Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A köznevelési törvény végrehajtási rendelete

2012.09.02

Figyelem! A végrehajtási rendeletnek ez csupán tervezete, nem tekinthető tehát végleges jogszabálynak. Nem valószínű azonban, hogy a kormány vagy a jogalkotó jelentősen módosítani fog a 164 oldalas tervezeten.

Új-e a végrehajtási rendelet? Számozását tekintve új, tartalmában sok újdonság van; a 11/94-est 18 éve forgató kollégák azonban sok ismerős szakszra, paragrafusra bukkannak.

Hatályba lépés: Az EMMI-rendelet 2012. szeptember 1-jén lépett hatályba.

www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK12115.pdf

 

 

 

A mappában található képek előnézete Állami kitüntetést kaptam

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

barossg@gyorikonzi.hu

(Baross Gábor, 2012.11.19 11:31)

Tisztelt Petróczi úr!

Olvasva a 2011. évi CXC törvény 5.mellékletét, amelyben az intézményvezető, tagintézményvezető stb. heti tanóráinak száma szerepel, nem látom a gyakorlati oktatásvezető titulust. Megszűnt ez a pozíció és kell egy új elnevezést találni erre a feladatkörre, vagy csak rossz helyen kerestem? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát, üdvözlettel: Baross Gábor

Re: barossg@gyorikonzi.hu

(Petróczi Gábor, 2012.11.19 18:52)

Kedves Gábor!

Valóban nem szerepel itt, és a jogszabályban máshol sem. Sem a Kjt-ben, sem a köznevelési tv-ben nem látok olyan utalást, amely tagintézmény-vezetői, vezetőhelyettesi poziciónak határozná meg a gyakorlati okatásvezetőt. Egyelőre tehát csak azt látom lehetségesnek, hogy intézményegységvezető-helyettesi megbízással oldható meg a dolog.

Budapest

(Aliz, 2012.11.02 07:39)

Tisztelt Igazgató Úr!

Kérem segítsen abban, hogy intézmény (óvoda) fenntartója dolgozhat-e hivatalosan az intézményben óvodapedagógusként. A későbbiekben az óvodavezető lehet-e közoktatási intézmény fenntartója is egyben?
Részmunkaidős pedagógusok alkalmazásáról (heti kötelező munkaidő, szabadság, bér) van-e valamilyen jogszabályi hivatkozás?

Köszönjük segítségét!

Re: Budapest

(Teréz, 2012.11.04 15:51)

Tisztelt Petróczi Úr!
Az alábbi törvényi rendelkezés nagyon nagy port kavart az elmúlt hetekben ezért is szeretném kérni az Ön véleményét.
A Köznevelési Törvény 67.§ (2.)bekezdése alapján "Nem lehet a köznevelési intézményvezetője a köznevelési intézmény fenntartója,továbbá a köznevelési intézmény fenntartójánál vezető állású munkavállaló vagy vezetőmegbízással rendelkező köztisztviselő,közalkalmazott."
Egy , a kormányhivatal által kiadott állásfoglalás alapján, ez azt jelenti,hogy nekem 2013 január 1.-től le kell mondanom vagy az óvodavezetői kinevezésemről,vagy az önkormányzati képviselői tagságomról.Ön szerint is valóban LE KELL MONDANOM valamelyik kinevezésemről?Állítólag van egy önkormányzati törvény amely alapján a két kinevezés nem összeférhetetlen...???
Várom megtisztelő válaszát.
További munkájához sok sikert kívánok.

Re: Budapest

(Petróczi Gábor, 2012.11.04 17:04)

Kedves Alíz! Kedves Teréz!
Tegnapi válaszomat módosítom, Teréz rábukkant a tegnap általam is említett, de meg nem talált jogszabályra. Az új köznevelési tv. 61.§ (7) bek. szerint a köznevelési intézményekben nem összeférhetetlen, ha a magasabb vezető közeli hozzátartozójával irányítási, felügyeleti, ellenőrzési vagy elszámolási kapcsolatba kerül. A köznevelési tv. 67.§ (2) alapján azonban nem lehet intézményvezető a fenntartó, továbbá a fenntartónál vezető állású személy az intézményvezető.
Tehát a fenntartó dolgozhat az intézményben, de nem lehet intézményvezető. Az intézményvezető pedig nem lehet a fenntartónál vezető állású munkavállaló. Az összeférhetetlenségről további szabályokat tartalmaz az önkormányzatokról szóló 2011. évi 189. tv. 35-36. §-a, ezek hatálybalépésének dátumát a tv. még nem tartalmazza. Ezekben sem látok semmi olyat, amely a korábbiakat felülbírálná.
Teréz azonban nem vezető állású munkavállaló v. köztisztviselő az önkormányzatnál, hanem önkormányzati képviselő, tehát ennek alapján nem kell lemondania egyik megbízatásáról sem. Nem lehetne azonban pl. oktatási osztályvezető a PH-ban.

Re: Re: Budapest

(Teréz, 2012.11.05 17:07)

Tisztelt Igazgató úr!
Köszönöm gyors és érthető válaszát.Kérdésem a következő:Ha a megfogalmazott kérdésemet az összeférhetetlenségről ajánlott levélben elküldöm Önnek ,válaszát mint közoktatási szakértő, szakértői véleménnyel alátámasztaná és véleményezné részemre?. Várom megtisztelő válaszát.Köszönettel:Teréz

Re: Re: Re: Budapest

(Petróczi Gábor, 2012.11.05 18:36)

Kedves Teréz!

Persze, de nem nagyon célszerű, csak az érintetteknek el kell olvasnia és értelmeznie a jogszabály világos előírásait. Az a baj, hogy az emberek végigfutják a vonatkozó szabályozást, és csak a felét veszik tudomásul (többször ez velem is előfordul, ezért tudom ilyen jól). De ha szükség van rá...

Re: Budapest

(Petróczi Gábor, 2012.11.07 18:33)

Kedves Alíz!

Talál ilyen kérdést, néhány napja válaszoltam meg: Teréz tette föl. A fenntartó dolgozhat az intézményben, de nem lehet vezető. Az intézményvezetője nem vállalhat a fenntartónál vezető beosztást a köznevelési tv. előírása szerint.
A részmunkaidőről ma tettem föl egy választ a Tanítási időkeretre vonatkozó bejegyzésben. A részmunkaidőt pedagógusoknál a heti kötelező óraszám alapján lehet megállapítani, pl. heti 12 órás alkalmazásnál az 12/22*40 óra (22 óra akötelező óra). A részmunkaidősök szabadsága ugyanannyi, mint bárki másé, és munkanapjaik száma is hetente 5, legföljebb nem az iskolában töltik. Tehát a rendes szabályok vonatkoznak rájuk.

Re: Budapest

(Sima Zsuzsanna, 2012.11.08 09:35)

Tisztelt Igazgató Úr!
Nagyon köszönöm a válaszát! Továbbra sem tiszta számomra, hogy ha OM azonosítóval veszik át az iskolákat, akkor hogyan fogunk "külön" szerepelni, de majd kiderül.
További sikeres munkát kívánok!

Miskoc

(Németh Sándor, 2012.11.04 22:42)

Tisztelt Igazgató Úr!
Egy másik kérdésemmel is megkeresem, ha már - szerencsémre - ráakadtam a honlapjára.
Az intézményünk "önmeghatározásával" kapcsolatban van régóta fennálló problémám. Nem tudom eldönteni, mi a különbség az összetett iskola és a közös igazgatású intézmény között. hiába néztem meg az új jogszabályok meghatározásait, nem vittek előrébb, mint a régiek. Az rendben van, hogy a közös igazgatású intézmény oktatáson kívül más köznevelési feladatot is elláthat, de ha nem lát el, "csak" köznevelésit, akkor nem lehet közös igazgatású intézmény, csak összetett iskola? Mik az elhatárolási pontok? Nagyon várom válaszát!

Re: Miskoc

(Petróczi Gábor, 2012.11.07 19:00)

Kedves Sándor!
Hm, nem biztos, hogy jót mondok, de kikerestem mindent.
Az összetett iskola és a közös igazgatású intézmény is többcélú intézmény. Az összetett iskola feladatellátás szempontjából homogén, tehát pl. csak általános iskolai egyésgekkel dolgozik, nincs óvodai, nincs középiskolai v. kollégiumi egysége. A közös igazgatású különböző szervezeti feladatokat lát el: ált. iskola, középiskola, kollégium, ÁMK.

Iskolatársulás 2013-tól

(Sima Zsuzsanna, 2012.11.05 11:00)

Tisztelt Igazgató Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy a meglévő iskola társulásokkal mi lesz 2013-tól.Maradnak, vagy megszűnnek automatikusan?Mi szeretnénk, ha megszűnne, de nem kaptunk tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy ezt indítványoznunk kell, vagy az új állami fenntartással együtt jár?
Nagyon várom segítségét, válaszát!
Köszönöm!

Re: Iskolatársulás 2013-tól

(Petróczi Gábor, 2012.11.07 18:42)

Kedves Zsuzsa!

Egészen biztos vagyok benne, hogy megszűnnek, hiszen az állam átveszi a feladatot és a fenntartást, akár akarja valaki, akár nem. Akár el tudná látni az iskoláit akár nem. Ezt hadd ne minősítsem. Önök nem indítványozhatnak semmit, majd az állam...

Kisközség

(János, 2012.10.25 13:27)

Tisztelt Petróczi Úr!
Segítségét szeretném kérni az alábbiakban.
Iskolánkban van egy SNI-s tanuló, kinek szülője kérte, hogy tanulmányait magántanulóként folytathassa. A gyermek Szakértői Bizottság által kiadott szakvéleményében az áll, hogy: Tankötelezettségének teljesítése kizárólag mindennapos iskolába járással teljesíthető. Igaz ez csak javaslat. Ezek után lehet a tanulónak magántanulói jogviszonyt engedélyezni? Kérem segítségét!
Tisztelettel: János

Re: Kisközség

(Petróczi Gábor, 2012.10.26 18:21)

Kedves János!

A szakértői bizottság ajánlásait verdiktént szokás értelmezni, ettől eltérni nem ildomos. Azért sem, mert a normatíva ellenőrzésekor az Államkincstár szakemberei is így tesznek. Én tehát ragaszkodnék a javaslathoz.
A szülőnek nem kérnie kell, hanem be kell jelentenie, az igazgató tudomásul veszi. Ellenben azonnal értesíteni kell a Nkt. 45.§ (6) alapján a kormányhivatalt, amely megteszi majd a megfelelő lépéseket. Vagy beszéld le a szülőt a szándékáról, előrevetítve a várható következményeket.

koviagi71@gmail.com

(Kovács Ágnes, 2012.09.21 15:01)

Tisztelt Igazgató Úr?
Szeretnék tájékoztatást kérni, hogy a jelenlegi törvények szerint milyen végzettséggel lehet valaki intézményegység-vezető?
Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel: Kovács Ágnes

Re: koviagi71@gmail.com

(Petróczi Gábor, 2012.09.23 20:34)

Kedves Ágnes!

Rendelkeznie kell az adott intézményegységben való pedagógus alkalmazáshoz szükséges végzettséggel és szakképzettséggel, más (pl. szakvizsga, intézmény-vezetői szakképzettség ) nem szükséges.

Pedagógus életpálya

(Benda Erika, 2012.09.22 08:44)

Tisztelt Petróczi Úr!
53 éves óvodapedagógus vagyok.Négy évem van még a negyven éves munkaviszonyhoz, hogy nyugdíjba mehessek. Van másoddiplomám és szakvizsgám. Így is a pedagógus 1-be fogok kerülni. Mit kell tennem, hogy az iskolai végzettségemnek megfelelő bért kaphassam?

Re: Pedagógus életpálya

(Petróczi Gábor, 2012.09.23 20:30)

Kedves Erika!

Ön nagyon jól képzett pedagógus, ezek szerint mindene megvan. Remélem jól is van besorolva! Nem tehet semmit, hogy előbbre jusson a fizetési fokozatokban és osztályokban! Legyen nyugodt, szeresse a gyerekeket, örüljön a pályának és az apró sikereknek! Legyen boldog! És nem foglalkozzon a pedagógus-1 kategóriájával!

kiseva0922@freemail.hu

(Kis Éva, 2012.08.31 18:19)

Tisztelt Igazgató Úr!

Köszönöm szépen a gyors választ, nagyon sokat segített ismét.

Szeretném megkérdezni, hogy pedagógusként ki és hogyan kapcsolódhat be a az új köznevelési törvényben lévő pedagógus minősítési rendszerbe, illetve a kialakításra kerülő szaktanácsadói rendszerbe? 25 éve vagyok a pedagógus-pályán, szeretnék ebbe a munkába bekapcsolódni.
Milyen végzettség szüksége hozzá, illetve milyen módon történik majd a jelentkezés? Hol kell jelezni ezt a szándékunkat?

Köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel:

Kis Éva