Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új pedagógus munkakörök a köznevelési törvényben

2012.05.30

A 2012. szeptember 1-jétől hatályba lépő köznevelési törvény (2011. évi CXC. törvény) 3. sz. melléklete tartalmazza a pedagógus munkaköröket, amelyek közül néhányat emelünk ki a teljesség igény nélkül:

Eddig is és ezután is létező leggyakoribb munkakörök:

  • tanító,
  • tanár,
  • középiskolai tanár,
  • könyvtárostanár
  • fejlesztő pedagógus

            munkakörök

Újonnan megjelenő munkakörök

  • idegennyelv-tanár, a szükséges szakképesítés nyelvtanár
  • testnevelő tanár, a szükséges szakképesítés testnevelő tanár
  • ének-zene tanár, a szükséges szakképesítés ének-zene szakos tanár

Az e munkakörökben dolgozó pedagógusokat 2012. szeptember 1-jétől a most betöltött tanár vagy középiskolai tanár munkakörből az új munkakörbe kell kinevezni. A kinevezés módosítása a munkáltató és a munkavállaló közös akaratával lehetséges. Nem szabálytalan az sem, ha az e csoportba sorolható pedagógusok kinevezésében 2013. augusztus 31-ig a régi munkakör megnevezése szerepel, mert a közoktatási törvény 1. sz. melléklete Harmadik részének Pedagógus munkakörök c. fejezete csak 2013. augusztus 31-én veszíti hatályát.

A közevelési törvény által 2013. augusztus 31-én megszüntetett munkakörök:

  •  napközis foglalkozást tartó tanár
  • tanulószobai foglalkozást tartó tanár

A napközis vagy tanulószobai tanári munkakörbe kinevezett kollégák a 2012/2013-as tanévben még lehetnek ebben a két munkakörben, de 2013. szeptember 1-jétől kinevezésükben már az új munkakört kell feltüntetni.

 

A mappában található képek előnézete Képek az iskolámról


 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

szucs.tihanyi.gyongyi@gmail.com

(Szűcsné Tihanyi Gyöngyi, 2012.07.11 10:07)

Tisztelt Petróczi Tanár Úr!

Tanácstalan vagyok egy fontos kérdésben. Magyar-történelem szakos tanári végzettséggel rendelkező kolléga lassan 12 éve napközis nevelő státuszban van, és munkáját kifogástalanul végzi, mint napközis munkaközösség vezető is. Az a kérdésem, hogy ebben az esetben tekintettel az új köznevelési törvényre mit tudok kezdeni vele? A helyzetet megörököltem igazgatóként, szeretném megmenteni a kitűnő kollégát, lehetséges-e ez, vagy el kell küldeni végzettség hiányában?????
a másik kérdésem is hasonló. pedagógia szakos nevelő europass diploma mellékletében szerepel, hogy napközis nevelő is lehet, érvényes-ez szeptember 1-től is? pedagógia szakos tanár lehet-e napközis alsóban vagy csak felsőben? vagy sehol... ?
köszönettel egy régi tanítványa a tanügyigről: Szűcsné Tihanyi Gyöngyi

Napközis tanár státusa

(Petróczi Gábor, 2012.07.16 09:48)

Tisztelt tanítványom, Kedves Gyöngyi!
Gratulálok az igazgatói megbízásához, és sok sikert kívánok. Isten őrizz elküldeni a kiváló kollégáját, ráadásul erre - meglátásom szerint - semmi nem készteti Önt! Az új köznev. tv. 3. sz. melléklete 4. és 5. pontjai szerint az ált. iskolában az alkalmazás feltétele az iskolatípusnak megfelelő tanári szakképzettség. Ez az Ön kollégájának megvan. Mivel a napközis szó nem szerepel az új tv-ben, ez a szakképzettség bőségesen elegendő.
Az új köznev. tv. 98. § (8)/c szakasza szerint az alkalmazáskor pedagógus munkakör betöltésekor el kell fogadni a pedagógiai előadó diplomát is, ez tehát változatlanul érvényes. Hogy melyik évfolyamon: ha alapdiplomája (ha van) tanító, akkor az 1-4, ha tanár akkor 5-8.

Re: Napközis tanár státusa

(Szűcsné Tihanyi Gyöngyi, 2012.07.27 11:20)

Tisztelt Tanár Úr! Köszönöm a segítséget. Most már csak azon agyalok, hogy akkor írjam át a kinevezését tanárra és a tantárgyfelosztásban beteszem az adott alsós évolyam napközis csoportjába csoportvezetőnek? Szabályos ez így?Szeretném biztonságban tudni a kollégát, de magamat is... köszönettel veszem további segítségét ebben a témában.
Némi vigaszt jelent olvasgatva a kommenteket, hogy a többi vezető kolléga sem pihen túl sokat a nyáron, mindig kattog az agyuk :))

üdvözlettel: Sz. T. Gyöngyi

Napközis tanár munkakör

(Petróczi Gábor, 2012.07.30 18:54)

Kedves Gyöngyi!

Hát igen, elég furcsa, de talán így logikus. Ha nem teszünk így, akkor nem hasznosítható a pedagógia szakos előadói diploma. Nem látok jobb megoldást!

pjudit66@t-online.hu

(Pásztor Judit, 2012.06.28 19:36)

Tisztelt Petróczi Úr!

Ismételten zavarom Önt. Tavaly végeztem Önnél ped. szakvizsgán. Egyik alkalommal beszélgettünk és a véleményét kértem egy ügyben. Most ismételten ezt szeretném tenni. (Tudom, nagy kérés, de számomra fontos a véleménye.)
A kérdésem a következő:
Speciális szakképző iskolában dolgozom. A szakképzés területén tanítok gépírást, ügyvitelt. Szociálpedagógus, gyógypedagógus, és 2009-től egyetemi pedagógia szakos bölcsész és tanári diplomával rendelkezem. Tavaly óta egyetemi végzettségre alapuló ped. szakvizsgával. Évek óta folyik a vitám az intézmény vezetőjével, mely szerint nekem jár az egyetemi besorolás, illetve januártól az egyetem + szakvizsga. Jelenleg: a főiskola és szakvizsga besorolást kívánja megadni az igazgatónő. Én ezt nem fogadtam el.
Az intézmény fenntartója az FSZK, magán intézménynek minősülünk, de nem járhatunk rosszabbul, mint a közalkalmazottak (közoktatási megállapodás alapján). Még egy információ két éve nyáron elmentem a Nógrád Megyei Munkaügyi Bíróság panasznapjára, ahol a megyei munkaügyi bíró azt mondta, hogy nekem van igazam. pereljek nyugodtan, majd ő megítéli. Ön beszélgetésünk alkalmával nekem adott igazat. Most azért kérem, írásos véleményét, mert az intézmény vezetője ad a szavára.
Válaszát előre is köszönöm: Pásztor Judit

Pedagógiai előadó

(Petróczi Gábor, 2012.07.04 15:34)

Kedves Judit!
Ritkán kell kedvezőtlen hírt mondanom, most - úgy tűnik - azt kell. Ön - ha jól értem - a szakképzésben főiskolai diplomával tanít gépírást és ügyvitelt. Egyetemi szintű pedagógia szakos diplomát és szakvizsgát szerzett, amelyre alapozza az I fizetési osztály megítélését. Mivel beosztásához s főiskolai diplomáját hasznosítja, besorolásához ezt kell alapul venni, ezért a G fizetési osztályba kell sorolni. Amennyiben napközis tanári munkakört töltene be, akkor ehhez már megfelelő lenne a pedagógia szakos előadói szakképzettség, így I-be kellene besorolni. Ellenben jár önnek a pedagógia szakja után a 138/1992-es korm.r 14/A § (2)/b előírásai szerint a %-os illetménynövekedés.
2012.09.01-től a köznevelési tv. 3. sz. melléklete nem határoz meg olyan munkakört, amely pedagógia szakos végzettséggel betölthető, így a helyzete várhatóan nem fog javulni. A nyáron remélhetően megjelenő végrehajtási rendeletek után talán majd tisztábban láthatunk. Ha végzettségeit nem jól kezeltem, írjon e-mailt!

Re: Pedagógiai előadó

(Pásztor Judit, 2012.07.11 13:31)

Tisztelt Petróczi Úr!

Köszönöm, a válaszát.
A témával kapcsolatban megkérdeztem a szakszervezeti jogászt. A gépírás tanításához valóban elég lenne a szakoktatói végzettség is. De, az ügyvitel oktatásához már nem főiskolai végzettség kell, hanem egyetem. Mivel jelenleg ilyen képzés nem folyik az országban (tudom mert utána jártam, Nyíregyházán a magyar szakosok kapnak egy betétlapot, ha ilyen specializációt választanak), így nem tudtam rá jelentkezni. A 11. és 12. évfolyamon egyetemi végzettséggel lehet tanítani speciális szakképzőkben szaktárgyat. A gyógypedagógusoknak pedig el kell végezni pedagógiai szakot vagy a gyógypedagógia egyetemet, hogy középiskolában dolgozzanak. Ezért jár nekem az egyetemi besorolás. (Gyógypedagógusként a speciális szakképzőkben elméleti tárgyakat szakirányú végzettségűként taníthatok. Így tudom.)
2005-ben olvastam erről az előírásról, ezért is végzetem el az ELTE-n pedagógia szakot. Egyetemi szintű továbbtanulásnál már nem is jelentkezhetnek a kollégák addig amíg nincs meg a pedagógiatanári végzettségük.
Az összes volt csoporttársam (ELTE-n), akik szintén gyógypedagógusok voltak ezért kapták meg az egyetemi besorolást.
Várom válaszát.
Szép nyarat kívánok: Pásztor Judit

Ügyvitel oktatása

(Petróczi Gábor, 2012.07.16 10:13)

Kedves Judit!
Túl speciális nekem a speciális szakiskola szakterülete, nem mozgok itt biztonsággal.
K.t. 17. § (1) g) szakközépiskolában és szakiskolában a szakmai elméleti tantárgyat vagy szakmai előkészítő ismeretet, valamint a szakmai alapozó és a pályaorientáció ismeretet oktató pedagógusnak a képzés szakirányának megfelelő tanári vagy a képzés szakirányának megfelelő felsőfokú, a pályaorientáció és a szakmai alapozó oktatásban továbbá a d) pontban meghatározott ... szakképzettséggel.
Én sehol nem látom azt, hogy a pedagógia szakos egyetemi diplomáját hogyan lehetne érvényesíteni. Nem tudok segíteni, ne haragudjon! A szakértőnek tudása határait is fel kell ismernie!

Testnevelés

(Mészáros Csaba, 2012.07.03 11:48)

Tisztelt Petróczy Úr!

Az új Köznevelési törvényben szerepel, hogy 2012.09.01-től testnevelést minden iskolatípusban, minden évfolyamon testnevelő tanár taníthat. Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: 1. Alsó tagozaton tanítói végzettséggel tanítható e a testnevelés? 2. Tanítói végzettséggel és testnevelés választott műveltségi területtel, taníthatja e a tanító a testnevelést alsó tagozaton, illetve 1-6. évfolyamokon?
Válaszát megköszönve, üdvözlettel:
Mészáros Csaba

Testnevelés tanítása

(Petróczi Gábor, 2012.07.04 06:34)

Kedves Csaba!
Az új köznevelési tv. 3. sz. melléklete elrendeli, hogy a tanító munkakör tanítói szakképzettséggel ellátható. Tekintettel arra, hogy a tanítónak - többek között - testnevelést is kell tanítania munkaköre ellátása során, a tanító testnevelést taníthat az alsó tagozaton akár testnevelés választott műveltségi terület nélkül is.
Az 5-6. évfolyamon a 3. melléklet 4. pontja alapján taníthat a megfelelő műveltségi területen végzett tanító.

besorolás

(vargaanna171@gmail.com, 2012.07.15 09:46)

Tisztelt Petróczi Úr!

Azt szeretném megtudni, hogy milyen fizetési osztályba kell besorolnia a munkáltatónak, ha napközis tanárnak vesz fel és nem tanítom a két szakomat. Főiskolán végeztem magyar szakon, majd elvégeztem az egyetemet is ezen a szakon és pedagógus szakvizsgát is szereztem szintén ezen a szakon egyetemen. A másik szakom ének, ebből főiskolai diplomám van.
Válaszát előre is köszönöm: Varga Anna

Napközis tanár besorolása egyetemi végzettséggel

(Petróczi Gábor, 2012.07.16 09:34)

Kedves Anna!

Kjt. 63. § (1) A közalkalmazott fizetési osztályát ... az ellátandó munkakör betöltésére előírt annak a legmagasabb iskolai végzettségnek, illetve szakképesítésnek, szakképzettségnek ...alapján kell meghatározni, amellyel a közalkalmazott rendelkezik.
A még hatályban lévő közoktatási tv. 17.§ (1) bek. szerint
j) napközi otthoni és tanulószobai foglalkozáson az iskolatípusnak, kollégiumban az érdekelt iskoláknak megfelelő, a b)-f) pontban felsorolt ... szakos tanári szakképzettség szükséges.
Értelmezésem szerint Ön az /e pontban szereplő középiskolai tanári képesítéssel rendelkezik, e végzettsége alapján taníthat az általános iskolában, így elláthatja a napközis feladatokat is. Ezért fizetési osztálya (szakvizsgája következményeként) I osztály.
Az új köznevelési tv. már nem ismeri a napközis tanár munkakört, az ált. iskolában viszont a tantárgynak megfelelő szakos tanári végzettséget ír elő. Ez lehet egyetemi vagy főiskolai szintű is. Mivel Önnek mindkettő megvan, szerintem továbbra is jogosult az I fizetési osztályba sorolásra. Az ének szakos végzettségére viszont nem kap illetményszorzót.

fulopialt@freemail.hu

(Popovics Ferencné, 2012.07.03 08:59)

Kedves Petróczi Gábor!

Kérem a segítségét a következő esetben: Kolléganőm szociálpedagógusi és könyvtáros asszisztensi végzettséggel rendelkezik. 2012. szeptemberétől alkalmazható-e napköziben?

Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Popovics Ferencné

Napközis munkakör

(Petróczi Gábor, 2012.07.04 06:41)

Kedves Kollégám!
Változott a napközistanárra vonatkozó szabályozás, ilyen munkakört az új köznevelési tv. nem tartalmaz. Ilyen módon a napközis feladatok ellátására az iskolatípusban előírt tanári, tanítói szakképzettséggel kell rendelkezni, azaz a szociálpedagógus vagy a könyvtári asszisztens nem alkalmazható ebben a munkakörben. A szociálpedagógus a tv. 3. sz. melléklete szerint az alábbi munkakörökben alkalmazható: szociálpedagógus, könyvtáros-tanár, fejlesztő pedagógus és kollégiumi nevelőtanár.

kovacsne.andrea@vipmail.hu

(K-né, 2012.06.26 18:05)

Tisztelt Petróczi úr!

Szeretném megtudni, hogy az új köznev. törvényt ön hogyan értelmezi a fejlesztő pedagógusi munkakört illetően.. vagyis, milyen végzettség szükséges a fejl.ped. munkakör ellátásához??? Fejlesztő-differenciáló szakpedagógus szakirányú tk. keretében elsajátítva, vagy elég a Szakvizsgázott pedagógus (fejl.-diff. szakirányon)???Melyik oklevelemet használhatom majd és mikortól???

Válaszát előre is nagyon köszönöm!!!

Üdv.:
Kovácsné A.

Fejlesztő pedagógus

(Petróczi Gábor, 2012.06.27 05:11)

Kedves Andrea!
A köznevelési törvény 3. melléklete szabályozza a pedagógus-munkakörök elnevezését és a szükséges szakképesítést, ez a melléklet 2012. szept. 1-jén lép hatályba. A fejlesztő pedagógus szakképzettsége:
Bármely pedagógus (óvodapedagógus, tanító, tanár, szociálpedagógus) és
a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek, tanulók szűrésére, csoportos és egyéni foglalkoztatására jogosító szakirányú továbbképzésben szerzett szakképzettség, gyógypedagógus a tanulásban akadályozottak vagy logopédia vagy pszichopedagógia szakiránnyal.
Tehát röviden vagy gyógypedagógus, vagy pedagógus ilyen irányú továbbképzésben szerzett szakképzettséggel. Szerintem az Ön mindkét szakképzettségével betölthető a munkakör.

végzettség

(Erika, 2012.06.19 09:50)

Tisztelt Petróczi Gábor!

A végzettségeket áttekintve egyik kollégám esetében az alábbi végzettséget láttam:
Orosz-szlovák szakos tanár.
Az orosz szakosok átképzése idején angol nyelvet tanult a kolléga.
Melléklet a tanári oklevélhez: 2001-ben angol műveltségi területen tanulmányi kötelezettségének eleget tett.

Név nélkül a melléklet szövege:
Ezt a műveltségi területen szerzett mellékletet X.Y. számára állítottuk ki, aki .......... napján és ..... városban született és X. tanévben ...Tanárképző Főiskolán szerzett, .... napján kelt, ...../..... számon kiállított, oklevélllel igazolt, főiskolai szintű tanítói szakképzettsége alapján az ... tanévtől a 2001 tanévig a ............. -ben angol MŰVELTSÉGI TERÜLETEN tanulmányi kötelezettségeinek eleget tett.
A melléklet a tanítói alapképzésben szerzett oklevéllel együtt a 158/1994. (XI.17.) Korm. rendeletben foglaltak szerinti tanítói szakképzettséget szerzett.

Az oklevél és a mellékelete érvényes együtt? (Mivel a melléklet tanítói szakképzettség alapján lett kiállítva.)
Mely évfolyamokon, milyen tantárgy oktatására jogosítanak fel a felsorolt képesítések?
Lehet alsóban szlovákot tanítani vele?
7-8. osztályban angolt?
4-6. osztályban angolt?

Kérem válaszoljon, mert tanácstalan vagyok.

Köszönöm, hogy hasznos tanácsaival segíti az oktatás területén dolgozó vezetőket!


Köszönettel: Erika

Tanító angol műveltségi területtel

(Petróczi Gábor, 2012.06.19 20:51)

Kedves Erika!
A választ a K.t. 17.§ tartalmazza az alábbiak szerint:
(1)/c: az 5-6. évfolyamon a szakrendszerű oktatásban szakos tanári vagy a műv. területnek megfelelő tanítói; azaz angolt taníthat.
(1)/d: a 7-8. évfolyamon a tantárgynak megfelelő szakos tanári; azaz itt angolt nem taníthat
(2): minden iskolatípusban, aki nyelvtanári végzettséggel rendelkezik; tehát a szlovák nyelvet taníthatja, akár az alsó tagozatban is (pl. matektanárként alsóban nem taníthatná a matematikát)
Remélem, megnyugtatóan tudtam válaszolni. Kérem, a szept. 1-jétől hatályos állapot érdekében nézze meg az új köznevelési tv. előírásait is; ha jól emlékszem, e tekintetben semmi nem fog változni.

Re: Tanító angol műveltségi területtel

(Erika, 2012.06.22 04:23)

Tisztelt Petróczi Úr!

Köszönöm válaszát!
Egy kérdés tekintetében még mindig bizonytalan vagyok:a tanári oklevélhez kapott angol műveltségi terület melléklete együtt érvényes? Tehát a kollégának nincs tanítói alapképzésben szerzett oklevele.
Ha a válasz igen, mely jogszabály támasztja ezt alá?

Köszönöm segítségét!

Tisztelettel: Erika

Tanító angol műveltségi területtel

(Petróczi Gábor, 2012.06.24 21:15)

Kedves Erika!

A tanítói diplomához a kolléga angol műveltségi területen kapott képzést, így természetesen a tanítói alapképzettségével tanítói munkakört láthat el. A műveltségi területtől független a tanítói munkakör betöltése.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »