Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új pedagógus munkakörök a köznevelési törvényben

2012.05.30

A 2012. szeptember 1-jétől hatályba lépő köznevelési törvény (2011. évi CXC. törvény) 3. sz. melléklete tartalmazza a pedagógus munkaköröket, amelyek közül néhányat emelünk ki a teljesség igény nélkül:

Eddig is és ezután is létező leggyakoribb munkakörök:

  • tanító,
  • tanár,
  • középiskolai tanár,
  • könyvtárostanár
  • fejlesztő pedagógus

            munkakörök

Újonnan megjelenő munkakörök

  • idegennyelv-tanár, a szükséges szakképesítés nyelvtanár
  • testnevelő tanár, a szükséges szakképesítés testnevelő tanár
  • ének-zene tanár, a szükséges szakképesítés ének-zene szakos tanár

Az e munkakörökben dolgozó pedagógusokat 2012. szeptember 1-jétől a most betöltött tanár vagy középiskolai tanár munkakörből az új munkakörbe kell kinevezni. A kinevezés módosítása a munkáltató és a munkavállaló közös akaratával lehetséges. Nem szabálytalan az sem, ha az e csoportba sorolható pedagógusok kinevezésében 2013. augusztus 31-ig a régi munkakör megnevezése szerepel, mert a közoktatási törvény 1. sz. melléklete Harmadik részének Pedagógus munkakörök c. fejezete csak 2013. augusztus 31-én veszíti hatályát.

A közevelési törvény által 2013. augusztus 31-én megszüntetett munkakörök:

  •  napközis foglalkozást tartó tanár
  • tanulószobai foglalkozást tartó tanár

A napközis vagy tanulószobai tanári munkakörbe kinevezett kollégák a 2012/2013-as tanévben még lehetnek ebben a két munkakörben, de 2013. szeptember 1-jétől kinevezésükben már az új munkakört kell feltüntetni.

 

A mappában található képek előnézete Képek az iskolámról


 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Re: nocsi2@citromail.hu

(KePetróczi Gábor, 2012.10.16 21:03)

Kedves Csilla!
De bizony olvashat, még pedig a 69.§ (2)/d bekezdésben, amely az intézmény vezetője számára feladatként írja elő a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok ellátását. Ha nem bíz meg ezzel senkit, akkor a vezető kell, hogy ellássa e feladatkört. Megbízhat ezzel egy kollégát a heti 40 órás munkaideje terhére a kötelező óráin felül. Ezért órakedvezményt, pótlékot adni nem lehet, mert ez a terület nem szerepel a 138/1992. (X.8.) Korm.r-ben. Megbízhat egy teljes önállós státusban kollégát a gyiv-felelősi feladatok ellátásával heti 40 órás munkaidőben, azért 40 órásban, mert ez nem pedagógus, hanem pedagógiai munkát segítő munkakör. Lehet félállásban pedagógus, félállásban gyiv-felelős (kötelező órája 11, gyiv-kötelező munkaideje heti 20 óra). Lehet más arányban is a pedagógus/gyiv-felelős, ekkor a kötelező óráját és heti munkaidejét arányos osztással kell megállapítani a kinevezési okiratban.

Re: Re: nocsi2@citromail.hu

(Csilla, 2012.10.17 22:14)

Tisztelt Igazgató Úr!
Köszönöm kielégítő válaszát! Nem ígérem, hogy a közeljövőben nem fogom ismét a segítségét kérni. Munkájához sok erőt és egészséget kívánok! Tisztelettel: N. Csilla

Tanító könyvtár szakkollégiummal?

(Szilvia, 2012.10.15 20:03)

Tisztelt Petróczi Úr!

Az volna a kérdésem, hogy tanítói diplomával és könyvtár szakkollégiummal betölthető-e iskolai könyvtárosi állás az új törvényi szabályozás szerint? A törvény szövege szerint én úgy olvastam, hogy informatikus könyvtárosi képesítés kell a tanítói diploma mellé. Ha ez így van, a könyvtár szakkollégiumi szakképesítés ezek szerint nem használható már sehol sem? Válaszát előre is köszönöm: Szilvia

Re: Tanító könyvtár szakkollégiummal?

(KePetróczi Gábor, 2012.10.15 20:48)

Kedves Szilvia!
Rosszul olvassa a törvényben, az ön által olvasottak július 24-ig voltak hatályban: július 25-től könyvtárosi főiskolai végzettséggel, vagy segédkönyvtárosi (OKJ-s) végzettséggel is betölthető a könyvtárosi állás.
Hogy az ön végzettségével betölthető-e? Szerintem nem, mert a törvény erre nem ad felhatalmazást. El kell végezni egy gyorstalpaló segédkönyvtárosi kurzust, pár hónap alatt. Nem gond, gyorsan megy. Úgy biztos lenne!

International Teacher Training and Development College

(Farkasné Vincze Judit, 2012.10.13 10:19)

Tisztelt Petróczy Úr!
Azt szeretném megkérdezni, hogy taníthat-e középiskolában (vagy egyáltalán bármilyen iskolatípusban magyarországon) angol nyelvet olyan tanár, aki angol nyelvből a képesítését az International Teacher Training and Development College nevű angol nyelvű magán főiskolán szerezte. Válaszát köszönöm, üdvözlöm: Farkasné Vincze Judit (farkasne63@gmail.com)

Re: International Teacher Training and Development College

(Petróczi Gábor, 2012.10.14 18:56)

Kedves Judit!
Pedagógusként csak az állam által elismert diplomával taníthat, vagy külföldi diploma esetén az adott állam által elismert, honosított diplomával. Úgy gondolom, az ön által említett végzettséget nem állami felsőoktatási intézmény állította ki, ezért nem jogosít föl a tanításra.

szakos ellátottság

(Anita, 2012.10.09 19:27)

Tisztelt Igazgató Úr!

Gyors válaszát remélve újabb kérdéssel fordulnék Önhöz. A szakos ellátottságot vizsgálva a Kormányhivatal immár két éve vizsgálódik nálunk. Az idei tanévben felvettem rajz-technika szakos állásra 1962-ben született kolléganőt, aki 1983-ban végzett tanítói diplomát,rajz szakkolégiumot.Rajz szakos tanár 1987-ben lett, majd háztartásökonómia-életvitel szakos tanár 2000-ben. A kormányhivatalból szóltak, hogy nem alkalmazhatnám törvényesen ezt a kolléganőt technika tanításra, mert nálunk a pedprogramban technika- életvitel tantárgy elfogadva és a háztartásökonómia-életvitel erre nem jogosít. Nem szeretném minősíteni ezt a szakosellátottság vizsgálatot, de szeretném tudni mit tehetek ebben a kérdésben? A folyamatban lévő beiskolázott nevelőket is a végzésben jogsértőnek minősítik, ők az adott területen a képesítést 2013. júniusában megszerzik. Előre is köszönöm válaszát. Remélem nem pénzbírsággal jár ez a jogsértés.


diákotthoni tanár

(ooo64, 2012.10.09 21:17)

Tisztelt Igazgató Úr!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. A következő kérdéseim lennének. Diákotthoni tanári munkakörben dolgozom óvónői végzettséggel. Tegnap kaptam egy levelet, amelyben közli velem az igazgató, hogy gyógypedagógusi munkakörben óvónői végzettséggel nem dolgozhatom. Az általam aláírt munkaköri leírások diákotthoni tanár, vagy nevelő tanár munkakört jeleznek. Felkértek, hogy a jogszabályi előírásnak megfelelően a tanév végéig jelezzem, hogy milyen szakirányú végzettséget kezdenék. Jelenleg fejlesztő pedagógusi szakvizsgás képzésre járok júniusban végzek. Igaz, hogy erről nem tájékoztattam a vezetőséget, de kolléganőm, aki már elvégezte mindig az hallja, hogy az iskola ezt nem kérte, nincs rá szükség és természetesen nem is fogják átsorolni. Elnézést kérek, hogy ilyen hosszan írtam. Szeretném, ha segítségemre lenne! Köszönettel:Marika

quo.vadis.gabriella@freemail.hu

(Simon Gabriella, 2012.10.09 18:31)

Tisztelt Igazgató Úr!
Mint szinte minden Önhöz forduló, én is szakmai tanácsát szeretném kérni a ped. továbbképzéssel kapcsolatban. Szeptembertől etika tanár, esti képzésben veszek részt, szombati konzultációs napokkal. Kérhetek-e munkaidő kedvezményt, pl.okt.27-re, ha munkanap áthelyezés történik, vagy esetleg vizsganapra, szakdolgozatra, ha a munkáltatóm semmilyen formában nem támogatja a képzésemet?
Válaszát előre is megköszönve, Simon Gabriella

Angol nyelvtanar CELTA kepesitessel

(Virag, 2012.10.08 23:29)

Kedves Gabor!
Erdeklodom, hogy CELTA angol nemzetkozi nyelvtanari kepesitessel lehet e altalanos iskola also illetve felso tagozatan angol nyelvtanarkent tanitani? Amugy tanitokepzon-vizualis neveles szakon vegzett pedagogus vagyok.
Koszonettel,
F.Virag

agnes68@gmail.hu

(Kovács Ágnes, 2012.10.08 19:43)

Tisztelt Petróczy Úr!

Köszönöm a válaszát. Az iskola igazgatója és helyettese szerint az új törvényben, ami a 2013/2014-es tanévben életbe lép a kötelező óraszámban ( ami jelenleg nekem 22,5 mivel napköziben is oktatok,és kémia órákat is tartok)) nem szerepel a napközis órák száma. Eddig valóban úgy volt ahogy Ön írta számomra. Ma az igazgatómtól a következő információt kaptam: Amennyiben a napközis órák nem tartozhatnak bele a kötelező óraszámba ( a törvény értelmezése szerint), akkor a 6 óra kémia kevés lesz, hogy továbbra is taníthassak. A napközis órák pedig szétoszthatók lesznek a kollégák között, akiknek meg van a kötelező óraszáma (22, 24, 26) a 32 óra benntartózkodáshoz. Így én aggódom, mert továbbra is a tanári pályán szeretnék maradni, és ezért kértem, kérem az ön segítségét információk formájában. Köszönettel: Kovács Ágnes

agnes68@gmail.hu

(Kovács Ágnes, 2012.10.06 14:28)

Tisztelt Petróczy Ú

Tisztelettel érdeklődöm, hogy a jelenlegi törvényi változásokat figyelembe véve lehetősége van -e az iskola igazgatójának továbbra is napközis nevelőként alkalmazni engem a következő 2013/2014-es tanévre. Jelenleg 6 órában kémiát tanítok, a fenn maradó részt a napközis nevelőként dolgozom. Köszönettel: Kovács Ágnes

Re: agnes68@gmail.hu

(Petróczi Gábor, 2012.10.07 18:21)

Kedves Ágnes!
Természetesen: nem is értem, mi a probléma. Ha önnek van pedagógus végzettsége (kémiatanári), akkor napközis tanári feladatokat láthat el a felső tagozaton. Munkaköre egyszerűen tanár, óraszámából 6 óra kémia, 16 óra (vagy 17) napközis óra. Semmi gond.

Mezőszilas, Németh László Általános Iskola

(Tasi Dániel, 2012.09.30 22:23)

Tisztelt Petróczy Úr!

Tisztelettel érdeklődöm, hogy Ön szerint az Nkt. 99§ 10. bekezdése:
"99§. (10) Ha a pedagógus szakképzettsége e törvényben meghatározott képesítésnek nem felel meg, és e törvény
hatálybalépésekor a pedagógusnak
a) a nyugdíjjogosultság eléréséhez szükséges korhatárig tíz évnél kevesebb ideje van, legfeljebb a nyugdíjkorhatár
eléréséig változatlan munkakörben tovább foglalkoztatható;"

értelmezhető-e úgy, hogy földrajz-orosz szakos kolléga, aki pár évvel ezelőtt (azt hiszem 2008-ig) középfokú nyelvvizsgával tanított német nyelvet és 9 éve van a nyugdíjig, ismét taníthat németet?

Válaszát előre is köszönöm.

Tasi Dániel

Re: Mezőszilas, Németh László Általános Iskola

(Petróczi Gábor, 2012.10.01 04:02)

Kedves Dániel!

Nem, semmiképpen, hiszen az idegen nyelvet tanítókra több évtizede változatlanok a képesítési feltétele.

ÁLtalános Iskola Mosonszolnok

(Tóth Lajos, 2012.09.30 16:04)

Tisztelet Petróczi Úr!
Iskolánkban egy tanító tartós betegsége miatt napközis nevelőt bíztunk meg a helyettesítésével. A napközis nevelő kötelező óraszáma 23 míg a tanítóé 21. Tartós, állandó helyettesítés esetén a helyettesítő napközis nevelőnek melyik óraszámmal kell számolni?
Válaszát előre is köszönöm: Tóth Lajos

Re: ÁLtalános Iskola Mosonszolnok

(Petróczi Gábor, 2012.09.30 20:24)

Kedves Lajos!

1993. évi LXXIX. törvény 1. sz. melléklet II. rész(hatályban van):
4. Ha a pedagógust több - különböző kötelező óraszámú - pedagógus-munkakörben foglalkoztatják..., a kinevezésében, munkaszerződésében kell meghatározni, hogy az egyes munkakörökben hány kötelező órát köteles teljesíteni.
Más előírás nincsen: mindenképpen a tanítói óraszámmal kell számolni, hiszen ezt a munkakört látja el!

Nagyatád

(Marika, 2012.09.28 12:20)

Tisztelt Petróczi Úr!
Abban szeretném a segítségét kérni, hogy egy alsó tagozatos (1-4 évfolyam) iskolában jövő szeptemberétől mire lehet számítani az iskolatitkári, ügyintézői munkakörökben? Hisz iskolatitkárt csak 100 fő tanulólétszám elérése esetén ír elő kötelezően a törvény. Ugyanez a kérdés felmerül a két csoportos óvodáknál is. Ezekben az esetekben arányosan, fél állással kell betölteni, vagy csak lehetőség lesz. Szükség lesz-e ügyviteli dolgozóra? Bele fog-e férni a pedagógus létszám 20 %-ba? Köszönöm segítségét. Marika

Re: Nagyatád

(Petróczi Gábor, 2012.09.28 18:48)

Kedves Marika!

Hát szerintem nem sok jóra, mert a 20%-ot törvény maximálja, az pedig nagyon kevés. Szerintem az 1-4. évfolyamos iskolák, kis óvodák, 100 fő alatti köznevelési intézmények nem tudnak majd iskolatitkárt alkalmazni. Ezt ugyan jogszabály nem tiltja, de nehéz lesz kigazdálkodni. Szerintem összetett munkaköröket kell majd egy-egy alkalmazottnak ellátnia, vagy több intézmény alkalmaz majd egy iskolatitkárt. Ráadásul a döntés a 3.000 fő feletti tepelüléseknél a működtető kezében (önkormányzat) lesz, akinek nem lesz elegendő forrása a feladat tisztességes ellátásához.

nemethgitta@freemail.hu

(Németh Mária, 2012.09.25 21:59)

Tisztelt Petróczi Úr!
Segítségét szeretném kérni. Napközis nevelőnek gyógypedagógiai iskolában ha nem találok megfelelő végzettségű embert, alkalmazhatok-e gyógypedagógiai főiskolára járó harmad éves hallgatót. Ha igen, milyen feltételekkel.
Köszönöm a segítséget
Németh Mária


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »