munkakörök

Újonnan megjelenő munkakörök

  • idegennyelv-tanár, a szükséges szakképesítés nyelvtanár
  • testnevelő tanár, a szükséges szakképesítés testnevelő tanár
  • ének-zene tanár, a szükséges szakképesítés ének-zene szakos tanár

Az e munkakörökben dolgozó pedagógusokat 2012. szeptember 1-jétől a most betöltött tanár vagy középiskolai tanár munkakörből az új munkakörbe kell kinevezni. A kinevezés módosítása a munkáltató és a munkavállaló közös akaratával lehetséges. Nem szabálytalan az sem, ha az e csoportba sorolható pedagógusok kinevezésében 2013. augusztus 31-ig a régi munkakör megnevezése szerepel, mert a közoktatási törvény 1. sz. melléklete Harmadik részének Pedagógus munkakörök c. fejezete csak 2013. augusztus 31-én veszíti hatályát.

A közevelési törvény által 2013. augusztus 31-én megszüntetett munkakörök:

  •  napközis foglalkozást tartó tanár
  • tanulószobai foglalkozást tartó tanár

A napközis vagy tanulószobai tanári munkakörbe kinevezett kollégák a 2012/2013-as tanévben még lehetnek ebben a két munkakörben, de 2013. szeptember 1-jétől kinevezésükben már az új munkakört kell feltüntetni.

 

A mappában található képek előnézete Képek az iskolámról


 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(Kis Erzsébet, 2012.11.20 18:41)

Tisztelt igazgató úr!
Tanítói végzettségem van,testnevelés szakkollégiummal.Két alsós osztályban tanítok testnevelést,heti 6 órában.Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy a szakképzési szorzó valóban nem jár nekem, mert nem tanítok 5. osztályban testnevelést?
Köszönettel: Erzsébet

Re: Budapest

(Petróczi Gábor, 2012.11.21 05:11)

Kedves Erzsébet!

Megítélésem szerint sajnos valóban nem jár, hiszen egyetlen tantárgyat tanít, azt tanítói szakképzettséggel megteheti. Ha a felsőben is tanítana testnevelést, még akkor sem bizonyos, hogy illetményszorzót kellene kapnia, hiszen egyetlen végzettséggel tanit(ana).

Kaposvár

(Réka, 2012.11.19 18:53)

Tisztelt Igazgató Úr! Matematika- testnevelés szakos főiskolai és Pedagógiatanár egyetemi végzettségem van. Szeptembertől ha testnevelést tanítanék első osztályban és a többi időt a délutáni napköziben dolgoznám le, akkor mi lenne a kinevezési okiratra feltüntetve és bérezésemben mit vennének figyelembe a főiskolait vagy az egyetemi besorolást? Várom válaszát, köszönettel.

Re: Kaposvár

(Petróczi Gábor, 2012.11.19 18:56)

Kedves Réka!

Mivel az egyéb foglalkozásokat (így a napközi foglalkozást is) az intézmény bármely szakos pedagógusa tarthat, így az ön pedagógia szakos mesterdiplomáját a napköziztetés esetén el kell ismernie a munkáltatónak, azaz egyetemi végzettség szerint kell besorolni. A kinevezésén tanár/testnevelő kell, hogy szerepeljen.

Kaposvár

(Réka, 2012.11.19 18:30)

Tisztelt Igazgató Úr!
Kérdésem, hogy alkalmazható-e az a pedagógus, akinek nincs meg a 7 évenkénti diplomavédése, vagy is a 120 órás továbbképzése. Köszönöm válaszát

Re: Kaposvár

(Petróczi Gábor, 2012.11.19 18:34)

Kedves Réka!

Igen, alkalmazható, nem teszi kötelezővé jogszabály az elbocsátását. De a nem teljesítés miatt felmentés mellett is dönthet a munkáltató, de ilyenre még nem hallottam példát.

szabovica@freemail.hu

(Szabó Éva, 2012.11.16 09:57)

Tisztelt Igazgató Úr!
Tanácsért fordulok Önhöz. 1986 óta dolgozom középiskolában és kollégiumban.Először kulturális nevelőtanár voltam az iskolában, majd a státusz megszűnte után lettem a kollégiumban nevelőtanár. Tanító- népművelő diplomám van. Az a kérdése, hogy a népművelő diploma megfelelhet-e szabadidő szervező végzettségnek?Reménykedem pozitív válaszában ! Köszönettel Szabó Éva

Re: szabovica@freemail.hu

(Petróczi Gábor, 2012.11.18 17:15)

Kedves Vica!
Sajnos nem szolgálhatok jó hírrel: a népművelői diploma nem felel meg a szabadidőszervezői diplomának. Ha ez a kollégiumi nevelőtanári állás betöltéséhez szükséges, akkor bizony nem felel meg a végzettsége.

Re: Re: szabovica@freemail.hu

(Szabó Éva, 2012.11.19 07:04)

Tisztelt Igazgató Úr!
Köszönöm válaszát ! Lenne újabb kérdésem.A népművelés diploma tanárképző végzettségnek megfelel-e? Esetleg másnak beszámítható ?Köszönettel Szabó Éva

kisfaludy-mohacs@freemail.hu

(Erőss Boldizsárné, 2012.11.08 10:47)

Tisztelt Petróczi Úr!
Tanítói illetve könyvtári szakkollégiumi végzettségem van. 1982.szeptemberétől gimnáziumban dolgozom iskolai könyvtárosként(nem könyvtárostanárként). 2013.szeptemberétől a végzettségem elegendő-e? 2015.május 4-én lesz meg a 40 éves munkaviszonyom, és én nyugdíjba is szeretnék menni. Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel: Erőss Boldizsárné

Re: kisfaludy-mohacs@freemail.hu

(Petróczi Gábor, 2012.11.18 18:26)

Kedves Kolléganő!
A könyvtári szakkollégiumi szakképzettsége nem elegendő az iskolai könyvtárosi munka ellátásához. Ahhoz kifejezetten könyvtárosi főiskolai végzettség szükséges. Sajnos a köznevelési tv. 99.§ (10) bek. is csak azokra a nyugdíjhoz közel állókra vonatkozik, akinek képzettsége a tv. új előírási miatt nem felel meg munkakörüknek, ez önnél nem áll fönn.

Budapest

(Győri Éva, 2012.11.16 17:26)

Tisztelt Petróczy Úr!
Azt szeretném megkérdezni, hogy kötelező-e kifizetni a pedagógusoknak a minőségi bérpótlékot, vagy a fenntartó elutasíthatja ezt anyagi problémákra hivatkozva.

Re: Budapest

(Petróczi Gábor, 2012.11.18 17:43)

Kedves Éva!
A közoktatási tv. hatályban lévő rendelkezése kötelezővé teszi a kiemelt munkavégzésért járó illetmény kifizetését 2013. aug. 31-ig. A 2012. évi költségvetési törvényben is szerepel ennek fedezete, tehát a 2012-es évben ezt ki kell fizetni, a fenntartó ezt más célra nem használhatja föl. Akár van pénze, akár nincs. A 2013-as évi költségvetésben egyelőre nem tudok ilyen összegről. Tehát a 2012. évit kell megnézni, ha még nem fizették ki, akkor ezt kérni kell!

napsugar474@freemail.hu

(Kovács Lajos, 2012.11.17 12:10)

Tisztelt Igazgató Úr! Rendszeres látogatója vagyok a honlapjának. Hadd köszönjem meg én is Önnek, hogy fáradhatatlanul dolgozik azért, hogy segítséget nyújthasson nekünk, pedagógusoknak. Remélem, hogy még nagyon hosszú ideig számíthatunk Önre, illetve magas szintű szakmai tapasztalataira, tanácsaira.
Tudomásom szerint a mestertanári fokozat eléréséhez tanári diploma, szakvizsga, illetve minősítő vizsgák szükségesek.
Kérdésem: Ön szerint az említett fokozat eléréséhez elég a főiskolai végzettség, vagy egyetemi diploma szükséges?
Sehol nem találok erre választ. (Általános iskolai tanár vagyok, szakvizsgával rendelkezem.)
Tudom, hogy a pedagógus életpályamodell bevezetése is bizonytalan még, ennek ellenére nagyon érdekelne az ezzel kapcsolatos véleménye. Köszönöm a segítségét.

Re: napsugar474@freemail.hu

(Petróczi Gábor, 2012.11.18 17:34)

Kedves Lajos!
A mestertanári végzettség új fogalom, a régi szóhasználatban egyetemi szintű diplomát jelent, azzal azonos minden szempontból. Tehát a mestertanári végzettséget kizárólag mestertanári diplomával lehet megszerezni, mint ahogyan az egyetemi diplomát csak egyetemen szerzett egyetemi szintű oklevéllel. A pedagógus életpálya ügyében még nem nyilatkoznék, korainak tartom. Majd eljön az ideje!

detarigabi@gmail.com

(Tóthné Détári Gabriella, 2012.11.12 22:03)

Tisztelt Igazgató Úr!
Örömmel olvasom a honlapján megjelenő útbaigazításokat. Én is tanácsért fordulok Önhöz.
Iskolatitkárunk 2009. márciusában államvizsgázott gazdasági mérnök szakon. A diplomához szükséges nyelvvizsgáját 2012. októberében szerezte meg. Jelenlegi besorolása "E" fizetési osztály. Szeretném tudni, hogy átsorolhatom-e őt "F" fizetési osztályba, ha igen, akkor milyen időponttól kezdődően? Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Tóthné Détári Gabriella

Re: detarigabi@gmail.com

(Petróczi Gábor, 2012.11.13 17:42)

Kedves Gabi!
Hát, nem mindennapi végzettségű iskolatitkára van: mivel a 138/1992-es korm. r. megengedi a diplomás iskolatitkár alkalmazását, nyugodtan besorolhatja F-be a diplomája bemutatását követő hónap 1. napjától. Ha ön elfogadja ezt a szakképzettséget az iskolatitkár számára szükségesnek (én elfogadnám), akkor nincs gond.

Debrecen

(Kovács Szandra, 2012.11.13 08:02)

Tisztelt Igazgató Úr!

Egy kérdésem lenne mi lesz a fejlesztő pedagógusi státuszon lévő tanítókkal? Hallottam , már olyat is h 2013, január elsejétől megszünik ez a státusz! Jelenleg is fejlesztőként dolgozom teljese állásban egy vidéki iskolában! Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel: Kovács Szandra

Re: Debrecen

(Petróczi Gábor, 2012.11.13 17:37)

Kedves Szandra!
A köznevelési tv. 3. sz. mellékletének 16. sora továbbra is tartalmazza a fejlesztő pedagógus munkakört, és ez a továbbiakban is megmarad. A feladat is megmarad az iskolákban, én közvetlen veszélyt nem látok. Fejlesztő pedagógusok betölthetnek napközis feladatkört is, vezethetik az egyéb (korrepetáló, tehetséggondozó, sportköri, napközis, stb.) foglalkozásokat is. Lesz munkájuk!

2490 Pusztaszabolcs, József Attila Általános Iskola

(Á. Farkas Beáta, 2012.11.09 13:05)

Tisztelt Igazgató Úr!
Részese voltam a Rácalmáson tartott előadásának, s az ott kapott információk alapján megkerestem az Ön nagyszerű oldalát az interneten. Örömmel tapasztaltam, hogy az előadáson hallottak anyagait, sőt sok más, hasznos tudnivalót is lehet találni itt. A témákhoz kapcsolódó Hozzászólások és válaszok is nagyon sok olyan problémánkra adnak választ, melyek a saját iskolánkban is felmerülnek.
Egy 2012. 08.28-i bejegyzésre lettem figyelmes, mely a testnevelés szakkollégium elismeréséről szól. Ott az szerepel, hogy a testnevelés szakkollégiumi végzettség 2012. szeptember 1-jén hatályba lépő új köznevelési törvény szerint is alkalmassá tesz a testnevelés tantárgy tanítására 5-6. évfolyamon, hiszen a testnevelés tantárgynak megfelelő műveltségi területen megszerzett végzettségnek minősül. Ezt Ön is helyes értelmezésnek véli.
A kérdésem: A szakkollégium és a műveltségi terület ekvivalenciája igaz-e más tantárgyakra is, pl. a matematikára, énekre, rajzra, technikára stb, vagy csak a testnevelés tantárgy esetében érvényes? Ha ez csak a testnevelés privilégiuma, akkor érdekelne, hogy miért, mi alapján létezik ilyen különbségtétel tantárgy és tantárgy között?
Tisztelettel várom válaszát, amit előre is nagyon köszönök!
Szívélyes üdvözlettel: Á. Farkas Beáta


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »