Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új pedagógus munkakörök a köznevelési törvényben

2012.05.30

A 2012. szeptember 1-jétől hatályba lépő köznevelési törvény (2011. évi CXC. törvény) 3. sz. melléklete tartalmazza a pedagógus munkaköröket, amelyek közül néhányat emelünk ki a teljesség igény nélkül:

Eddig is és ezután is létező leggyakoribb munkakörök:

  • tanító,
  • tanár,
  • középiskolai tanár,
  • könyvtárostanár
  • fejlesztő pedagógus

            munkakörök

Újonnan megjelenő munkakörök

  • idegennyelv-tanár, a szükséges szakképesítés nyelvtanár
  • testnevelő tanár, a szükséges szakképesítés testnevelő tanár
  • ének-zene tanár, a szükséges szakképesítés ének-zene szakos tanár

Az e munkakörökben dolgozó pedagógusokat 2012. szeptember 1-jétől a most betöltött tanár vagy középiskolai tanár munkakörből az új munkakörbe kell kinevezni. A kinevezés módosítása a munkáltató és a munkavállaló közös akaratával lehetséges. Nem szabálytalan az sem, ha az e csoportba sorolható pedagógusok kinevezésében 2013. augusztus 31-ig a régi munkakör megnevezése szerepel, mert a közoktatási törvény 1. sz. melléklete Harmadik részének Pedagógus munkakörök c. fejezete csak 2013. augusztus 31-én veszíti hatályát.

A közevelési törvény által 2013. augusztus 31-én megszüntetett munkakörök:

  •  napközis foglalkozást tartó tanár
  • tanulószobai foglalkozást tartó tanár

A napközis vagy tanulószobai tanári munkakörbe kinevezett kollégák a 2012/2013-as tanévben még lehetnek ebben a két munkakörben, de 2013. szeptember 1-jétől kinevezésükben már az új munkakört kell feltüntetni.

 

A mappában található képek előnézete Képek az iskolámról


 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

valkviki@freemail.hu

(Valkó Viktor, 2012.09.03 21:59)

Tisztelt Igazgató Úr!
Abban szeretném a segítségét kérni, hogy alkalmazhatok-e óvónőnek, olyan személyt, aki abszolutóriummal rendelkezik, de nyelvvizsga hiányában még nincsen diplomája. A nyelvvizsga megszerzése folyamatban van. Van - e jogi akadálya annak, hogy alkalmazzam.
Segítségét előre is köszönöm!
Minden jót kívánok az idei tanévre!
Üdvözlettel: Valkó Viktor

Abszolutórium

(Petróczi Gábor, 2012.09.04 05:37)

Kedves Viktor!
Az Nkt. 66.§-a úgy fogalmaz, hogy az alkalmazás feltétele az, hogy az alkalmazott rendelkezzen a szükséges szakképesítéssel. Nem találok olyan rendelkezést, amely szerint abszolutóriummal, netán utolsó éves hallgatói jogviszonyban alkalmazható.
A jogszabályok szerint tehát nem alkalmazható. De nagyobb bajod ne legyen, mint hogy alkalmazod és előírod számára, hogy meddig mutassa be a diplomáját.

Re: Abszolutórium

(Valkó Viktor, 2012.09.04 09:14)

Tisztelt Igazgató Úr!
Köszönöm megtisztelő válaszát! Nagy segítség volt!
Üdvözlettel: Valkó Viktor

robi1114@freemail.hu

(Robi, 2012.09.04 01:14)

Tisztelt Igazgató Úr!
Több kérdéssel is fordulnék Önhöz, mivel az új kt. elbizonytalanít :(
1.
az egyik kollégánk magyartanári végzettséggel és szakirányú faipari (középfokú) végzettséggel elméletet tanít, az új kt. szerint valóban nem taníthat ezzel a végzettésggel asztalosokat?
2.
Túlóra körüli változások csak januártól lépnek életbe vagy most szeptember 3-tól? (közölték velünk, hogy a kötelező óráinkon túli órákért nem jár helyettesítési pénz)

Segítségét előre is köszönöm!

Re: robi1114@freemail.hu

(Petróczi Gábor, 2012.09.04 05:25)

Kedves Robi!

A Nkt. 3. sz. mell. 8. sora határozza meg a szakmai elmélet tanítási feltételeit, világosan úgy rendelkezik, hogy a szakképzés irányának megfelelő szakos tanári szakképzettség szükséges. Én ennek megítélésében nem vagyok jártas. De könnyítést ad a 98. § (10)

(10) Ha nincs a képzés szakirányának megfelelő hazai felsőfokú képzés, szakiskolában - a szakképzési kerettantervben az adott gyakorlati tantárgyra vonatkozó eltérő rendelkezés hiányában - alkalmazható határozatlan időre az is, továbbá köznevelési szakértői tevékenységet végezhet, aki középiskolai végzettséggel és mestervizsgával rendelkezik.
Második kérdésedre: hibásan közölték, a tavalyi elszámolási szabályok hatályban vannak, a 22-26 órás kötelezettség pedig csak 2013. szept. 1-jén lép hatályba.

Szolnok

(Pánczél Vera, 2012.08.27 18:55)

Tisztelt Igazgató Úr!

Ped.-i szakszolgálatnál dolgozó pedagógus vagyok, akit a törvény és a munkáltatója ped. szakvizsgára kötelezett. Januárban be is kerültem a tanulmányi tervbe több társammal együtt, valamint azzal az ígérettel, hogy 80 százalékban támogat az iskolám minden kiadásomat. Beíratkoztam a kötelezettségnek megfelelően, azonban a munkáltatóm ma már elutasította a tanulmányi szerződés kötését, mondván, hogy már nincs pénz a támogatásomra, másra fordították. A keresztféléves képzésű kollégáimat viszont tovább támogatja 80 százalékban, holott ők csak a 120 órás továbbképzést váltják ki szakvizsgával, nekem viszont a munkakörömhöz rendeletben előírt kötelezettség a szakvizsga megszerzése. Tehát gondolom, prioritást élveznék. Kérdésem: Megteheti ezt az igazgatóm törvényesen?
Másik kérdésem:
Egyetemi végzettségű gyógytestnevelő vagyok. Bármely típusú ped. szakvizsga elfogadható a munkám mellé, vagy ebben is vannak megkülönböztetések (ISCED besorolás), mint pl. a fősuli-egyetem megkülönböztetés vagy a szakirány típusa?

Hozzáértő válaszát köszönve üdvözlettel:
Pánczél Vera

Szakvizsga

(Petróczi Gábor, 2012.08.27 19:06)

Kedves Vera!

Amint egy-két napja egy válaszban leírtam: a továbbképzési programot (5 évre) a nevelőtestület fogadja el, de az annak végrehajtásaként értelmezhető beiskolázási tervet az igazgató (akár egyedül) készíti el. Az van benne, amit a neveket nem tartalmazó továbbképzési program végrehajtásaként értelmez. Ha egy képzést támogat, másikat elutasít, akkor megteheti.
Kérdésem: jelentkezett-e ön a beiskolázási tervbe írásban március 15-ig, kapott-e elutasító vagy támogató határozatot? Mert mindkettőt előírja a korm.r.. Ha kapott ilyen határozatot, akkor van mit keresni. Ha nem adott be kérelmet (gyanítom nem), akkor nem tud mit tenni. Ígéretekkel pedig tele a padlás! Nem élvez prioritást.
Másik kérdésére: a szakvizsgák megítélés szempontjából ekvivalensek, tehát bármely szakvizsga megfelelő. Kivétel ez alól az intézményvezetői szakképzettség, amelyet a vezetői kinevezéshez megkövetel a törvény.

Re: Szakvizsga

(Pánczél Vera, 2012.08.30 20:57)

Kedves Gábor! Köszönöm válaszát. Én hivatalosan benne vagyok a beiskolázási tervben (kérvényeztem januárban), azt az iskolatanács el is fogadta, erről határozatot írásban is kaptam, sőt az igazgatóm írásban kötelezett a jelentkezésre és tanulmányi szerződés kötésére. Most viszont nem akar semmivel támogatni mondván, nincs rá keret, pedig már be is iratkoztam. Mit tehetek, milyen szervhez fordulhatok? Az O.H. hárított, a fenntartónál csak a költségcsökkentés szempont. Ki kötelezheti ezen a téren a munkáltatókat a törvényi szabályozás betartására?

Üdvözlettel:
Vera

Re: Re: Szakvizsga

(Petróczi Gábor, 2012.08.31 05:04)

Kedves Anita!
Maga a törvényesség kötelezi a munkáltatót. Ha önnek határozata, tanulmányi szerződése van, sőt a munkáltatója kötelezte, akkor kötelessége a képzés támogatása. Nem forudlhat sem az OH-hoz, sem a minisztériumhoz: a munkáltatók önálló jogalkalmazók!
A munkáltatójához fordoljon írásban, írja le, hogy benne van a beiskolázási tervben, van határozata, sőt írásban kötelezték, be is iratkozott. Kérje a támogatást és az írásos választ. Amennyiben nem, akkor bírósághoz fordulhat. Szerintem simán meg is nyerné!

Napközis kötelező óraszáma

(Erika, 2012.08.30 12:32)

Tisztelt Petróczi Úr!

A 2012/2013-as tanévben mennyi a napközis nevelő kötelező órája?
A Köznevelési törvény nem nevez meg ilyen munkakört, tehát aki napközis nevelő, az is tanító/tanár munkakört lát el. A Közoktatási törvény 1. sz. mellékletében viszont az szerepel, hogy a napközis nevelő kötelező óraszáma 23 óra, és ezt a melléklet 2013. augusztus 31-ig hatályos. Mi szerint kell számítani?

Válaszát köszönöm!

Tisztelettel: Melis Erika

Napközis kötelező óraszáma

(Petróczi Gábor, 2012.08.30 20:39)

Kedves Erika!

Valóban, a köznevelési törvényben a napközi szó nem szerepel, munkakörként sincs definiálva. Tehát a napköziben foglalkoztatott kollégák tanítói vagy tanári (vagy kettős) munkakör töltenek be. Hatályban maradt viszont a Közoktatási tv. kötelező óraszámokra vonatkozó rendelkezése. Igaza van: hibás a szabályozás. Tisztán jogilag a 22 órát tartom törvényesnek, mert napközis munkakör nincsen, de a 23 órát fogják alkalmazni az intézményvzeteők.

igazgatói pályázat

(Catpaw, 2012.08.28 09:33)

Tisztelt Igazgató Úr!

Kérem, legyen kedves kisegíteni engem néhány információval. Kötelező-e igazgatóhelyettest is kinevezni az iskoláknak, vagy elég ha igazgatója van? Illetve igazgatói kinevezést kaphat-e úgy a pályázó, hogy a szükséges szakvizsgás képzés folyamatban van, csak a fele van meg egyelőre?
Köszönöm a válaszát!

Igazgatói pályázat

(Petróczi Gábor, 2012.08.29 20:58)

Kedves Kollégám!
Az igazgatóhelyettes megbízása nem kötelező, csak ajánlani tudom. Ebben az esetben körültekintően kell rendelkezni arról az esetről, ha az intézményvezető távol van.
Másik kérdésére világos választ adhatok: csak intézményvezetői szakképzettséget adó diplomával lehet intézményvezetői megbízást adni szeptember 1-jétől (addig nélküle is). Még az sem számít, hogy abszolutóriuma van, mert bármi közbejöhet, tehát a kézbe vehető diploma a követelmény! Ez fix!

Re: Igazgatói pályázat

(Catpaw, 2012.08.30 14:46)

Köszönöm a válaszát. Az viszont még nem világos számomra, hogy ha az igazgatói kinevezés lejár, s nincs kézbe vehető diplomával rendelkező jelentkező, akkor mi a teendő? Ebben az esetben sem lehet a félkész diplomás tanerőt kinevezni?

Re: Re: Igazgatói pályázat

(Petróczi Gábor, 2012.08.30 20:36)

Kedves Kolléga!
Akkor sincs felmentés az intézményvezetői szakképzettség alól, a jogszabály ilyet nem ismer. Félig alkalmas vezető nincs. Ha nincs kinevezhető pályázó, akkor (max. egy évig) az intézmény SzMSz-ében megtalálható helyettesítési rendben kell ellátni az intézmény vezetését.

Testnevelés szakkollégium elismerése

(Fenyves Ferenc, 2012.08.28 21:33)

Tisztelt Igazgató Úr !

Tanítói végzettséggel és testnevelés szakkollégiummal rendelkező pedagógus vagyok . Az én értelmezésem szerint a szakkollégiumi végzettség 2012. szeptember 1-jén hatályba lépő új köznevelési törvény szerint is alkalmassá tesz a testnevelés tantárgy tanítására 5 -6. évfolyamon , hiszen a testnevelés tantárgynak megfelelő műveltségi területen szerzett végzettségnek minősül.
Tisztelettel :
Fenyves Ferenc

Re: Testnevelés szakkollégium elismerése

(Petróczi Gábor, 2012.08.29 20:50)

Kedves Ferenc!

Értelmezésed teljesen helyes, itt nincs válaszolnivalóm.

Orfű

(Nagy Lajos, 2012.08.23 22:32)

Tisztelt Gábor!
Kérdésem: Műszaki tanári és oktatás informatikusi végzettséggel hol és mit taníthatok? (ált. isk. + szakközépiskola). Válaszát előre is köszönöm!

verap57@gmail.com

(Feketéné P. Vera, 2012.07.19 23:34)

Tisztelt Igazgató Úr!
Óvodavezetőként óvodapedagógus besorolásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, mert nem volt még ilyen esetem. Leendő kolléga 1991-től gimnáziumi érettségivel iskolatitkári, majd óvodatitkári munkakört töltött be közalkalmazottként C fizetési osztályban. 2005-ben már C/5 fiz. fokozatban, munka mellett óvodapedagógusi diplomát szerzett, s az ottani vezetője 2006. január 1-től F/1 helyett F/6 -ba sorolta, véleményem szerint helytelenül. Jelenleg a 2012-es jogviszony megszüntető iraton F/8-as fokozatba van sorolva, holott csak 2005-től rendelkezik az óvodapedagógusi állás betöltéséhez szükséges iskolai végzettséggel és szakképzettséggel. (Nálam az F/8-ba sorolt kollégák 21 éve dolgoznak szakképzett óvónőként). Most az eset kapcsán a Kjt. 64.§. (2) részét tanulmányozva elbizonytalanodtam.
64. § (1) A közalkalmazott fizetési fokozatát közalkalmazotti jogviszonyban töltött ideje alapján kell megállapítani.
87/A. §. a) az e törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt,
87/A. §(1)_E törvény alkalmazásakor közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni
a) az e törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időt,
(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni
a) a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett. Valóban úgy kell értelmeznem a törvényt, hogy azonos fizetési fokozatba kerülhet egy 7 éve diplomát szerzett, valamint 21 éve a pályán lévő óvónő, aki mellesleg ez idő alatt 3-szor teljesítette a a 120 órás továbbképzési kötelezettséget? Ki téved a besorolást illetően? Amennyiben nekem van igazam, s a kolléga nem áthelyezéssel érkezik, az alkalmazási iratokban besorolhatom F/3-ba? Ebben az esetben a helyben toporgást kell alkalmazni?
Köszönöm válaszát.

Diplomát szerző pedagógus besorolása

(Petróczi Gábor, 2012.07.20 05:28)

Kedves Vera!
Köszönöm a kedves megtalálási bejegyzését, igazán jól esett!
A témát illetően bizony jogos az elbizonytalanodása: a kollégát a diploma megszerzése után (korábbi közalkalmazotti ideje alapján) F6-ba kellett sorolni, nem kezdi újra a fokozatokat az F1-gyel. A 64.§ (1) ezt világosan előírja, hiszen e bekezdésben kizárólag a fokozatról beszél, ez tehát folyamatosan emelkedik. A besorolása tehát helyes, helyben járásról - szerencsére - szó nincs.
Szépek ezek a vezetői kétkedések és megvilágosodások, velem is gyakran előfordul! Szépen idézi a jogszabályt, látszik, hogy digitális forrást használ: így kell!


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »